Τους λόγους για τους οποίους η Ρωσία θα είναι η μεγάλη χαμένη από την ουκρανική κρίση, εξηγεί ο Economist

A handout still image taken from handout video made available by the Russian Defence ministry press-service shows Russian servicemen examine a Kinzhal hypersonic missiles before a flight of the MiG-31K fighter jet during the Russian strategic deterrence forces exercises in Russia, 19 February 2022. EPA, RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT




Την ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι η Ρωσία θα εξέλθει ωφελημένη από την ουκρανική κρίση, είτε εισβάλλει στην Ουκρανία είτε όχι, επιχειρεί να αντικρούσει το περιοδικό Economist εξηγώντας γιατί κατά την κρίση του η πολιτική του Βλαντιμίρ Πούτιν (Putin) έχει βλάψει ανεπανόρθωτα τη χώρα του.

Αρχικά παρατίθεται το επιχείρημα όσων υποστηρίζουν ότι ο Putin, χωρίς να έχει πέσει ούτε μία ντουφεκιά, έχει ήδη καταφέρει να γίνει το επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής, φέρνοντας τη χώρα του εκ νέου στο προσκήνιο ως έναν αδιαφιλονίκητο πρωταγωνιστή στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα.

Έχει καταφέρει να αποσταθεροποιήσει την Ουκρανία και μπορεί ακόμη να κερδίσει διόλου ευκαταφρόνητες  παραχωρήσεις από το ΝΑΤΟ για την αποφυγή του πολέμου, ενώ στο εσωτερικό της χώρας έχει αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης από τις οικονομικές δυσκολίες και τους διωγμούς προσωπικοτήτων της αντιπολίτευσης όπως ο ANavalny.

Σύμφωνα όμως με τον Economist, τα κέρδη αυτά είναι βραχυπρόθεσμα, καθώς θεωρεί ότι σε βάθος χρόνου ο Putin έχει χάσει έδαφος για τους εξής λόγους: Καταρχήν, αν και όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα πάνω του, έχει συσπειρώσει τους αντιπάλους του, με αποτέλεσμα η Δύση να έχει συμφωνήσει σε ένα πιο σκληρό πακέτο επαπειλούμενων κυρώσεων από το 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία.

Επιπροσθέτως, το ΝΑΤΟ βρήκε ένα νέο σκοπό, σε σημείο ώστε ακόμα και  η Σουηδία και η Φινλανδία να σκέφτονται να ενταχθούν στη συμμαχία, ενώ η Γερμανία κάνει δεύτερες σκέψεις για την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Επιπλέον, η κρίση επιβεβαίωσε τη διάχυτη αίσθηση της ουκρανικής κοινής γνώμης  ότι το πεπρωμένο της ανήκει στη Δύση, τη στιγμή που η ίδια η Ουκρανία  απολαμβάνει πλέον μια άνευ προηγουμένου διπλωματική και στρατιωτική υποστήριξη από τη Δύση.

Αυτοί οι δεσμοί, που σφυρηλατήθηκαν στην κρίση, δεν πρόκειται να διαλυθούν ξαφνικά εάν οι ρωσικές δυνάμεις αποσυρθούν, κάτι που σίγουρα δεν είναι αυτό που επιθυμεί ο Putin.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη ζημιά για τον Putin θα είναι στο εσωτερικό της Ρωσίας, υποστηρίζει το δημοσίευμα. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της Ρωσίας να μειώσει την πιθανή ζημιά από τις δυτικές κυρώσεις, ο κίνδυνος να γονατίσει η ρωσική οικονομία κάθε άλλο παρά έχει εξαλειφθεί, καθώς η ΕΕ εξακολουθεί να καταλαμβάνει το 27% όλων των ρωσικών εξαγωγών.

Σε περίπτωση μιας σοβαρής πολεμικής σύγκρουσης, οι κυρώσεις μέσω του δικτύου ταχείας τραπεζικών συναλλαγών ή σε μεγάλες ρωσικές τράπεζες θα βραχυκύκλωναν το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα και οι περιορισμοί εισαγωγών τύπου Huawei θα προκαλούσαν τεράστιες δυσκολίες στις εταιρείες τεχνολογίας της Ρωσίας.

Ο Putin  μπορεί βέβαια είτε να ζήσει με αυτήν την αλληλεξάρτηση είτε να στραφεί περαιτέρω προς την Κίνα, παρατηρεί το δημοσίευμα, καταδικάζοντας όμως τη χώρα του να είναι ο υποδεέστερος εταίρος ενός στυγνού καθεστώτος που θα τη βλέπει απλά ως ένα διπλωματικό ‘δεκανίκι ‘ και ως μια παρωχημένη  πηγή φθηνών εμπορευμάτων.

Επισημαίνεται ακόμη ότι η συμμαχία αυτή δύο αυταρχικών καθεστώτων θα είχε μεγάλο ψυχολογικό κόστος στο εσωτερικό της Ρωσίας, στο βαθμό που θα καταδείκνυε την εξάρτηση Putin από το βαθύ κράτος και τους ντόπιους ολιγάρχες που βλέπουν  στη δημοκρατία της Ουκρανίας και στην εμβάθυνση των δεσμών της με τη Δύση μια απειλή για την ικανότητά τους να ελέγχουν και να λεηλατούν τη Ρωσία.

Θα ήταν ένα επιπλέον κακό σημάδι για τους φιλελεύθερους καπιταλιστές και τεχνοκράτες που είναι ο άλλος πυλώνας του ρωσικού κράτους, εξηγεί το δημοσίευμα, με τους ικανότερους από αυτούς να εγκατέλειπαν τη χώρα ή να τα  παρατούσαν. Η στασιμότητα και η δυσαρέσκεια θα λάμβαναν τότε τη μορφή ενός οξύτατου αντιπολιτευτικού λόγου που είναι πιθανό να αντιμετωπιστεί με βίαιη καταστολή.

Κοντολογίς, εκτιμά το δημοσίευμα, εκτός από την καταστροφή της Ουκρανίας, ο πόλεμος θα έκανε πολύ μεγαλύτερη ζημιά και στην ίδια τη Ρωσία από την απειλή του πολέμου.

Και τούτο, διότι η Δύση θα ήταν περισσότερο συσπειρωμένη εναντίον της και περισσότερο αποφασισμένη να γυρίσει την πλάτη της στο ρωσικό αέριο, ενώ η Ουκρανία θα γινόταν ένα απόστημα που θα απομυζούσε τη Ρωσία από χρήματα και ανθρώπους, με τον Putin να καταλήγει τελικά να είναι ο ‘παρίας’ της διεθνούς κοινότητας.

Με τον τρόπο αυτό η ίδια η χώρα θα πληγεί ανεπανόρθωτα, στο άμεσο μέλλον από τις κυρώσεις και στη συνέχεια από μια ακόμη βαθύτερη αυταρχικότητα και καταστολή, συνοψίζει το δημοσίευμα αναλύοντας την ποικιλόμορφη ζημιά που θα επέφερε στη χώρα η ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Ουκρανίας.

ΠΗΓΗ: Economist – Whether he invades Ukraine or backs down, Putin has harmed Russia

Η διπλωματική οδός παραμένει ανοικτή μέχρι να αρχίσουν να κινούνται τα τανκς και τα αεροπλάνα να είναι στον ουρανό: Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: