To θεώρημα του Ευκλείδη reloaded: Διευκρινίσεις 383 λέξεων για Τσίπρα, Οξφόρδη, ανασφάλειες και Μητσοτάκη

Φωτογραφία από το facebook του κ. Τσακαλώτου




Με μία ανάρτηση επτά σημείων και 383 λέξεων, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιχείρησε να θέσει υπόμερικό έλεγχο την πυρκαγιά που άναψε με όσα είπε σε κυριακάτικη συνέντευξή του στην Καθημερινή. 

Το ζουμί της νέας ανάρτησης μπορεί να συμπυκνωθεί στα εξής:

  • Ο κ. Τσακαλώτος υποστηρίζει ότι οι αναφορές στις σπουδές του έγιναν με κριτική διάθεση, όπως περίπου όταν μιλάμε για την πατριαρχική κοινωνία.
  • Συνδέει την αυτοπεποίθηση με τη συνέπεια στις ιδέες.
  • Διευκρινίζει πως ό,τι είπε ήταν απλά ότι ο κ. Τσίπρας δεν πρέπει να είναι ανασφαλής διότι όλοι «συστοιχούνται» στον αγώνα του οποίου ηγείται
  • Κάνει μία μίνι διάλεξη περί πολιτικής κριτικής και αποδοχής της αλλά επαναλαμβάνει ότι
  • Ο Μητσοτάκης διαλέγει συμβούλους ικανούς στο να φιλοτεχνούν επικοινωνιακά το προφίλ του «και να κάνουν τη βρώμικη δουλειά της ΝΔ»

Πυροσβεστική ίσως η πρόεθεση του πρώην υπουργού, όμως το τελικό αποτέλεσμα της νέας τοποθέτησης μάλλον ξύνει και πάλι πληγές.

Ολόκληρη η ανάρτησή του έχει ως εξής:

Σε σχέση με τα όσα λέγονται και γράφονται το τελευταίο 24ωρο νομίζω ότι είναι καλό να ξεκαθαριστούν κάποια πράγματα:

1. Αυτό που ενώνει τους Αριστερούς και Αριστερές (από οπού κι αν προέρχονται) είναι η στράτευση τους στον αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο, για μια κοινωνία χωρίς προνομιούχους και εκλεκτούς, δηλαδή χωρίς ανισότητες.

2. Η συζήτηση αυτή απαιτεί ειλικρίνεια. Να βλέπουμε ότι τα προνομία υπάρχουν, ότι πολλά από αυτά χαρακτηρίζουν εμάς τους ιδίους. Είναι το πρώτο βήμα για να τα υπερβούμε. Μίλησα για τα προνόμια που είχα στην εκπαίδευση όπως πρέπει να μιλάμε για το αντρικό προνόμιο στην πατριαρχία, το λευκό προνόμιο στον σύγχρονο καπιταλισμό (και πριν), τα προνόμια που έχει ένας straight λευκός αστός άντρας. Πρέπει να τα συζητάμε ή να κάνουμε ότι δεν υπάρχουν;

3. Η πίστη (αυτοπεποίθηση) που μπορεί να είναι ανατρεπτική προέρχεται ακριβώς από την σταθερή στράτευση μας σε αυτές τις ιδέες (είμαι πάντα εδώ, λέω πάντα αυτά, γιατί αυτά πρέπει να νικήσουν, γιατί αυτή είναι η αντίληψη μας για τη δίκαιη κοινωνία). Αναγνωρίζω όμως ταυτόχρονα ότι ως άνθρωπος έχω συγκεκριμένες προσλαμβάνουσες που με έχουν καθορίσει. Προσπαθώ να κρατήσω τα θετικά κομμάτια τους.

4. Είπα ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρέπει να είναι ανασφαλής, γιατί δεν έχει κανένα λόγο να είναι: ηγείται αυτού του αγώνα στον οποίο όλοι συστοιχούμαστε. Έχουμε καταφέρει τόσα πολλά (με ισχυρό αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και τα ΜΜΕ εναντίον μας), και αυτό πρέπει να το θεωρούμε ισχυρή βάση επανάκαμψης και νίκης.

5. Είναι καθήκον μας να του εκφράζουμε την κριτική μας σε σημαντικά ζητήματα και να προστατεύουμε το δικαίωμα στη διαφορετική άποψη, με συντροφικότητα, χωρίς ανθρωποφαγία, και με το βλέμμα στην προετοιμασία μιας καλύτερης διακυβέρνησης, ουσιαστικής, αποτελεσματικής για τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας.

6. Είναι καθήκον δικό του να χρησιμοποιεί αυτή την κριτική για να γινόμαστε όλοι μαζί ισχυρότεροι, για να είμαστε όσο το δυνατόν πιο χρήσιμοι στην κοινωνία, για να ρίξουμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

7. Δεν μπορούμε να είμαστε ισχυρότεροι αν δεν κατανοούμε τα όπλα του αντιπάλου. Και είναι γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης διαλέγει συμβούλους ικανούς στο να φιλοτεχνούν επικοινωνιακά το προφίλ του (δύσκολη δουλειά ομολογουμένως) και να κάνουν τη βρώμικη δουλειά της υλοποίησης της πολιτικής της ΝΔ

ΥΓ Επισυνάπτω το πλήρες κείμενο της συνέντευξης γιατί όταν κρίνεται η γνώμη κάποιου είναι κρίσιμο να έχει διαβαστεί ολόκληρη και να μη δημοσιεύεται πετσοκομμένη για να δημιουργηθούν εντυπώσεις.

 

Ο Τσακαλώτος μιλάει για το καλύτερο του Μητσοτάκη, το χειρότερο του Τσίπρα και την αστική του αυτοπεποίθηση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: