Το σύνθημα που τραντάζει τη Σόφια: Στο παρελθόν και τώρα, η “Μακεδονία” (σ.σ.: τα Σκόπια) είναι βουλγαρική”

FILE PHOTO: Ένας Σκοπιανός με παραδοσιακή στολή και κρατώντας την σκοπιανή σημαία συμμετέχει σε τελετή γάμου στο χωριό Galicnik, 150 χιλιόμετρα από τα Σκόπια. EPA, GEORGI LICOVSKI




Εκτενές δημοσίευμα στο Euronews επισημαίνει ότι η συζήτηση για την ταυτότητα της Βόρειας Μακεδονίας που οδήγησε τη Βουλγαρία να ασκήσει βέτο στην ένταξή της διαρκεί τρία χρόνια.

Σημειώνεται ότι η νέα κυβέρνηση στη Βουλγαρία, μετά από μια παρατεταμένη πολιτική κρίση θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια νέα προοπτική στη συζήτηση που περιλαμβάνει ιστορικά γεγονότα.

Ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Stevo Pendarovski δήλωσε ότι δυσκολεύεται να δικαιολογήσει γιατί γεγονότα που έλαβαν χώρα στο μακρινό παρελθόν έχουν τόσο δυσανάλογη επίδραση στη μοίρα των πολιτών του σήμερα.

Από την άλλη ο ηγέτης του δεξιού εθνικιστικού κόμματος VMRO-BNM Krassimir Karakachanov απειλούσε με εντάσεις, εάν η βουλγαρική κυβέρνηση κάνει οποιεσδήποτε παραχωρήσεις σχετικά με το βέτο κατά της Βόρειας Μακεδονίας.

  • Βίντεο εμφανίστηκαν στα ΜΚΔ που δείχνουν μια ομάδα πολιτών να φωνάζει «Στο παρελθόν και τώρα, η “Μακεδονία” (σ.σ.: εννοεί τα Σκόπια) είναι βουλγαρική» στο κέντρο της Σόφιας..

Ο νέος Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Kiril Petkov και ο ομόλογός του από την Βόρεια Μακεδονία Dimitar Kovachevski έχουν στείλει μέχρι στιγμής αμφίσημα μηνύματα στην προσπάθειά τους να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ των δύο χωρών

Καταγράφονται οι διαφωνίες των δύο χωρών που διεκδικούν και οι δύο ιστορικά τον ήρωα Goce Delchev «Ο Βούλγαρος επαναστάτης Goce Delchev είναι αναπόσπαστο μέρος της κοινής μας ιστορίας με τον λαό της Βόρειας Μακεδονίας. Είναι μια από αυτές τις προσωπικότητες για τις οποίες δύο λαοί είναι περήφανοι», δήλωσε ο Petkov στη σελίδα της βουλγαρικής κυβέρνησης στο Facebook.

Και παρόλο που ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονία εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο Petkov και Kovachevski μπορούν να λύσουν το αδιέξοδο, καθώς είναι «νέοι εκτός πολιτικού κατεστημένου και με διαφορετικό λόγο», ανησυχεί ότι ο ρόλος της ΕΕ για την επίλυση προβλημάτων στη διαμάχη μπορεί να έχει δεχτεί χτύπημα στη χώρα.

«Μπορώ να σας πω ότι η πτώση στη Βόρεια Μακεδονία είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη χώρα των Δυτικών Βαλκανίων», είπε ο Pendarovski. «Αν κοιτάξετε τις δημοσκοπήσεις, υπάρχει πτώση κατά 20 ή 25% από τότε που είχαμε το δημοψήφισμα για την αλλαγή του ονόματός μας».

Η Βόρεια Μακεδονία έχει ήδη ξεπεράσει σημαντικά εμπόδια για να δείξει τη δέσμευσή της για ένταξη στην ΕΕ. Σημειώνεται ότι η επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα για το όνομα χρειάστηκε 11 χρόνια, παρά το γεγονός ότι η Βόρεια Μακεδονία θεωρήθηκε πρωτοπόρος στην περιοχή όταν υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην ΕΕ το 2004.

Το 2018, η “Δημοκρατία της Μακεδονίας” συμφώνησε να φτάσει στο σημείο να αλλάξει το όνομά της σε Βόρεια Μακεδονία και υπέγραψε τη Συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα, κάτι που επαινέθηκε πολύ.

Μόλις λύθηκε το πρόβλημα με την Ελλάδα, προέκυψαν τα ζητήματα με τη Βουλγαρία. Αλλά η Βουλγαρία και η Βόρεια Μακεδονία δεν ήταν πάντα σε διαμάχη. Στην πραγματικότητα, η Βουλγαρία μαζί με την Τουρκία ήταν οι πρώτες χώρες που αναγνώρισαν την ανεξαρτησία της Βόρειας Μακεδονίας το 1991.

«Έχουμε κουραστεί βαρεθεί με όλες αυτές τις ιστορίες για το ότι είμαστε γεωγραφικά μέρος της Ευρώπης. Θα θέλαμε επιτέλους να γίνουμε θεσμικό μέρος της Ευρώπης. Δεν πρόκειται να τα παρατήσουμε. Αυτό είναι σίγουρο».

«Αλλά μπορώ να σας πω ότι, εάν υπάρξει άλλη μία καθυστέρηση, από τον Ιούνιο και μετά, τότε οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις και οι φιλοευρωπαίοι πολιτικοί ή μεταρρυθμιστές δεν πρόκειται να κερδίσουν άλλες εκλογές σε αυτή τη χώρα», σημειώνει ο Pendarovski.

Και οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις θα του κόστιζαν και τη θέση του, ακόμη και αν η Βουλγαρία άρει το βέτο της, δεδομένου του μειωμένου ενδιαφέροντος της ΕΕ να αποδεχτεί οποιαδήποτε από τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων — Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Μαυροβούνιο, Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Κόσοβο.

«Αν αύριο είχαμε ξανά προεδρικές εκλογές, τι να πω στον λαό μου; Μόνο το ήμισυ αυτής της ατζέντας έχει εκπληρωθεί», είπε ο Pendarovski, αναφερόμενος στην υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Τι γίνεται με το δεύτερο;»

«Αν κάνουμε εικασίες, τότε δεν πρόκειται να μπω στον δεύτερο γύρο. Θα ηττηθώ στον πρώτο γύρο, ανεξάρτητα από τον τύπο του προφίλ του υποψηφίου στην άλλη πλευρά», πρόσθεσε ο Pendarovski.

ΠΗΓΗ: Euronews – Can new governments resolve centuries-old issues plaguing North Macedonia and Bulgaria?

Άγκυρα, Μόσχα και Πεκίνο, “οι τρεις αδύναμες δυνάμεις”: Μία πολύ σημαντική ανάλυση χωρίς παρωπίδες…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: