Για πρώτη φορά συνάντηση Μπλίνκεν, με Ισραήλ και τέσσερις Άραβες ομολόγους του: Το Ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα στο επίκεντρο

File photo Στη φωτο από (Α προς Δ) ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν Αμπντουλατίφ μπιν Ρασίντ Αλ Σαγιάνι, της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι, των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν, του Ισραήλ Γερ Λαπίντ, του Μαρόκου Νάσερ Μπουρίντα και των ΗΑΕ Σείχης Αμπντουλάχ Μπιν Σαγέντ μπιν Σουλτάν Αλ Ναχιάν EPA/SHLOMI AMSALEM/GPO HANDOUT — BEST QUALITY AVAILABLE — HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και οι ομόλογοί του του Ισραήλ και τεσσάρων αραβικών χωρών συναντώνται σήμερα για πρώτη φορά στο ισραηλινό έδαφος για να συζητήσουν για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Η σύνοδος αυτή διεξάγεται στο Σντε Μποκέρ, ένα κιμπούτς στην έρημο Νεγκέβ στο νότιο Ισραήλ, μία ημέρα έπειτα από μια επίθεση την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος και η οποία κόστισε τη ζωή σε δύο αστυνομικούς στη Χαντέρα.

Στην αρχή της περιοδείας του χθες Κυριακή, ο Μπλίνκεν συναντήθηκε στην Ιερουσαλήμ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ και στη συνέχεια με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Στη συνέχεια δείπνησε στο Σντε Μποκέρ με τους ομολόγους του του Ισραήλ, της Αιγύπτου, του Μπαχρέιν, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μαρόκου, τεσσάρων αραβικών χωρών που εξομάλυναν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ.

Νωρίτερα σήμερα ο Μπένετ ανακοίνωσε ότι βρέθηκε θετικός στην covid-19. «Ο πρωθυπουργός νιώθει καλά και θα συνεχίσει να εργάζεται βάσει του προγράμματός του από το σπίτι του», ανακοίνωσε το γραφείο του.

Στη συνέχεια το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επεσήμανε ότι ο Μπλίνκεν ήταν το μόνο μέλος της αμερικανικής αντιπροσωπείας που είχε «στενή επαφή» με τον Μπένετ και πρόσθεσε ότι ο Αμερικανός υπουργός ακολουθεί τις συστάσεις: «φοράει μάσκα και υποβάλλεται στα απαραίτητα τεστ».

«Μήπως ξεχάσατε κάποιον;»

Ομάδα πραγματοποίησε χθες διαδήλωση έξω από το ξενοδοχείο όπου διαμένει ο Μπλίνκεν και οι ομόλογοί του, κρατώντας πανό το οποίο έγραφε στα εβραϊκά, τα αραβικά και τα αγγλικά «Μήπως ξεχάσατε κάποιον;», σε μια αναφορά στους Παλαιστίνιους.

Η παλαιστινιακή πλευρά, από το κίνημα Φάταχ του Αμπάς ως τους ισλαμιστές της Χαμάς, επέκρινε το 2020 την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Μπαχρέιν, των Εμιράτων, του Μαρόκου και του Ισραήλ, εκτιμώντας ότι αυτό δεν θα έπρεπε να συμβεί παρά μετά τη διευθέτηση της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης.

Αν και οι Παλαιστίνιοι δεν συμμετέχουν στη σύνοδο στη Νεγκέβ, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ πρόκειται να συναντηθεί με τον Αμπάς στη Ραμάλα.

Η Αίγυπτος ήταν η πρώτη αραβική χώρα που υπέγραψε συμφωνία ειρήνευσης με το Ισραήλ το 1979, ενώ ακολούθησε το 1994 η Ιορδανία.

Ο Αμπάς κατήγγειλε χθες Κυριακή «τα δύο μέτρα και δύο σταθμά» των Δυτικών, οι οποίοι, όπως δήλωσε, βιάστηκαν να επικαλεστούν το διεθνές δίκαιο για να επιβάλουν κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, αλλά δεν έχουν πράξει το ίδιο εναντίον του Ισραήλ για τα «εγκλήματά του» στις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές.

Η σύνοδος του Σντε Μποκέρ θα επικεντρωθεί κυρίως στο ζήτημα της αναβίωσης της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Οι ΗΠΑ και το Ιράν βρίσκονται στα τελευταία στάδια των έμμεσων διαπραγματεύσεων για την αναβίωση της συμφωνίας αυτής, μετά τη μονομερή απόσυρση της Ουάσινγκτον το 2018.

Ο Μπλίνκεν διαβεβαίωσε όμως χθες ότι οι ΗΠΑ είναι «αποφασισμένες» να εμποδίσουν το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Το Ισραήλ, που θεωρείται από τους ειδικούς η μοναδική χώρα στη Μέση Ανατολή που διαθέτει πυρηνικά, κατηγορεί το Ιράν ότι προσπαθεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, κάτι που η Τεχεράνη διαψεύδει.

Επίθεση τζιχαντιστών

Η επίσκεψη του Μπλίνκεν στο Ισραήλ αμαυρώθηκε από επίθεση χθες Κυριακή το βράδυ στη Χαντέρα η οποία κόστισε τη ζωή σε δύο Ισραηλινούς αστυνομικούς, τον Γιαζέν Φάλαχ και τον Σιρέλ Αμπουκαράτ, και οι δύο 19 ετών. Από την επίθεση τραυματίστηκαν πολλοί άνθρωποι.

Αστυνομικοί σκότωσαν τους δύο δράστες, δύο Ισραηλινούς Άραβες, και συνέλαβαν πέντε υπόπτους. Την επίθεση χαιρέτισαν τα παλαιστινιακά κινήματα Χαμάς και Ισλαμικός Τζιχάντ αλλά και η λιβανική Χεζμπολάχ.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΜ
Ελλάδα Αθήνα 

Επικίνδυνες υπόγειες διεργασίες στη Λιβύη: Ο πρωθυπουργός και οι γιοί του Χαφτάρ στην Άγκυρα ζητούν «ευλογία»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: