Δεν πιστεύουν στα μάτια τους οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ με την πορεία της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

FILE PHOTO: To χαρακτηριστικό γράμμα Ζ – σύμβολο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία – σε Ρωσικό τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού. EPA. STRINGER




Ένα μήνα και πλέον μετά την καταστροφική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία , ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να εκπλήσσεται με αυτό που βλέπει στα πεδία των μαχών, αναφέρει σε άρθρο της η έγκυρη ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post.

Συγκρίνοντάς τον με «έναν πόλεμο του παρελθόντος», ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματικοί είπαν στην εφημερίδα ότι ενώ η Ρωσία έχει αναπτύξει μεγάλο αριθμό στρατευμάτων στη γειτονική της χώρα και μεγάλο αριθμό από στρατιωτικές πλατφόρμες, ακόμη δεν έχει χρησιμοποιήσει κανένα από τα προηγμένα όπλα της .

  • Πάνω από 12.000 Ρώσοι στρατιώτες λέγεται ότι είτε έχουν σκοτωθεί είτε έχουν τραυματιστεί μέχρι στιγμής και η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι έχει καταστρέψει τουλάχιστον 49 μαχητικά αεροσκάφη, 81 ελικόπτερα, 335 τανκς, 1.105 τεθωρακισμένα οχήματα, 123 συστήματα πυροβολικού και άλλα.

Παρότι έχει προβεί σε δαπάνες εκατομμυρίων για τον στρατό της η Μόσχα,  οι ρωσικές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει μεγάλη ποσότητα έμμεσων πυρών και “χαζών βομβών” πρακτικές παρόμοιες με αυτές του 20ου αιώνα, με εκτοξεύσεις από φορητούς εκτοξευτήρες, αντί για  πυραύλους ακριβείας εναντίον ουκρανικών στόχων.

Λόγω εν μέρει των κακών καιρικών συνθηκών και της κακής ορατότητας, τα ρωσικά αεροπλάνα και ελικόπτερα χρειάστηκε να πετάξουν χαμηλά στο έδαφος για να ρίξουν τα πυρομαχικά τους, διακινδυνεύοντας  να χτυπηθούν από αντιαεροπορικά συστήματα ή ακόμα και από αντιαρματικούς πυραύλους (ATGM) που εκτοξεύονται μαζικά από τους ενόπλους του Κιέβου.

Ένα μήνα μετά τη σύγκρουση, οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις [IDF] εκπλήσσονται που ο εναέριος χώρος πάνω από την Ουκρανία εξακολουθεί να αμφισβητείται. Παρά τη μεγάλη υπεροχή της έναντι της αεροπορίας της Ουκρανίας ακόμη και πριν από τον πόλεμο, η Μόσχα δεν μπόρεσε να κερδίσει κανενός είδους εναέρια υπεροχή με τους Ουκρανούς πιλότους να κάνουν πολλές εξόδους την ημέρα εναντίον των εχθρών.

Έχουν επίσης εξοπλίσει μόνο έναν μικρό αριθμό αρμάτων μάχης με συστήματα ενεργητικής άμυνας ή ακόμα και συστήματα παθητικής άμυνας, με αποτέλεσμα να κάθονται σαν …παπιά – στόχοι  για τα ATGM.

  • Παρά το γεγονός ότι η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι χρησιμοποίησε το υπερηχητικό της όπλο Kinzal εναντίον στόχων στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο ισραηλινός στρατός αμφιβάλλει ότι το βίντεο του πυραύλου που εθεάθη πριν από μια εβδομάδα γυρίστηκε πράγματι κατά τη διάρκεια των μαχών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αμφισβήτησαν επίσης την αναφερόμενη χρήση του Kinzal, με έναν ανώτερο αξιωματούχο άμυνας να λέει στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα ότι ενώ δεν είναι σε θέση να αντικρούσουν τον ισχυρισμό, δεν ήταν επίσης σε θέση να τον επιβεβαιώσουν.

«Είναι λίγο τρομακτικό, για να είμαι ειλικρινής μαζί σας, γιατί δεν είναι ακριβώς σαφές γιατί, αν είναι αλήθεια, γιατί χρειάστηκε υπερηχητικός πύραυλος που εκτοξεύτηκε από όχι τόσο μακριά για να χτυπήσει ένα κτίριο; Μπορεί να εξαντλούνται τα πυρομαχικά ακριβούς καθοδήγησης και να νιώθουν ότι πρέπει να αξιοποιήσουν αυτόν τον πόρο», είπε. «Μπορεί να είναι ότι προσπαθούν να στείλουν ένα μήνυμα στη Δύση, αλλά και στην Ουκρανία, και να προσπαθούν να κερδίσουν κάποια δύναμη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αλλά από στρατιωτική σκοπιά, το να ήταν υπερηχητικός πύραυλος, δεν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα».

Οι υπερηχητικοί πύραυλοι είναι σε θέση να πετάξουν πενταπλάσια ταχύτητα του ήχου και μπορούν να φέρουν πυρηνικές και συμβατικές κεφαλές που μπορούν ενδεχομένως να διαφύγουν των συστημάτων αεράμυνας.

Αν και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει απειλήσει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα , ο Ισραηλινός Στρατός δεν πιστεύει ότι θα προχωρούσε στην υλοποίηση αυτής της απειλής.

Μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, οι ισραηλινές δυνάμεις δημιούργησαν ομάδες για να παρακολουθούν και να μαθαίνουν από τον πόλεμο.

Οι ομάδες συλλέγουν πληροφορίες στους τομείς των μεθόδων μάχης και του δόγματος, ελιγμών εδάφους, επιμελητείας, αεράμυνας, αντιαρματικών, κυβερνοπολέμου και ηλεκτρονικού πολέμου, ψυχολογικού πολέμου και άλλα.

Πηγή: The Jerusalem Post

Συναγερμός στη Γερμανία: Σε εφαρμογή σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για επικείμενη έλλειψη φυσικού αερίου από Ρωσία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: