Δεν πρόλαβαν να τα φυγαδεύσουν: Κατασχέθηκαν από Γαλλία και Γερμανία τα σούπερ γιοτ δυο Ρώσων ολιγαρχών

File photo: Ο Ιγκόρ Σέτσιν, επικεφαλής της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft και η υπερπολυτελής θαλαμηγός του. Screenshot via YouTube




Οι διαδικασίες ταχύτατης δίωξης Ρώσων ολιγαρχών από τις δυτικές αρχές φαίνεται πως βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη καθώς σήμερα Γερμανία και Γαλλία ανακοίνωσαν την κατάσχεση των σούπερ γιοτ δυο Ρώσων μεγιστάνων που εντάσσονται στις λίστες κυρώσεων ως εμπλεκόμενοι με το καθεστώς Πούτιν.

Ήδη από χθες είχε γίνει γνωστό πως Ρώσοι ολιγάρχες, προκειμένου να γλιτώσουν τις υπερπολυτελείς  θαλαμηγούς τους τις μετακινούσαν εσπευσμένα προς τις Μαλδίβες. Τουλάχιστον 5 σούπερ γιότ Ρώσων ολιγαρχών είχαν θεαθεί στην ευρύτερη περιοχή του νησιωτικού κράτους του Ινδικού Ωκεανού.

Νωρίς σήμερα η ηλεκτρονική του έκδοση το αμερικανικό περιοδικό Forbes, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στον ναυτιλιακό τομέα ανέφερε ότι οι γερμανικές αρχές προχώρησαν στην κατάσχεση πολυτελούς θαλαμηγού, αξίας τουλάχιστον 600 εκατομμυρίων δολαρίων, ιδιοκτησίας του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Αλίσερ Ουσμάνοφ, σε βάρος του οποίου επιβλήθηκαν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση εξαιτίας της εισβολής του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Λίγες ώρες αργότερα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, ανακοίνωσε ότι οι γαλλικές αρχές κατέσχεσαν γιοτ που συνδέεται με τον επικεφαλής της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft Ιγκόρ Σέτσιν -στενό σύμμαχο του Ρώσου πρόεδρου Βλαντίμιρ Πούτιν- στο λιμάνι της Μεσογείου Λα Σιοτά.

Η εξέλιξη έγινε γνωστή ενώ κράτη της Δύσης επιβάλλουν μαζικές κυρώσεις, μεταξύ των οποίων ‘πάγωμα’ περιουσιακών στοιχείων, σε βάρος της Ρωσίας για την εισβολή της την Ουκρανία.

  • «Ευχαριστούμε τους Γάλλους τελωνειακούς που επιβάλλουν τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος αυτών που είναι κοντά στη ρωσική κυβέρνηση», ανέφερε ο Λεμέρ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Σύμφωνα με την υπηρεσία ενημέρωσης του υπουργείου Οικονομικών, το γιοτ ανήκει σε εταιρία, στην οποία ο Σέτσιν ταυτοποιήθηκε ως βασικός μέτοχος.

Παράλληλα, οι γαλλικές αρχές κατέσχεσαν ένα ακόμα εμπορικό πλοίο στο λιμάνι της Λουαρέ στη Βρετάνη, που επίσης συνδέεται με ρωσικά συμφέροντα.

Με πληροφορίες από Reuters – AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ολοταχώς στις Μαλδίβες στέλνουν τα σούπερ γιότ τους Ρώσοι ολιγάρχες: Για να γλιτώσουν τις δυτικές κυρώσεις

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: