Αποκάλυψη: Η πραγματικότητα στα πολεμικά μέτωπα υποχρεώνει τη Ρωσία σε αλλαγή επιχειρησιακών σχεδίων

Ukrainian soldiers carry a coffin during the funeral ceremony of a comrade in Odesa, Ukraine, 29 March 2022. EPA, SEDAT SUNA




Έχοντας αποτύχει στην κατάληψη του Κιέβου, η Ρωσία στρέφει πλέον την προσοχή της στα ανατολικά. Δυτικοί αξιωματούχοι που είχαν δει τα ρωσικά πολεμικά σχέδια για μήνες πριν από την εισβολή λένε ότι η πρόθεση της Μόσχας ήταν να καταλάβει το Κίεβο και να καταλάβει μεγάλο μέρος της Ουκρανίας, αναφέρει το περιοδικό Economist.

.Καθώς ξεκίνησε τον πόλεμο, ο Vladimir Putin υποσχέθηκε: «Θα επιδιώξουμε να αποστρατικοποιήσουμε και να αποναζιστικοποιήσουμε την Ουκρανία». 

Η αναδίπλωση της Ρωσίας από τον αρχικό στόχο της κατάληψης του Κιέβου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αποτυχία της πρώτης φάσης του πολέμου της. Η κίνησή της στην πρωτεύουσα από τα βορειοδυτικά και τα βορειοανατολικά έχει σταματήσει μπροστά στη σθεναρή ουκρανική αντίσταση, τις φραγμένες γραμμές ανεφοδιασμού και την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού.

Η Ρωσία δεν κατάφερε να περικυκλώσει την πρωτεύουσα, πόσω μάλλον να της επιτεθεί. Ούτε έχει καταλάβει καμία μεγάλη πόλη εκτός από τη Χερσώνα — αλλά ακόμη και εκεί ο ρωσικός έλεγχος φαίνεται όλο και πιο επισφαλής.

Ορισμένοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η ρωσική ανακοίνωση για μια νέα φάση στον πόλεμο θα μπορούσε να είναι ένα τέχνασμα, με σκοπό να αποσπάσει τους Ουκρανούς αμυνόμενους μακριά από την πρωτεύουσα. Εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι ο Putin δεν έχει αποχαιρετήσει ακόμα την ιδέα της αλλαγής καθεστώτος στο Κίεβο, ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η ρωσική στρατηγική αλλάζει επί του πεδίου. 

Οι πιο πληγείσες στρατιωτικές μονάδες αποσύρονται πίσω στη Ρωσία για να αναρρώσουν, ενώ οι προσπάθειες για είσοδο στην πρωτεύουσα έχουν μπει στον πάγο. Οι ενδείξεις συνηγορούν  ότι ο ρωσικός στρατός εισέρχεται σε αμυντική διάταξη στον βορρά.

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία έχει δώσει προτεραιότητα στις επιθέσεις της στο Donbas και οι μάχες εκεί έχουν ενταθεί την περασμένη εβδομάδα. Αναφορικά με τις σκληρές μάχες που μαίνονται στα διάφορα μέτωπα, διατυπώνεται η εκτίμηση ότι πολλά εξαρτώνται από το εάν θα πέσει ή όχι η Μαριούπολη, κάτι που θα μπορούσε να απελευθερώσει τις ρωσικές δυνάμεις για να κινηθούν βόρεια.

Η Ρωσία μπορεί να δει τη νίκη στο Donbas ως έπαθλο παρηγοριάς για την αποτυχία της να εξασφαλίσει την αλλαγή καθεστώτος στο Κίεβο – και ίσως ως μια στρατηγική εξόδου. Ρώσοι πληρεξούσιοι κατείχαν μόνο το ένα τρίτο του Donbas πριν από αυτόν τον πόλεμο.

Η υπόλοιπη περιοχή περιλαμβάνει τη Μαριούπολη, το πολιορκημένο λιμάνι, η απώλεια του οποίου θα στερούσε από την Ουκρανία οποιαδήποτε ακτογραμμή στην Αζοφική Θάλασσα. Δεδομένου ότι η Μαριούπολη φιλοξενεί το τάγμα Azov, μία παραστρατιωτική ομάδα στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας που φέρει υπερηφάνως τα διακριτικά των SS, η κατάκτησή της θα εξυπηρετούσε επίσης την αφήγηση του Κρεμλίνου ότι «απο-ναζιστικοποιεί» τη χώρα.

Η Ρωσία μπορεί επίσης να ελπίζει ότι θα διατηρήσει τη λεγόμενη χερσαία γέφυρα προς την Κριμαία, η οποία θα διασχίζει τη Μαριούπολη και θα εκτείνεται δυτικότερα πέρα ​​από το Donbas.

Το τι σκοπεύει να κάνει η Ρωσία με όλη αυτή την επικράτεια είναι λιγότερο σαφές. Μία επιλογή θα ήταν να χρησιμοποιηθεί ως διαπραγματευτικό χαρτί για να εξασφαλίσει άλλες παραχωρήσεις από τον κ. Zelensky, όπως τα όρια στην εξωτερική πολιτική και τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας. Αλλά επειδή η Ρωσία έχει ήδη αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των ψευδών δημοκρατιών, αυτό μπορεί να είναι δύσκολο.

Μια άλλη επιλογή θα ήταν η προσάρτησή τους στη Ρωσία, μολονότι το Κρεμλίνο μάλλον δεν έχει την όρεξη να κυβερνήσει και να ανοικοδομήσει αυτές τις περιοχές. Ένα τρίτο θα ήταν να δημιουργηθεί μία άλλη σύγκρουση ‘στον πάγο’, όπως αυτές στην Υπερδνειστερία, στη Μολδαβία, και στη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία, στη Γεωργία, μέρη όπου η Ρωσία έχει ουσιαστικά δημιουργήσει ψευδοκράτη,  για να ασκήσουν επιρροή σε αυτές τις χώρες.

Έχει διατυπωθεί η εκτίμηση ότι ο στόχος της Ρωσίας είναι «να δημιουργήσει Βόρεια και Νότια Κορέα στην Ουκρανία».

Όποια και εάν είναι η τελική έκβαση, μία στρατιωτική στρατηγική που εστιάζει στο Donbas είναι μία χαμένη πρόταση. Η αρπαγή κομματιών της Ουκρανίας (ή της Γεωργίας πριν από αυτό, και της Μολδαβίας πριν από αυτό) και η χρήση τους ως μόχλευσης δεν θα μπορούσε να γίνει με ανεκτό οικονομικό και στρατιωτικό τίμημα για τη Ρωσία σήμερα, καθώς, ακόμη και ο κ. Zelensky, παρά το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά δημοφιλής, πιθανότατα δεν θα ήταν σε θέση να πείσει τους συμπατριώτες του να εγκαταλείψουν έδαφος πέρα ​​από αυτό που χάθηκε στις ρωσικές επιθέσεις του 2014-15.

Η ρωσική κατοχή του ευρύτερου Donbas θα είχε επομένως βαρύ κόστος. Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, γεμάτες αυτοπεποίθηση και δυτικά όπλα, είναι πιθανό να επεκτείνουν τις αντεπιθέσεις τους. Ορισμένοι τρέφουν ακόμη και ελπίδες για οριστική εκδίωξη της Ρωσίας. Οι κυρώσεις των δυτικών χωρών πνίγουν τη Ρωσία.

Ο οίκος αξιολόγησης S&P προβλέπει ότι το ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνωθεί κατά 22% φέτος, οδηγώντας σε πισωγύρισμα 15 ετών. Η ειρωνεία είναι ότι, αν ο κ. Πούτιν είχε περιορίσει τον πόλεμό του στο Donbas από την αρχή, θα μπορούσε να είχε διχάσει τη Δύση και να είχε αποφύγει τέτοια τιμωρητικά μέτρα. Τώρα το Κρεμλίνο βρίσκεται αντιμέτωπο με μία δυσάρεστη επιλογή.

Είτε θα έχει την  Μαριούπολη — είτε θα μπορεί να διαθέτει μία οικονομία.

ΠΗΓΗ: Economist – Russia says it is changing its war aims in Ukraine

Στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο η Ελλάδα ανακαλύπτει τους θησαυρούς της: Επιτέλους η Αθήνα ξύπνησε…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: