Τα νέα μέτρα για την οπαδική βία: «Λουκέτο» σε λέσχες και συνδέσμους – Τι ισχύει για εισιτήρια, γήπεδα και ποινές

O υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος (Δ), μιλάει δίπλα από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα (2ος Α), τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη (Α) και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου (2ος Δ), κατά την διάρκεια της παρουσίασης νομοθετικών ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ




Τα βασικά σημεία των επικείμενων νομοθετικών ρυθμίσεων, καθώς και τις υπόλοιπες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας παρουσίασαν οι συναρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης.

Ξεκινώντας την παρουσίαση των παρεμβάσεων ο κ. Θεοδωρικάκος ευχήθηκε η σημερινή συνέντευξη Τύπου να μη γινόταν ποτέ και ο Άλκης Καμπανός να βρισκόταν εν ζωή.

Ο κ. Θεοδωρικάκος χαρακτήρισε «θέμα τιμής» την ανακάλυψη των δολοφόνων του Αλκη: «Απαντήσαμε εμπράκτως στην καχυποψία και τη δυσπιστία. Πολλοί αστυνομικοί δεν έφευγαν από τις υπηρεσίες τους έως ότου διαλευκανθεί η υπόθεση. Μόνο τις τελευταίες 2 εβδομάδες η αστυνομία έκλεισε 17 συνδέσμους», πρόσθεσε.

 

Ακολούθως ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε:

  • Συνεχίζονται οι έλεγχοι σε οργανωμένους συνδέσμους οπαδών και θα σφραγίζονται όσοι δεν πληρούν τους όρους λειτουργίας.
  • Οι ΠΑΕ και ΚΑΕ έχουν ευθύνη να αναβαθμίσουν το σύστημα καμερών που παρακολουθούν τους αγώνες μέσα στα γήπεδα.
  • Υλοποιούμε πρόγραμμα εκπαίδευσης των αστυνομικών με βάση ευρωπαϊκά πρότυπα και ιδίως την εμπειρία της Αγγλίας.
  • Αναβαθμίζεται η εποπτεία στην παρακολούθηση της οπαδικής βίας με τη συμμετοχή του εκάστοτε υπαρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας σημείωσε:

  • Αυξάνονται ως προς τα ελάχιστα και μέγιστα όρια οι ποινές για αδικήματα οπαδικής βία:
  • Ειδικότερα για κατοχή επικίνδυνων αντικειμένων, βιαιοπραγίες, είσοδο σε αγωνιστικό χώρο με σκοπό τη διακοπή, ρατσιστικές εκδηλώσεις, η ποινή φυλάκισης από έως 2 έτη αυξάνεται σε ποινή από 6 μήνες έως 5 έτη
  • Όπου σήμερα προβλέπεται ποινή έως 1 έτος, αυξάνεται από 3 μήνες έως 5 έτη
  • Σε περιπτώσεις διακεκριμένων επικίνδυνων ατόμων η ποινή από έως 3 έτη ανεβαίνει από 2 έως 5 έτη
  • Για υποκίνηση οπαδικού μίσους στην ισχύουσα ποινής φυλάκισης προστίθεται και χρηματική ποινή
  • Καθιερώνεται ουσιαστικά ιδιώνυμο για όσους επιχειρούν με διάφορα μέσα να αποκρύψουν την ταυτοποίηση του προσώπου τους από τις κάμερες εποπτείας.
  • Θεσπίζεται ποινή φυλάκισης 6 μηνών και χρηματική ποινή.
  • Απαγορεύεται η αναστολή εκτέλεσης ποινής για οπαδική βία. Η ποινή θα εκτίεται υποχρεωτικά άμεσα.

Τέλος ο υπουργός Αθλητισμού Λ. Αυγενάκης, ανακοίνωσε:

  • Αναστολή λειτοτυργίας Λεσχών Φιλάθλων πανελλαδικά έως 31 Ιουλίου
  • Θα επιτρέπεται μία Λέσχη Φιλάθλων ανά ΠΑΕ και ΚΑΕ
  • Για λετουργία παραρτήματος λέσχης θα απαιτούνται τουλάχιστον 50 άτομα με καθαρό ποινικό μητρώο
  • Απαγορεύεται η διάθεση μεμονωμένων εισιτηρίων στις θύρες οργανωμένων οπαδών.

Aναλυτικά τα όσα δήλωσε ο κ. Τσιάρας

Κυρίες και Κύριοι,

Όπως γνωρίζετε, με τον Ν. 4855/2021 για τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας επήλθαν σημαντικές αλλαγές για το πλαίσιο των ποινικών κυρώσεων για μια σειρά αδικημάτων.

Ειδικότερα, σχετικά με το άρθρο 299 παρ. 1 ΠΚ για την ανθρωποκτονία μοναδική πλέον ποινή είναι η ισόβια κάθειρξη.

Για την πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης (που προβλέπεται στο άρθρο 309 ΠΚ), η προβλεπόμενη ποινή είναι η φυλάκιση έως τρία έτη.

Με άλλα λόγια, στον Ποινικό Κώδικα, όπως ισχύει από τον περασμένο Νοέμβριο, έχει παραληφθεί η διαζευτικότητα της ποινής για την πρόκληση σωματικής βλάβης, η οποία τιμωρείτο μέχρι και τον Νοέμβριο του με ποινή φυλάκισης έως τρία έτη ή επιβολή μόνον χρηματικής ποινής.

Αντίστοιχα, για τη βαριά σωματική βλάβη (άρθρο 310 ΠΚ), αναδιαμορφώθηκε το αδίκημα. Πρώτον, αυστηροποιήθηκε η ποινή τόσο στην περίπτωση κατά την οποία ο δράστης επέφερε την βαριά σωματική βλάβη στο θύμα όσο και στην περίπτωση κατά την οποία ο δράστης επεδίωκε την πρόκληση της βαριάς σωματικής βλάβης.

Υπήρξε δηλαδή από την πλευρά του νομοθέτη του ν. 4855/2021 μία διαβάθμιση του δόλου του δράστη σε αντιστοιχία με την επιβαλλόμενη σε αυτόν ποινή.

Έτσι με το άρθρο 66 του ν. 4855/2021 ο δράστης βαριάς σωματικής βλάβης τιμωρείται πλέον με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών (δηλαδή με φυλάκιση από 2 έως 5 έτη) ενώ μέχρι την αλλαγή του νόμου τιμωρείτο με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους (δηλαδή με φυλάκιση από 1 έτος έως 5 έτη). Αν δε ο δράστης επεδίωκε την πρόκληση της βαριάς σωματικής βλάβης, τότε η πράξη του είναι κακούργημα και σήμερα θα τιμωρηθεί με την ποινή της καθείρξεως, δηλαδή με ποινή από 5 έως 15 έτη (αντί για κάθειρξη μέχρι 10 έτη με τον προισχύσαντα Ποινικό Κώδικα).

Στην έννοια, μάλιστα, της βαριάς σωματικής βλάβης προστέθηκε πλέον η αναπηρία και η μόνιμη παραμόρφωση που προκλήθηκαν στο θύμα από την συμπεριφορά του δράστη.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι επίσης η προσθήκη του κακουργήματος της βαριάς σωματικής βλάβης στον κατάλογο των αδικημάτων του ν. 2225/1994, για την διακρίβωση του οποίου από τις αρχές είναι επιτρεπτή η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου.

Σχετικά με τα εγκλήματα κατά της σωματικής ακεραιότητας υπαλλήλου (άρθρο 315Α ΠΚ)

Με το άρθρο 68 του ν. 4855/2021 προστέθηκε νέα ποινική διάταξη στο κεφάλαιο του Ποινικού Κώδικα για τα εγκλήματα κατά της σωματικής ακεραιότητας, η οποία προβλέπει πλέον ρητά ότι η τέλεση κάθε μορφής σωματικής βλάβης (απλής, επικίνδυνης, βαριάς, θανατηφόρας) σε βάρος  υπαλλήλου κατά την εκτέλεση της εργασίας ή στο πλαίσιο της εργασίας του συνιστά επιβαρυντική περίσταση, δηλαδή προσμετράται επιβαρυντικά στην ποινή που τελικά θα επιβληθεί στον δράστη μίας τέτοιας αξιόποινης πράξης.

Προφανώς, σε αυτή την κατηγορία αδικημάτων εντάσσεται και η άσκηση βίας σε βάρος αστυνομικών, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με την προστασία και τη διατήρηση της δημόσιας ειρήνης.

Με τον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα, όπως γνωρίζετε, έχουν επέλθει σημαντικές αλλαγές που αφορούν και την απόλυση υπό όρο.

Ειδικότερα, αυστηροποιήθηκαν οι τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις για την απόλυση υπό όρο των καταδικασθέντων για το έγκλημα της ανθρωποκτονίας, με την αύξηση του κατώτατου ορίου πραγματικής έκτισης να έχει αυξηθεί στα 18 έτη (παραμονής στα σωφρονιστικά καταστήματα).

Όλες οι παραπάνω αλλαγές, οι οποίες –ειρήσθω εν παρόδω- καταψηφίστηκαν από την αξιωματική αντιπολίτευση, εφαρμόζονται ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο πλήρως και οριζόντια.

Καταλαμβάνουν, δε, όλα τα αδικήματα που -κατά κόρον- τελούνται στο πλαίσιο των αθλητικών δραστηριοτήτων και συνδέονται με την λεγόμενη οπαδική βία.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 μηνών, το Υπουργείο Δικαιοσύνης συμμετέχει ενεργά, κατά λόγο αρμοδιότητας, στη διαμόρφωση των νομοθετικών πρωτοβουλιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε στενή συνεργασία με τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ Αυγενάκη  για τους νόμους 4639/2019 και 4809/2021 που ψήφισε η παρούσα κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας και δεδομένων των αλλαγών που ήδη έχουν γίνει από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, προτείνεται μια δέσμη προτάσεων που συμπληρώνουν το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και κλείνουν όλα τα πιθανά παράθυρα για την οπαδική βία και προβλέπουν την πλέον αυστηρή και παραδειγματική τιμωρία των δραστών.

Ειδικότερα, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις:

-Αυξάνεται ως προς τα ελάχιστα και μέγιστα όρια το πλαίσιο ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας.

Συγκεκριμένα: Αυστηροποιούνται οι ποινές του άρθρου 41ΣΤ του Αθλητικού Νόμου (κατοχή επικινδύνων αντικειμένων, βιαιοπραγίες, απειλές, είσοδος στους αγωνιστικούς χώρους με σκοπό τη διακοπή αθλητικής εκδήλωσης, ρατσιστικές εκδηλώσεις, δημόσια υποκίνηση σε αδικήματα αθλητικής βίας κλπ)

Στα παραπάνω αδικήματα, όπου σήμερα προβλέπεται ποινή φυλάκισης μέχρι 2 έτη θα  προβλέπεται ποινή φυλάκισης από 6 μήνες μέχρι 5 έτη.

Αντίστοιχα, όπου σήμερα προβλέπεται ποινή φυλάκισης μεχρι 1 έτος,  θα προβλέπεται ποινή φυλάκισης από 3 μήνες μέχρι 5 έτη.

Στις διακεκριμένες περιπτώσεις επικίνδυνων δραστών, όπου προβλέπεται σήμερα ποινή φυλάκισης μέχρι 3 έτη, θα προβλεπεται ποινή φυλάκισης από 2 μέχρι 5 έτη.

Για το αδίκημα της δημόσιας υποκίνησης σε εγκλήματα οπαδικού μίσους, εκτός από την ποινή, από 6 μήνες μέχρι 5 έτη, θα επιβάλλεται υποχρεωτικά  και χρηματική ποινή.

-Καθιερώνεται ειδικό ποινικό αδίκημα για όσους κατά τη διάρκεια αθλητικών αγώνων έχουν καλυμμένα χαρακτηριστικά προσώπου με σκοπό να παρεμποδιστεί η  ανίχνευση και καταγραφή του  από τις συσκευές καταγραφής εικόνας

Με την καθιέρωση του αξιοποίνου, προβλέπεται ειδικότερα ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 6 μηνών και χρηματική ποινή.

-Απαγορεύεται η αναστολή εκτέλεσης της ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας

Πιο συγκεκριμένα:

-Καταργείται η δυνατότητα της κατ εξαίρεση αναστολής της ποινής, η οποία θα εκτίεται υποχρεωτικά άμεσα.

-Επεκτείνεται η ρύθμιση της απόλυτης απαγόρευσης της αναστολής και η άμεση εκτέλεσή της στις περιπτώσεις καταδίκης κατηγορουμένου για την αξιόποινη πράξη της λειτουργίας συνδέσμου άνευ άδειας ή μετά από παραβίαση της σφράγισης του ή στις περιπτώσεις παραβίασης παρεπόμενης ποινής για απαγόρευση παρακολούθησης αγώνων κ εμφάνισης στο ΑΤ ή περιοριστικών όρων που έχουν επιβληθεί δυνάμει εισαγγελικής διάταξης ή δικαστικής απόφασης.

-Οι υποθέσεις οπαδικής βίας εκδικάζονται κατά προτεραιότητα και καθιερώνεται σε περίπτωση αναβολής εκδίκασης η υποχρεωτική επιβολή περιοριστικών όρων.

Έτσι, οταν η εκδίκαση της υπόθεσης αναβάλλεται για οποιονδήποτε λόγο, επιβάλλονται υποχρεωτικά περιοριστικοί όροι (όπως π.χ απαγόρευση παρακολούθησης αγώνων και εμφάνιση στο ΑΤ κατά το χρόνο διεξαγωγής τους).

Με πληροφορίες από  kathimerini.gr

All Star Game 2022: Μοναδικές στιγμές δόξας για Αντετοκούνμπο – Στους κορυφαίους όλων των εποχών! «Έπαθα σοκ όταν είδα τον Τζόρνταν»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: