Φλερτάρει με την χρεωκοπία η ρωσική οικονομία: Nέα υποβάθμιση από τον οίκο Moody’s

FILE PHOTO: Το λογότυπο του οίκου Moody’s στα γραφεία της Νέας Υόρκης. EPA, ANDREW GOMBERT




Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε εκ νέου την μακροχρόνια πιστοληπτική ικανότητα της Ρωσίας κατά τέσσερις βαθμίδες, από το B3 στο Ca, με αρνητική προοπτική, εκτιμώντας πως οι περιορισμοί που επέβαλε η Κεντρική Τράπεζα της χώρας θα περιορίσουν τις διασυνοριακές πληρωμές, περιλαμβανομένων της καταβολής εξυπηρέτησης των κυβερνητικών ομολόγων.

Η τελευταία υποβάθμιση (κατά τρεις βαθμίδες) από τον Moody’s ήταν στις 3 Μαρτίου. Η βαθμίδα Ca αντιστοιχεί σε επικείμενη χρεωκοπία με λίγες προοπτικές ανάκαμψης.

«Η υποβάθμιση της αξιολόγησης προκλήθηκε από την προσδοκία ότι οι περιορισμοί στην διακίνηση κεφαλαίων από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας θα περιορίσει τις διασυνοριακές πληρωμές, περιλαμβανομένης και της εξυπηρέτησης των κυβερνητικών ομολόγων», αναφέρει ο οίκος.

Επικαλείται επίσης δήλωση του ρωσικού εθνικού αποθετηρίου πληρωμών ότι οι πληρωμές τόκων σε κυβερνητικά ομόλογα στις 2 Μαρτίου καταβλήθηκαν μόνο σε εγχώριους κατόχους, λόγω των οδηγιών της ρωσικής ΡΚΤ, που απαγορεύει τις πληρωμές σε μη κατοίκους της Ρωσίας.

«Συνεπώς η υποβάθμιση στο Ca οδηγείται από τις έντονες ανησυχίες σε σχέση με την προθυμία και την ικανότητα της Ρωσίας να καταβάλει τις δανειακές της υποχρεώσεις», αναφέρει ο Moody’s, προσθέτοντας πως ο κίνδυνος χρεοκοπίας «αυξήθηκε σημαντικά».

Σύμφωνα με τον οίκο, στην βαθμίδα Ca, οι προσδοκίες ανάκαμψης είναι μεταξύ 35% και 65%.

Σημειώνει δε πως η αρνητική προοπτική αντικατοπτρίζει τους σημαντικούς κινδύνους στην μακροοικονομική σταθερότητα λόγω της επιβολής σκληρών και συντονισμένων κυρώσεων από τις χώρες της Δύσης, έπειτα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις οικονομικές συνέπειες από τις καθυστερήσεις στις αποπληρωμές χρέους και την πίεση στον τραπεζικό και εταιρικό τομέα, που είναι πιθανόν να έχουν αρνητικές ανατροφοδοτικές συνέπειες (feedback loops).

Τέλος, ο οίκος σημειώνει ότι οι ανησυχίες για την προθυμία της κυβέρνησης να καταβάλει τις υποχρεώσεις της και το απρόβλεπτο των κυβερνητικών ενεργειών μπορεί να οδηγήσουν σε απώλειες πέραν του ιστορικού μέσου όρου για τους επενδυτές.

Με πληροφορίες ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: