Στα βαθιά οι διεργασίες για προεδρικές στην Κύπρο: Συνάντηση άνευ όρων για Στέφανο και Νικόλα

File photo: Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Ο Στέφανος Στεφάνου βγήκε από την καραντίνα και αναμένεται πλέον το κλείσιμο του ραντεβού με τον Νικόλα Παπαδόπουλο, προκειμένου τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης να μπουν και στα βαθιά της προεκλογικής.

Μέχρι χθες το απόγευμα δεν είχε κλειδώσει η συνάντηση.

Το πιθανότερο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, είναι η συνάντηση να γίνει αρχές της επόμενης εβδομάδας. Ο κορωνοϊός συνέβαλε στο να υπάρξει μία καθυστέρηση στις επαφές των δύο κομμάτων. Από την άλλη όμως, έδωσε και χρόνο στις δύο πλευρές για να μελετήσουν όλα τα δεδομένα που έχουν ενώπιόν τους μέχρι στιγμής.

Το τελευταίο διάστημα ξεκίνησε μία περιρρέουσα γύρω από επαφές και συναντήσεις στο παρασκήνιο, θολώνοντας ακόμα περισσότερο το τοπίο σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές.

  • Η προχθεσινή συνέντευξη του Προέδρου Αναστασιάδη στον Alpha και οι αναφορές του στις προεδρικές εκλογές έδωσαν νέα αφορμή για σχόλια και διάφορες ερμηνείες, που περιέπλεξαν ακόμα περισσότερο το σκηνικό.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι τις προηγούμενες μέρες είχαν δει το φως της δημοσιότητας πληροφορίες περί συνάντησης του Νικόλα Παπαδόπουλου με τον Νίκο Χριστοδουλίδη και παράλληλα είχαν αναζωπυρωθεί οι φήμες περί νέας προσέγγισης της Πινδάρου με το ΔΗΚΟ.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος ήταν χθες φιλοξενούμενος στο ραδιόφωνο του Active, διέψευσε κατηγορηματικά τα περί συνάντησής του με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ενώ την ίδια ώρα έκλεισε ουσιαστικά την πόρτα και στο σενάριο συνεργασίας με τον ΔΗΣΥ για τις προεδρικές εκλογές.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, θεωρεί πως ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ως κυβερνών κόμμα, ευθύνεται για πολλά πράγματα για τα οποία επιθυμούν την αλλαγή. «Αυτή η δυσκολία είναι καθοριστική σε σχέση με τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές», δήλωσε ο Νικόλας Παπαδόπουλος.

  • «Είμαστε κόμμα της αντιπολίτευσης και θέλουμε κάποια πράγματα να αλλάξουν και για εμάς αποτελεί πρόβλημα να συνεργαστούμε με το κυβερνών κόμμα.»

Απορρίπτοντας κατηγορηματικά τα περί προσέγγισης από κάποια πλευρά για βολιδοσκόπηση συνεργασιών, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ επανέλαβε ότι για το κόμμα του προκύπτει σοβαρό ζήτημα για μία ενδεχόμενη συνεργασία με τον ΔΗΣΥ, καθώς το κόμμα του επιδιώκει την αλλαγή. «Εγείρεται το ερώτημα για εμάς, ένα κόμμα το οποίο κυβερνούσε για δέκα χρόνια να μπορεί να φέρει την αλλαγή, όταν φέρει μερική ή ολική ευθύνη για κάποια πράγματα που δεν είμαστε ευχαριστημένοι και θέλουμε να αλλάξουμε.»

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος αναφέρθηκε επίσης στα κριτήρια για το πρόσωπο που θα επιλεγεί μέσα από τη συνεργασία για τις προεδρικές εκλογές. Τα κριτήρια αυτά, όπως είπε, είναι τα εξής:

> Τιμιότητα

> Αποτελεσματικότητα

> Εμπειρία

> Οι θέσεις του σε σημαντικά ζητήματα όπως το Κυπριακό και την Οικονομία

> Διαφάνεια και πάταξη Διαφθοράς

Στα κριτήρια ανέφερε ως πολύ σημαντική και την εκλεξιμότητα που θα έχει το άτομο που θα επιλεγεί για υποψήφιος. Σημείωσε ωστόσο ότι το ΔΗΚΟ δεν πρόκειται να λάβει κάποια απόφαση χωρίς να έχουν όλα τα δεδομένα ενώπιόν τους και χωρίς να ολοκληρώσουν τις επαφές με όλα τα κόμματα. «Δεν θα μπω σε συζήτηση για τον οποιοδήποτε υποψήφιο, διότι δεν θέλω να προκαταλάβω τις όποιες αποφάσεις στα συλλογικά όργανα την κατάλληλη ώρα στη βάση των κριτηρίων.»

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση του τέως υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη, και τα σενάρια περί στήριξής του ως εναλλακτικής επιλογής σε περίπτωση ναυαγίου με το ΑΚΕΛ, ο Νικόλας Παπαδόπουλος, αφού απέρριψε τα περί συνάντησης ή συνομιλίας τους, δήλωσε πως εάν και εφόσον υπάρξει οποιαδήποτε συνάντηση, αυτή θα ανακοινωθεί.

Τόνισε όμως ότι η απόφαση είναι για έναρξη επαφών με τα κοινοβουλευτικά κόμματα και δεν έχει υπάρξει απόφαση για το κατά πόσον θα συναντηθούν με τον οποιοδήποτε υποψήφιο. «Έχουμε πει ότι δεν συζητούμε ονόματα. Συζητούμε θέσεις. Έχουμε πει ότι εμείς το πρώτο πράγμα που θέλουμε να ξεκαθαρίσει είναι το πολιτικό πλαίσιο πάνω στο οποίο θα κινηθεί μια πιθανή συνεργασία

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ αναφέρθηκε και στην ΕΔΕΚ, δηλώνοντας πως το κόμμα του θα επιδιώξει μία συνεργασία. Όπως είπε, συνεργάστηκαν και στο παρελθόν και αποτελεί έναν πολύ σημαντικό εταίρο γιο το ΔΗΚΟ η ΕΔΕΚ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έδειξε Αβέρωφ αλλά…

Η συνέντευξη του Νίκου Αναστασιάδη στον Alpha όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε ένα νέο κύκλο συζητήσεων. Ο ΠτΔ, από τη μια έκλεινε το μάτι στον Αβέρωφ Νεοφύτου λέγοντας ότι ο ΔΗΣΥ έλαβε τις αποφάσεις του και έχει υποψήφιο, αλλά από την άλλη οι αναφορές του περί συνεργασιών και εξέτασης σεναρίων για μη αρχηγούς κομμάτων, έδωσαν το περιθώριο πολλών ερμηνειών.

  • Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι δεν θεωρεί ότι ο ΔΗΣΥ είναι διασπασμένος σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές, σημειώνοντας πως, «όταν πια θα οριστικοποιηθούν οι συνεργασίες και θα μπούμε στην τελική ευθεία του προεκλογικού θα υπάρξει συσπείρωση της παράταξης».

Ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ακόμα ότι τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα η κομματική τάξη, υπό την έννοια του σεβασμού στις διατάξεις του κόμματος. «Η τοποθέτηση μου δεν μπορεί να είναι με τον κομματικό μανδύα, δηλαδή να βγαίνω να φωνάζω ζήτω ο Α’ υποψήφιος ή ο Β’ υποψήφιος, αλλά έχω δηλώσει ξεκάθαρα ότι για μένα εκείνος που επιλέγεται ως υποψήφιος του κόμματος είναι και υποψήφιος μου. Αυτόν θα υποστηρίξω μέχρι τέλους και θα θεωρώ ότι εκφράζει την παράταξη».

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της εκλεξιμότητας και το αν στην πορεία αποδειχθεί ότι η υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου δεν κερδίζει, ο Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε ότι αυτό είναι θέμα των συλλογικών οργάνων του κόμματος και του ιδίου του προέδρου.

«Ο κ. Νεοφύτου είναι ένας πολιτικός με οξυδέρκεια, πολιτική κρίση αυξημένου βαθμού, εκείνοι θα αποφασίσουν, αν και κατά πόσο απαιτείται λόγω συνεργασιών να υπάρξει υπαναχώρηση. Αν παραδείγματος χάρη, τεθεί όπως ετέθη από το ΑΚΕΛ ότι ξέρετε οι πρόεδροι του κόμματος θα πρέπει να εξαιρεθούν μιας ενδεχόμενης συνεργασίας. Σε μια τέτοια περίπτωση στον ίδιο εναπόκειται και στα συλλογικά όργανα του κόμματος να αποφασίσουν. Αλλά αυτή τη στιγμή, εκείνο το οποίο γνωρίζω είναι ότι η παράταξη έχει υποψήφιο και αυτός είναι ο Αβέρωφ Νεοφύτου», σημείωσε.

Στην Πινδάρου κρατούν ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε το σεβασμό στις διαδικασίες του κόμματος και ότι ανέφερε πως ο υποψήφιος είναι ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Την ίδια ώρα επαναλαμβάνουν πως δεν υπάρχει και δεν τίθεται θέμα για plan Β για τον ΔΗΣΥ στην πορεία προς την κάλπη.

Πηγή: “Φιλελεύθερος“-Φρίξος Δαλίτης

Η θεά Αφροδίτη καλωσορίζει τους επισκέπτες στο κυπριακό περίπτερο στην EXPO2020 στο Ντουμπάι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: