Βαριά κατηγορία… Τα ΜΟΕ ως Δούρειος Ίππος για κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας: Αναβάθμιση ψευδοκράτους με κατάποση-αποδοχή της κατοχής

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης στην τελετή διαβεβαίωσης του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη, στο Προεδρικό Μέγαρο, Λευκωσία, Κύπρος. ΓΤΠ, Σ. Ιωαννίδης




Του ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ

Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), τα οποία ο πρόεδρος Αναστασιάδης περιφέρει ξαναζεσταμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις ΗΠΑ και προτείνει στους Τούρκους, είναι η πιο θλιβερή τεκμηρίωση ανυπαρξίας σοβαρής και αξιόπιστης πολιτικής και στρατηγικής αντιμετώπισης του εφιάλτη τουρκοποίησης της Κύπρου.

Ταυτόχρονα είναι η πιο εκκωφαντική απόδειξη αδυναμίας και απροθυμίας να διεκδικηθούν τα αυτονόητα: Εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και υλοποίηση των αρχών και αξιών της ΕΕ, στην οποία η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος, του Διεθνούς και Κοινοτικού Δικαίου.

Τα ΜΟΕ, που το Αναν-ικό δίδυμο, Αναστασιάδη-Κασουλίδη, προτείνει για δήθεν διάσωση της Αμμοχώστου με αντάλλαγμα το άνοιγμα του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, επιβεβαιώνουν τον πανικό και την ασύλληπτη τουρκοφοβία τους.

  • Ο Κασουλίδης, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» της Κύπρου (13.2.2022) παραδέχεται ότι ο στόχος πλέον είναι να σωθεί η Αμμόχωστος έστω και με ακριβό αντίτιμο. Και ποιο είναι αυτό;

Όπως ο Γιάννος Χαραλαμπίδης αποκαλύπτει σε ρεπορτάζ του («Σημερινή» Κύπρου, 13.2.2022):

Σε σημείωμά του προς τις κυπριακές πρεσβείες, ο Γ. Κασουλίδης καθορίζει τις κατευθυντήριες γραμμές: «Από την εφαρμογή των ΜΟΕ, στην προσμέτρηση κόστους – οφέλους, το όφελος ‘θα είναι παρασάγγας’ μεγαλύτερο με την επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου συγκριτικά με τις ‘πρακτικές, τεχνικές και νομικές επιπλοκές ή κινδύνους’ από το άνοιγμα του αεροδρομίου της Τύμπου. Τα θέματα αυτά θα συζητηθούν, εάν η τουρκική πλευρά αποδεχθεί να συζητήσει επί των ΜΟΕ».

Είναι εμφανές ότι η όποια στρατηγική κυρώσεων και πρόκλησης κόστους στην Τουρκία, που μέχρι σήμερα φαινόταν να ακολουθείται από τον πρόεδρο Αναστασιάδη, τώρα παραμερίστηκε, ακυρώθηκε και στη θέση της υλοποιείται, ως ενισχυμένη πολιτική κατευνασμού, η προώθηση ΜΟΕ.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του την ίδια μέρα και ερωτηθείς αν η Λευκωσία αλλάζει πολιτική, είπε ότι «οι κυρώσεις παραμένουν στην τεχνική επιτροπή της ΕΕ» (δηλ. παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες, ξανά!) και, σε ένδειξη καλής θέλησης και δημιουργίας θετικού κλίματος, η ελληνική πλευρά προτείνει τα ΜΟΕ.

Πραγματικά, δεν ξέρει κανείς πώς να σχολιάσει τη νέα εκδήλωση ολέθριου πολιτικού ερασιτεχνισμού του προέδρου Αναστασιάδη, που στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία ότι, μπορεί να συνεχίσει να εκβιάζει, να απειλεί και να ασυδοτεί. Εμείς θυμόμαστε: Σε παρέμβασή του στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (17.7.2020) στις Βρυξέλλες, ο Κύπριος Πρόεδρος ήταν ξεκάθαρος:

«Η προσέγγιση του κατευνασμού έναντι της Τουρκίας δοκιμάστηκε και απέτυχε. Πρέπει να μετουσιώσουμε τις δηλώσεις αλληλεγγύης σε πράξεις. Ενόσω η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζεται δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε πρωτοβουλίες που αντιτίθενται ή διαβρώνουν τις ομόφωνες αποφάσεις που έχει λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Σύμφωνα με τον τότε Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «ζήτησε επέκταση των κυρώσεων της ΕΕ έναντι φυσικών και νομικών προσώπων που εμπλέκονται στο παράνομο γεωτρητικό πρόγραμμα της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σε δηλώσεις του, μετά τον εκκλησιασμό του στο μοναστήρι της Τρικουκκιάς, (15/8/2020), και ερωτηθείς για το θέμα της Αμμοχώστου, ο πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε: «Η Τουρκία θα πρέπει να υπολογίσει πρώτα το κόστος, αφού η απόφασή της αυτή (για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης) θα είναι αιτία όχι μόνο προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας ή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά και αιτία να διακοπεί η όλη ευρωπαϊκή πορεία της».

Στις 24/9/2020, ο Κύπριος Πρόεδρος, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα, «Le Figaro», υπογράμμισε όσα κατ’ επανάληψιν είχε διακηρύξει ευθύς μετά την τουρκική εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ (4/5/2019):

  • «Θέλουμε να της στείλουμε ένα σαφές μήνυμα: Η συμπεριφορά της δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη και χωρίς συνέπειες. Θα απαντήσουμε με έργα, όχι μόνο με λόγια. Η Τουρκία έχει γίνει ένας ταραχοποιός στην περιοχή, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ειρήνη, καθώς και την ΕΕ σε κίνδυνο».

Ξεχάστε όλα τα πιο πάνω! Λόγια του αέρα! Φούμαρα! Βάναυσος εμπαιγμός της νοημοσύνης των Ελλήνων της Κύπρου. Και, ταυτόχρονα, επιβεβαίωση μιας ασυνάρτητης, αλλοπρόσαλλης και δουλόφρονος πολιτικής κατευνασμού, εξημέρωσης και υποταγής στις αξιώσεις του τουρκικού θηρίου.

Με την απέλπιδα προσδοκία ότι οι Τούρκοι θα… συναινέσουν και θα παραδώσουν την Αμμόχωστο στους νόμιμους ιδιοκτήτες της ενώ απαιτούν λύση δύο κρατών.

Είναι τραγικό και ολέθριο: Οι χειριζόμενοι τις τύχες της Κύπρου δεν γνωρίζουν την τουρκική πολιτική και στοχοθεσία, η οποία είναι ξεκάθαρη από το 1956! Αναστασιάδης-Κασουλίδης επιμένουν προκλητικά να αγνοούν μερικά θεμελιώδη δεδομένα, ως μη όφειλαν:

Πρώτον, η Αμμόχωστος δεν ήταν και δεν μπορεί να είναι ΜΟΕ. Τα ψηφίσματα 550 (11/5/1984) και 789 (25/11/1992), καθώς και η κοινή δήλωση Κυπριανού-Ντενκτάς (19/3/1979), συν η πρόταση Τάσσου (2004) αναφέρονται στην επιστροφή της Αμμοχώστου ανεξάρτητα από τη λύση του Κυπριακού.

Δεύτερον, το Κυπριακό δεν είναι δικοινοτική διαφορά Ε/κ-Τ/κ, αλλά διεθνές ζήτημα τουρκικής εισβολής και κατοχής, εθνοκάθαρσης και εποικισμού, σύλησης της πολιτιστικής κληρονομιάς και παραβίασης όλων των ανθρώπινων δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Τρίτον, τα ΜΟΕ εξυπηρετούν πρώτιστα την Τουρκία, την οποία εμφανίζουν ως αμέτοχο της εισβολής και κατοχής επειδή εστιάζονται στην δήθεν επαναπροσέγγιση και στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης, τάχα, μεταξύ δύο κοινοτήτων. Αλλ’ η Τουρκία εισέβαλε και συνεχίζει να κατέχει το 37% του ευρωπαϊκού εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τέταρτον, τα ΜΟΕ διευκολύνουν αφάνταστα την ΕΕ, τις ΗΠΑ και ειδικά  την Βρετανία και την Γερμανία. Διότι ακριβώς δεν επιθυμούν επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας εξαιτίας δικών τους τεράστιων οικονομικών, εμπορικών και γεωπολιτικών συμφερόντων. Με ανακούφιση και μη αποκρυπτόμενη χαρά υποστηρίζουν τα ΜΟΕ Αναστασιάδη-Κασουλίδη. Οι Τούρκοι τα απέρριψαν επειδή αναμένουν και άλλες ελληνικές υποχωρήσεις και παραχωρήσεις.

Πέμπτον, ακόμα και αν η Τουρκία αποδεχθεί την πρόταση Αναστασιάδη-Κασουλίδη, δεν υπάρχει κανένα εχέγγυο ότι θα επιστρέψει την Αμμόχωστο. Είναι πέρα από σίγουρο, γνωστής ούσης της τουρκικής στρεψοδικίας, ότι οι Τούρκοι θα ενθυλακώσουν την αναβάθμιση-αναγνώριση διά του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, η Κυπριακή Δημοκρατία θα αποδομηθεί και η Αμμόχωστος δεν θα επιστραφεί.

Αναστασιάδης-Κασουλίδης αρνούνται να παραδεχτούν ότι τα ΜΟΕ όπως και η αγγλοτουρκοδιζωνική τερατουργία υπηρετούν τον τουρκικό στόχο για έλεγχο όλης της Κύπρου.

  • Αρνούνται να αποδεχτούν ότι οι συνομιλίες απέτυχαν εξαιτίας της τουρκικής ανακολουθίας. Αρνούνται να αναγνωρίσουν ότι ο κατευνασμός της Τουρκίας απέτυχε.
  • Αρνούνται να ομολογήσουν ότι δεν κατάφεραν να απαιτήσουν έμπρακτη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Αρνούνται να δηλώσουν ότι η τουρκοδιζωνική οδηγεί κατευθείαν στον εκτουρκισμό της Κύπρου.

Αρνούνται να αδράξουν την νέα ευκαιρία που τους παρέχουν οι Τούρκοι και να χαράξουν με την Ελλάδα μια πανεθνική στρατηγική αντίστασης και απελευθέρωσης της Κύπρου από τον τουρκικό ζυγό. Τρέμουν να καταγγείλουν, έστω, την Τουρκία για να μη θυμώσει.

Επιμένουν στην εξημέρωσή της όταν αυτή βροντοφωνάζει ότι απαιτεί την υποδούλωση και τουρκοποίηση του Ελληνισμού της Κύπρου. Αυτός ο εφιάλτης φαίνεται να μη ανησυχεί τους Αναστασιάδη-Κασουλίδη, οι οποίοι εξελίσσονται στους πλέον επικίνδυνους πολιτικούς για την Κύπρο.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Έχουμε αξιόπιστη, πειστική και διεκδικητική εξωτερική πολιτική; Τι γυρεύει ο Τούρκος γκρίζος λύκος στην ουκρανική αναμπουμπούλα;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: