Ρωσικό άρμα μάχης εισβάλλει στην Ουκρανία με σημαία της Σοβιετικής Ένωσης: Τι σημαίνει ο Κόκκινος Στρατός για το Ντονμπάς [video]

File Photo Eίναι χαρακτηριστικό πως τα αγάλματα του Λένιν δεν αποκαθηλώθηκαν στο Ντονμπάς το 1989, όπως στην υπόλοιπη Ανατολική Ευρώπη. Screenshot via YouTube video Apollo Raine




Έκπληξη ίσως να προκάλεσαν σε πολλούς από εμάς οι σοβιετικές σημαίες με το σφυροδρέπανο σε ρωσικά άρματα μάχης που εισέβαλλαν στην Ουκρανία.

Πρόκειται άραγε για μεμονωμένους νοσταλγούς του κομμουνιστικού καθεστώτος ή πρόκειται για κάτι ευρύτερο στον συμβολισμό του;

Να υπενθυμίσουμε λοιπόν ότι το Ρωσικό Κομμουνιστικό Κόμμα (επισήμως Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας) αποτελεί την αξιωματική αντιπολίτευση στην Ρωσία.

Κατέκτησε το 25% στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, εν μέρει και λόγω του ότι υποστηρικτές του προφυλακισμένου ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, υποστήριξαν τους υποψήφιους των κομμουνιστών, για να περιοριστεί η δύναμη του Πούτιν.

Γιατί το Ντονμπάς είναι φιλοσοβιετικό

Στο Ντονμπάς της Ανατολικής Ουκρανίας τα σοβιετικά σύμβολα διατηρήθηκαν ακόμα και μετά την πτώση της ΕΣΣΔ. Οι ρωσικοί πληθυσμοί στις χώρες αυτές οφείλουν την επιβίωσή τους, ακριβώς στην Σοβιετική Ένωση.

Μάλιστα τα αγάλματα του Λένιν δεν αποκαθηλώθηκαν στο Ντονμπάς το 1989, όπως στην υπόλοιπη Ανατολική Ευρώπη. Αποκαθηλώθηκαν το 2014 μετά την ανατροπή του φιλορώσου προέδρου Γιανουκόβιτς, από Ουκρανούς νεοναζί, η εμφάνιση των οποίων προκαλεί τρόμο στους ρωσικούς πληθυσμούς της Ανατολικής Ουκρανίας.

Οι εθνικιστές ορκίζονται στην μνήμη του Ουνίτη και συνεργάτη των ναζί Στεπάν Μπαντέρα ο οποίος απολαμβάνει μεγάλη δημοτικότητα, κυρίως, ανάμεσα στους κατοίκους της Δυτικής Ουκρανίας. Με΄τα τη διάλυση της ΕΣΣΔ για πολλούς δυτικούς ουκρανούς το όνομά του στάθηκε σύμβολο πάλης για την ανεξαρτησία της χώρας.

Όμως οι κάτοικοι της Ανατολικής Ουκρανίας αναφέρονται σ’ αυτόν κυρίως αρνητικά, κατηγορώντας τον για ναζισμό, τρομοκρατία, ριζοσπαστικό εθνικισμό και δωσιλογισμό και  ορκίζονται στον Κόκκινο Στρατό που διέσωσε τον ρωσικό πληθυσμό από τις αιμοσταγείς ορδές του.

Καθώς λοιπόν το Ντονμπάς είναι μία “μικρογραφία της Σοβιετικής Ένωσης”  το Κρεμλίνο παρουσιάζει την εισβολή στην Ουκρανία ως μία μικρογραφία του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου του Στάλιν, έναντι των Γερμανών το 1940.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Στάλιν είναι ο ιστορικός ηγέτης που δεν βρέθηκε ποτέ στο στόχαστρο της κριτικής του προέδρου Πούτιν.

ΗJ με πληροφορίες από Wikipedia

Μπάτε …Ρώσοι αλέστε: Η Κύπρος έχει γίνει τσιφλίκι τους, οι τράπεζες ξεπλένουν παράνομο χρήμα…

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: