Συνάντηση, για τα πανηγύρια, πέντε πρεσβευτών στην Ουάσιγκτον: Η παγίδα στον αδελφό του προέδρου του Ισραήλ

Στο δείπνο παραβρέθηκαν ο πρέσβης του Ισραήλ στις ΗΠΑ, Michael Herzog, ο Τούρκος ομόλογός του, Hasan Murat Mercan, οι πρέσβεις του Αζερμπαϊτζάν, Khazar Ibrahim, του Ουζμπεκιστάν, Javlon Abdujalilovich Vakhabov, και του Καζακστάν, Yerzhan Ashikbayev. Photo via Twitter, Khazar Ibrahim, @hazar_khazar




Το πρόσωπο πίσω από τη συνάντηση των έξι Πρέσβεων -με έδρα την Ουάσιγκτον-, του Ισραήλ, της Τουρκίας, του Αζερμπαϊτζάν, του Ουζμπεκιστάν και του Καζακστάν, ήταν ο Malcolm Hoenlein, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Συνδιάσκεψης των Προέδρων των Μειζόνων Αμερικανο- εβραϊκών Οργανώσεων.

Παραβρέθηκε και ο ίδιος στη σύναξη. Ο κ. Hoenlein ισχυρίζεται ότι διατηρεί ευρύ φάσμα επαφών στην Ουάσιγκτον. Συνεργάζεται επίσης με τις ομογενειακές οργανώσεις AXEPA και American Hellenic Institute (AHI) και το επόμενο διάστημα έχει προγραμματιστεί μία επίσκεψη των οργανώσεων αυτών στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ.

Μετά από την οργάνωση της συνάντησης των πρέσβεων για να εξυπηρετηθεί βασικά η Τουρκία, δεν γνωρίζουμε αν η Αθήνα και η Λευκωσία, θα πρέπει να δεχθούν τον εν λόγω κύριο, τον Malcolm Hoenlein, διότι πρόσβαλε τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την πρώτη συνάντηση των πρεσβευτών, πριν κάποιες εβδομάδες, ο Hoenlein πρότεινε την ιδέα του συντονισμού της Τουρκίας και των άλλων χωρών με το Ισραήλ. Και μάλιστα σε μία στιγμή κατά την οποία η Ιερουσαλήμ δεν είναι έτοιμη για να “τα βρει” με την Άγκυρα.

Ο εν λόγω κύριος, που το παίζει σε δύο ταμπλό, με την βοήθεια δημοσιογράφων, προσπάθησε να παρουσιάσει τη συνάντηση ως μία νέα πρωτοβουλία που στοχεύει στη δημιουργία ενός περιφερειακού μπλοκ, στο οποίο θα συμπεριλαμβάνεται και το Ισραήλ.

Αλλά, δεν ρωτήθηκε η κυβέρνηση της χώρας αν ενδιαφέρεται για τη δημιουργία αυτού του μπλόγκ και μάλιστα με την Τουρκία που φιλοξενεί την οργάνωση Χαμάς και τους ηγέτες της. Το Εβραϊκό Κράτος αυτή τη στιγμή, ότι και να λέει ο Ταγίπ Ερντογάν, είναι εξαιρετικά επιφυλακτικό απέναντι στην ισλαμική Τουρκία και τον ηγέτη της.

Ψευδέστατα διακινήθηκε ότι οι πρέσβεις του Ισραήλ, της Τουρκίας, του Αζερμπαϊτζάν, του Ουζμπεκιστάν και του Καζακστάν στις ΗΠΑ συζήτησαν για τις προοπτικές διεύρυνσης των δεσμών των χωρών τους σε διάφορους τομείς με στόχο δήθεν την αντιμετώπιση της ρωσικής και της ιρανικής ανάπτυξης.

Το όλο σκηνικό αποδείχθηκε παγίδα για τον Ισραηλινό πρέσβη, ο οποίος είναι αδελφός του προέδρου του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρζογκ.

Στο δείπνο παραβρέθηκαν ο πρέσβης του Ισραήλ στις ΗΠΑ, Michael Herzog, ο Τούρκος ομόλογός του, Hasan Murat Mercan, οι πρέσβεις του Αζερμπαϊτζάν, Khazar Ibrahim, του Ουζμπεκιστάν, Javlon Abdujalilovich Vakhabov, και του Καζακστάν, Yerzhan Ashikbayev.

Ως γνωστό, το Ισραήλ διατηρεί επίσημες διπλωματικές σχέσεις με τις χώρες αυτές, εκτός της Τουρκίας. Ο σκοπός της συνάντησης, όπως ισχυρίστηκε ο οργανωτής της, ήταν η έναρξη ευρύτερων εταιρικών σχέσεων, τόσο διμερών όσο και πολυμερών, σε διάφορους τομείς.

Όμως, ο πρέσβης του Ισραήλ δεν είχε καμία εξουσιοδότηση να το πράξει και όπως έγινε γνωστό, απλά συμμετείχε σε μία κοινωνική εκδήλωση, η οποία αποδείχθηκε παγίδα.

Προκάλεσαν εντύπωση τα δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο που εμφάνισαν την εν λόγω συνάντηση ως μεγάλη νίκη του πολυπραγμονα Τούρκου πρέσβη, ο οποίος συχνά-πυκνά δημοσιεύει φωτογραφίες του με άγνωστους βουλευτές, οι οποίοι μπορεί και να μην γνωρίζουν ποιος είναι ο Hasan Murat Mercan.

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ο Ισραηλινός πρέσβης ζήτησε να συναντήσει άμεσα τους πρέσβεις της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ουάσιγκτον…

«Σε πνίγει μ’ αυτούς τους μονολόγους»: Ο Μακρόν υπέστη πεντάωρη διάλεξη ιστορίας από τον Πούτιν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: