Έθεσε την αποστρατικοποίηση ο Ερντογάν: Κατά τα άλλα, χαμηλοί τόνοι και συμφωνία για μείωση της έντασης στη συνάντηση με τον Μητσοτάκη [βίντεο]

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στη συνάντησή τους που έγινε στην Κωνσταντινούπολη. Photo: Dimitris Papamitsos, Greek Prime Minister’s Office




Η συναντίληψη ότι πρέπει να πέσουν οι τόνοι ανάμεσα στις δύο χώρες και ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να προστίθενται προβλήματα και εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία αποτυπώθηκε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο γεύμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνάντηση των δύο ηγετών διήρκεσε δύο ώρες και έγινε στην προεδρική κατοικία Βαχντετίν στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

Τα ίδια πρόσωπα κάνουν λόγο για πολύ καλό κλίμα σημειώνοντας ότι ύστερα από πολύ καιρό οι δύο ηγέτες συνομίλησαν ως σύμμαχοι έναντι των προκλήσεων ασφαλείας, που αναδύονται στο φόντο των γεωπολιτικών ανακατατάξεων, ελέω του πολέμου στην Ουκρανία.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ, που έδωσαν ένα πολύ θετικό τόνο για τη συνάντηση, με κίνδυνο να στείλουν λάθος μηνύματα στον ελληνικό λαό:

Δεν υπήρχε καμία ουσιαστική μετακίνηση όσον αφορά στα διμερή ζητήματα.

Ακόμη και στο θέμα της αποστρατικοποίησης η τουρκική πλευρά επανέλαβε τις θέσεις της.

Αλλά αυτή τη φορά υπήρχε ένας διαφορετικός τόνος και πνεύμα, είπαν οι πηγές..

Φεύγοντας από τη συνάντηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έφυγε με την εντύπωση ότι για μια ακόμη φορά επικεντρώθηκε στο αγεφύρωτο χάσμα των δύο πλευρών.

Υπήρξε μία διάθεση ότι γεωπολιτικά αλλάζουν τα συστήματα στην Ευρώπη και είμαστε αντιμέτωποι με κοινές προκλήσεις και είναι προς όφελος όλων μας οι τόνοι να πέσουν το αμέσως επόμενο διάστημα και να συνεργαστούμε εκεί που χρειάζεται.

Ο καθένας έχει τις θέσεις του και τις απόψεις του σε ό,τι αφορά τα βασικά ζητήματα, όμως η αίσθηση είναι το να μην προσθέτουμε κι άλλα πολιτική

Πάντως, όπως υποστηρίζουν οι ελληνικές πηγές, υπάρχει κοινή αντίληψη και των δύο πλευρών ότι είναι προς όφελος να πέσουν οι τόνοι και να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις προκλήσεις.

Συμφώνησαν μάλιστα, να υπάρξει εφ εξής καλύτερη επικοινωνία ανάμεσα στις δύο όχθεις του Αιγαίου σε όλα τα επίπεδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης συναίνεσε στην πραγματοποίηση τον επόμενο μήνα των ΜΟΕ (Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ) και εφ όσον ευοδώσουν οι προσπάθειες να πέσουν οι τόνοι, οι δύο άνδρες συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί το προσεχές Φθινόπωρο στην χώρα μας το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών.

Βάσει των ίδιων πηγών, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβαν τις πάγιες θέσεις των δύο πλευρών στα διμερή ζητήματα, ωστόσο, οι τόνοι από την τουρκική πλευρά ήταν ηπιότεροι εν συγκρίσει με τη ρητορική, που υιοθετεί η ‘Αγκυρα τους τελευταίους μήνες.

Υπ αυτό το πρίσμα, οι δύο ηγέτες προτίμησαν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να δώσουν έμφαση στην θετική ατζέντα και την εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Ανώτερη κυβερνητική πηγή εκτιμούσε πως η σημερινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί θεμέλιο για μία καλύτερη εποχή στις σχέσεις των δύο κρατών.

Επιπλέον, οι δύο άνδρες συμφώνησαν να συντονίσουν τις κινήσεις τους, προκειμένου να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι στην Ουκρανία με τον Τούρκο πρόεδρο μάλιστα να λέει στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι κατόπιν ενεργειών της ‘Αγκυρας φυγαδεύτηκε Ελληνίδα από την Χερσώνα.

Σε ό,τι αφορά στο Μεταναστευτικό, επισημάνθηκε πως οι δύο χώρες οφείλουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις, που έχουν αναλάβει.




Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των τρεχουσών γεωπολιτικών εξελίξεων και των προβληματισμών του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.

Επισημαίνοντας ότι η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν ιδιαίτερη ευθύνη στην αλλαγή της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, η συνάντηση επικεντρώθηκε στα αμοιβαία και περιφερειακά οφέλη από την αύξηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και στην εστίαση στη θετική ατζέντα.

Παρά τις διαφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, στη συνάντηση συμφωνήθηκε να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την επίτευξη του στόχου των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων εμπορικού όγκου μεταξύ των δύο χωρών.

Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Ερντογάν αναφέρθηκε στα βήματα που έχει κάνει η Τουρκία με στόχο να γυρίσει μια νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις. Δήλωσε επίσης ότι διατηρεί την πεποίθησή του να σημειωθεί πρόοδος σε ζητήματα όπως τα προβλήματα του Αιγαίου, οι μειονότητες, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η λαθρομετανάστευση και να προχωρήσουν οι σχέσεις σε υψηλότερο επίπεδο.

Δηλώνοντας ότι τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν με έναν ειλικρινή και ειλικρινή διάλογο, ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι ως δύο γειτονικές χώρες πρέπει πάντα να συνομιλούν, όχι μόνο σε περιόδους κρίσης.

Με πληροφορίες μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Στο Φανάρι ο Μητσοτάκης για την Κυριακή της Ορθοδοξίας πριν τη συνάντηση με τον Ερντογάν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: