“Δεν θα εμπλακούμε στον πόλεμο”, λένε οι Αμερικανοί… Το εννοούν όμως; Ή θα τους αναγκάσουν οι εξελίξεις… Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου

US President Joe Biden (C) and first lady Dr. Jill Biden (R) return to the White House in Washington, DC, USA, 06 March 2022, after spending the weekend in Wilmington, DE. EPA, Chris Kleponis, POOL




Οι Αμερικανοί ξεκαθαρίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι δεν πρόκειται να εμπλακούν με στρατιωτικές δυνάμεις στον πόλεμο για να αποκρουστεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Όμως γίνονται δεύτερες σκέψεις καθώς βλέπουν ότι η Ουκρανία από μόνη της δεν μπορεί να σταματήσει την ρωσική εισβολή. Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν δεν αλλάζει με τα σημερινά δεδομένα για τη συμμετοχή της ίδιας της Αμερικής και των συμμάχων της. Δεν το συζητά σε αυτή τη φάση, ελπίζοντας ότι οι κυρώσεις θα αναγκάσουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν να υποχωρήσει…

Η απόφαση για την αποστολή των σοβιετικής κατασκευής MIG-29 στην Ουκρανία είναι ένα πρώτο βήμα, που επιτεύχθηκε μετά από παρέμβαση βουλευτών και γερουσιαστών. Αλλά τίθεται το βασικό πλέον ερώτημα:

Είναι αρκετή; Η απάντηση είναι όχι, διότι -εκτός των άλλων- θα μπορούσε να γυρίσει και σε μπούμεραγκ. Και να εξαναγκάσει τους Δυτικούς να κάνουν κάτι που απορρίπτουν: Να λάβουν μέρος σε αυτόν τον αδικαιολόγητο πόλεμο.

Στο μεταξύ, επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που θέλουν τις Ηνωμένες Πολιτείες να συνεργάζονται με την Πολωνία για να καταστήσουν αεροπορική βάση στα σύνορα με την Ουκρανία ως το σημείο απ’ όπου θα περνά όλη η στρατιωτική βοήθεια στην πολύπαθη χώρα.

  • Για τα θέματα αυτά, έχει αναφερθεί ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με τον Γιάννη Παπαδόπουλο.
  • Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, για τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και ενώ η ουκρανική άμυνα αντιστέκεται ακόμα στη ρωσική εισβολή, αν και η ρωσική πολεμική μηχανή αποδεικνύεται αδίστακτα δολοφονική:

Από την άλλη πλευρά, πρέπει οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοι τους να κάνουν κάτι δραστικό για να εξαναγκάσουν τον Πούτιν να σταματήσει αυτόν τον όλεθρο. Σκοτώνονται άνθρωποι. Διαλύεται μία χώρα. Και η μόνη λύση είναι η διπλωματική. Δεν υπάρχει άλλη. Οι Αμερικανοί συνεχίζουν να λένε δημόσια ότι οι κυρώσεις θα αναγκάσουν τον Πούτιν να σταματήσει. Δεν είναι ούτε αυτό βέβαιο.

Πάντως, πολύ αργά αλλά σταθερά βλέπω τους Αμερικανούς να αλλάζουν κάποιες από τις θέσεις τους. Και είναι καλό αυτό, διότι θα μπορούσε να αλλάξουν τη θέση του κ. Πούτιν, που απαιτεί από τους Ουκρανούς να τον προσκυνήσουν.

Οι Αμερικανοί έλεγαν ότι δεν θα σταματήσουν την αγορά πετρελαίου και τώρα το ξανασκέφτονται. Έλεγαν ότι δεν θα επιτρέψουν αυτή την παραχώρηση των σοβιετικής κατασκευής Μίγκ και τώρα τη δέχονται.

Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ επιτέθηκαν φραστικά την Κυριακή στους Ρώσους σε όλα τα επίπεδα. Ο κ. Μπλίνκεν είπε ότι ο κ. Πούτιν κέρδισε μία μάχη όχι τον πόλεμο.

Και συνεργάζονται με τους συμμάχους τους για να είναι μαζική και καθολική η απάντηση στη Μόσχα.

Ο υπουργός των Εξωτερικών των ΗΠΑ περιοδεύει στην Ευρώπη και σύμφωνα με πληροφορίες οι σκέψεις και οι ιδέες του συναντούν μεγάλη υποστήριξη. Την Τρίτη θα πάει και στο Παρίσι.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Άμυνας συνεργάζεται με τους ομολόγους του των μελών χωρών του ΝΑΤΟ και ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου, ο στρατηγός Μίλι επισκέφθηκε τις Βαλτικές χώρες.

Από τη Μολδαβία, όπου βρέθηκε, ο κ. Μπλίνκεν δήλωσε και επίσημα πια ότι η Αμερική εργάζεται ενεργά με την Πολωνία για την αποστολή των αεροσκαφών στην Ουκρανία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ήθελαν να προσφέρουν βοήθεια και οι υπόλοιπες πρώην κομμουνιστικές χώρες, αλλά φαίνεται ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή θετική διάθεση.

Ο κ. Μπλίνκεν, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή γίνεται αξιολόγηση για τις ανάγκες της Ουκρανίας στον στρατιωτικό τομέα, που είναι πολλές.

Οι Αμερικανοί συζητούν με τους συμμάχους τους για το είδος της στρατιωτικής βοήθειας που πρέπει να σταλεί. Και κακά τα ψέματα, ο καθένας καταλαβαίνει ότι χωρίς ισχυρό δυτικό πολεμικό υλικό η Ουκρανία δεν θα τα βγάλει πέρα. Υπάρχουν και αναλυτές που υποστηρίζουν ότι αυτή τη στιγμή μπορεί και να έχει κριθεί το παιγνίδι.

Οι Δυτικοί θα πρέπει να απαντήσουν στα βασικά αιτήματα των Ουκρανών. Ζητούν πολεμικά αεροπλάνα και ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Τα αεροπλάνα αποφασίστηκε να είναι τα MIG. Αλλά η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων θα προκαλέσει, λένε στην Ουάσιγκτον και έχουν δίκιο, παγκόσμιο πόλεμο.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν, που μίλησε χθες με τον κ. Ζελένσκι, φαίνεται ότι του έδωσε πάλι υποσχέσεις ότι δεν πρόκειται οι Δυτικοί να τον αφήσουν μόνο του. Πως θα γίνει αυτό είναι το μεγάλο βασανιστικό ερώτημα.

Ο κ. Μπάιντεν, που είχε και την Κυριακή συνεργασία στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας επέστρεψε το βράδυ στο Λευκό Οίκο όπου αναμένεται να συνομιλήσει και με ξένους ηγέτες. Όπως είπαμε η κατάσταση επί του πεδίου είναι εξαιρετικά δυσάρεστη.

Κλείνω με την είδηση ότι η προσπάθεια του Λευκού Οίκου να σχεδιάσει μια στρατηγική για την αντιμετώπιση της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία συνδέεται με μια επείγουσα επανεξέταση από τις υπηρεσίες πληροφοριών της ψυχικής κατάστασης του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Ότι και να σημαίνει αυτό…

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ο δημοσιογράφος αναφέρθηκε και στην απαράδεκτη δήλωση της κ. Ζαχάροβα εναντίον της Ελλάδας, που οδήγησε τις ελληνορωσικές σχέσεις στα τάρταρα. Είπε:

Έχω μείνει κυριολεκτικά άφωνος με την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Μας προσβάλει σαν Έλληνες και ως ανθρώπους που πιστεύουμε στη Δημοκρατία και την Ελευθερία.

Αυτή τη στιγμή παρακολουθούμε μία εισβολή εναντίον μίας χώρας μέλους του ΟΗΕ. Η Ρωσία κάνει ότι και η Τουρκία στην Κύπρο.

Δεν πρόκειται απλώς για ασυνήθιστη διπλωματική γλώσσα, αλλά για ανοίκεια επίθεση. Από την ημέρα του θανάτου των Ελλήνων στο Σαρτανά ακούμε διαρκώς κατηγορίες και χαρακτηρισμούς από τη ρωσική πλευρά. Γιατί;

Διότι η ελληνική κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός απέδωσε τον χαμό των συμπατριωτών μας σε ρωσικούς βομβαρδισμούς. Η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα είχε αναφέρει ότι δεν πέταξαν ρωσικά αεροπλάνα εκείνη την ώρα. Και μετά ακούσαμε υποδείξεις, προτροπές και επιθετικούς χαρακτηρισμούς.

Σήμερα η κυρία Ζαχάροβα τράβηξε τα πράγματα στα άκρα. Σαν να μην αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σαν να ξεχνά ότι ο Λαβρόφ διαβεβαίωνε τον Δένδια ότι δεν θα υπάρξει εισβολή στην Ουκρανία. Τον κορόιδευε. Και λίγα 24ωρα αργότερα το έκαναν.

Είναι κρίμα ότι αυτή η μεγάλη χώρα βρίσκεται στα χέρια τόσο αυταρχικών ηγετών.

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του Open και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Η επιμονή του Ζελένσκι για αεροπορική κάλυψη από το ΝΑΤΟ φαίνεται ότι βρήκε υποστήριξη στο Κογκρέσο: Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: