Γιατί οι “αγαπημένοι” μας σύμμαχοι και εταίροι δεν ζητούν από την Τουρκία να στείλει τους S-400 στην Ουκρανία; Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

FILE PHOTO: US President Joe Biden speaks during the annual Friends of Ireland luncheon at the US Capitol in Washington, DC, USA, 17 March 2022. EPA, Al Drago, POOL




Η κουβέντα του Προέδρου του Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ένας εγκληματίας πολέμου, θα καθορίσει από εδώ και πέρα και τις κινήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και άλλων χωρών, για τον τρόπο αντιμετώπισης της ρωσικής εισβολής εναντίον της Ουκρανίας.

Και ελπίζουμε ότι επιτέλους η Αμερική θα ασχοληθεί με όλους αυτούς τους συμμάχους και εταίρους που συναγελάζονται με τον θρήσκο ορθόδοξο “Ξανθό Ηγέτη”, ο οποίος αιματοκύλισε την Ουκρανία και απειλεί να επεκτείνει τον πόλεμο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Η πρώτη και χειρότερη είναι η Τουρκία, η οποία εκμεταλλεύεται την κατάσταση για να δείξει στο εσωτερικό της χώρας του ο Ταγίπ Ερντογάν, ότι είναι ένας παγκόσμιος ηγέτης.

Ένα καλό ερώτημα είναι αυτό: Γιατί οι “αγαπημένοι” μας σύμμαχοι και εταίροι δεν ζητούν από την Τουρκία να στείλει τους S-400 στην Ουκρανία; Το ρωσικό αυτό σύστημα, που αγόρασε με τη χορηγία του κ. Πούτιν η Τουρκία, θα άλλαζε την κατάσταση επί του πεδίου στην Ουκρανία. Γιατί προτιμούν να πιέζουν τις χώρες που έχουν τους πεπαλαιωμένους S-300; Δεν είναι ύποπτο; Δεν είναι περίεργο όταν μία χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία διαθέτει το ρωσικό υπερόπλο; Τους S-400;

Πάντως, ο Λευκός Οίκος δεν κατέβασε τους τόνους αναφορικά με την δήλωση του κ. Μπάιντεν για τον πρόεδρο της Ρωσίας, αν και αυτή δεν έγινε από το επίσημο βήμα της αμερικανικής προεδρίας ή μέσω επίσημης ανακοίνωσης.

Όμως ο Αμερικανός πρόεδρος ήξερε τι έλεγε και πως το έλεγε. Πιστεύει ότι ο Πούτιν είναι εγκληματίας πολέμου, παρά το γεγονός ότι για να κηρυχθεί ως τέτοιος από ένα Διεθνές Δικαστήριο πρέπει να προηγηθούν έρευνες επί ερευνών.

Την Πέμπτη το απόγευμα, μιλώντας σε εκδήλωση για την εορτή του Αγίου Πατρικίου, ο κ. Μπάιντεν δήλωσε:

“Τώρα έχετε την Ιρλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία… να στέκονται μαζί ενάντια σε έναν δολοφόνο δικτάτορα, έναν σκέτο κακούργο που διεξάγει έναν ανήθικο πόλεμο κατά του λαού της Ουκρανίας… Η Ιρλανδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται από κοινού. Για πρώτη φορά, τώρα, είναι στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Η Ιρλανδία είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τώρα”.

Λίγο πριν τον χαρακτηρίσει εγκληματία πολέμου, ο κ. Μπάιντεν είχε δηλώσει τα εξής:

  • «Είδαμε αναφορές ότι οι ρωσικές δυνάμεις κρατούσαν ομήρους εκατοντάδες γιατρούς και ασθενείς στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Μαριούπολης. Πρόκειται για φρικαλεότητες. Είναι μια οργή για τον υπόλοιπο κόσμο. Και ο κόσμος είναι ενωμένος στην υποστήριξή μας στην Ουκρανία και στην αποφασιστικότητά μας να κάνουμε τον Πούτιν να πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα.”

Η φράση για το βαρύ τίμημα, σίγουρα δεν απαντά στο πιο σημαντικό ερώτημα και των Ουκρανών αλλά και των Ευρωπαίων πολιτών: Αν δηλαδή, κάποια στιγμή, αποφασιστεί ότι η ρωσική εισβολή πρέπει να αντιμετωπιστεί με χερσαίες δυνάμεις υπό νατοϊκή αεροπορική κάλυψη.

Βεβαίως, αυτή η εξέλιξη -σύμφωνα με τον πρόεδρο Μπάιντεν- θα σημάνει την έναρξη του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου. Και όπως λέμε κάθε μέρα η απόφαση του Αμερικανού προέδρου παραμένει η ίδια όπως και χθες. Δεν θα λάβει μέρος σε αυτόν τον πόλεμο.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες φέρονται να υποστηρίζουν με στοιχεία αυτές τις φρικαλεότητες για τις οποίες ομιλεί ο πρόεδρος της Αμερικής. Ήδη συλλέγονται αποδείξεις για την περίπτωση κατά την οποία η Ουάσιγκτον τραβήξει το θέμα και προσπαθήσει να χαρακτηρίσει τον Ρώσο πρόεδρο εγκληματία πολέμου.

Ο κ. Μπάιντεν θα συνομιλήσει την Παρασκευή με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ με βασικό θέμα της συζήτησης το ουκρανικό.

Ο Λευκός Οίκος αναφέρει ότι αυτή η διαδικτυακή συνάντηση είναι μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών μας να διατηρήσουμε ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τον τρόπο διαχείρισης του ανταγωνισμού μεταξύ των δύο χωρών καθώς και τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Οι διαφωνίες και για τα δύο θέματα είναι πολύ μεγάλες.

Κατά τα άλλα: Οι Αμερικανοί στέλνουν επιπλέον βοήθεια στους Ουκρανούς και για περίεργο λόγο πιστεύουν ότι το πολεμικό υλικό που επέλεξαν αυτή τη φορά, θα βοηθήσει στην απόκρουση της εισβολής.

Στρατιωτικοί μπορεί να μην είμαστε, αλλά γνωρίζουμε ότι χωρίς αεροπορία και σημαντικές δυνάμεις επί του εδάφους δεν αποκρούεται καμία εισβολή. Ο πρόεδρος Μπάιντεν δείχνει να μην υποχωρεί από τη θέση που έλαβε από την πρώτη στιγμή. Δεν θα ακολουθήσει τον Πούτιν στον παράλογο δρόμο που επέλεξε να βαδίσει και που οδηγεί σε χιλιάδες νεκρούς και τρομακτικές καταστροφές.

Σύμφωνα με τον κ. Μπάιντεν, που διάβαζε από γραπτό κείμενο η στρατιωτική βοήθεια «περιλαμβάνει 800 συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας για να διασφαλίσουμε, όπως σημείωσε, ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα μπορέσουν να συνεχίσουν να αναχαιτίζουν τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα που επιτίθενται στον λαό της Ουκρανίας».

Ο Αμερικανός πρόεδρος πιστεύει ότι η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια πέρασε σε άλλο επίπεδο, σίγουρα περιλαμβάνει ισχυρότερα όπλα.

Στέλνει drones αλλά και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας μεγαλύτερης εμβέλειας τους Stinger, που φαίνεται δεν βοήθησαν όσο αναμενόταν την ουκρανική άμυνα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διευθέτησαν επίσης να παραδοθούν στην Ουκρανία αντιαεροπορικά συστήματα S-300 από τη Σλοβακία.

Οι Αμερικανοί ζήτησαν από χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, να στείλουν τα συστήματα S-300 στην Ουκρανία. Η Αθήνα απάντησε αρνητικά και καλώς έπραξε… Περιέργως, όπως αναφέραμε παραπάνω, δεν ζήτησαν όμως, να σταλούν και οι ρωσικοί S-400 από την Τουρκία στην Ουκρανία…

Και αυτό δείχνει για μία ακόμη φορά, τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά των Δυτικών.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Πόσο θα αντέξει το “όχι” του κ. Μπάιντεν για αποστολή χερσαίων δυνάμεων και αεροπλάνων στην Ουκρανία;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: