Συμφωνία για διαπραγματεύσεις Κιέβου- Μόσχας στα σύνορα Ουκρανίας- Λευκορωσίας

File Photo: Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι . EPA, OLEG PETRASYUK




Σε συμφωνία για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων κατέληξαν Ουκρανία και Ρωσία. Η συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών θα διεξαχθεί  στα σύνορα με τη Λευκορωσία, κοντά στο Τσερνόμπιλ, μια απόφαση που ελήφθη μετά τη μεσολάβηση του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Η ουκρανική πλευρά είχε νωρίτερα απορρίψει τη ρωσική πρόταση για διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων στο Μινσκ.

Η επίτευξη συμφωνίας για συνάντηση ανακοινώθηκε μέσω ανάρτησης της Ουκρανικής Προεδρίας σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

«Η ουκρανική αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με τη ρωσική (αντιπροσωπεία), χωρίς να έχουν οριστεί προαπαιτούμενα, στα ουκρανο-λευκορωσικά σύνορα, στην περιοχή του ποταμού Πρίπιατ»

Πριν την ανακοίνωση είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Το Εθνικό Κέντρο Τύπου της Λευκορωσίας, επικαλούμενο τον Λευκορώσο πολιτικό Γιούρι Βοσκρεσένσκι ανέφερε πως ο Αλεξάντερ Λουκασένκο φέρεται να έπεισε τον Ζελένσκι να κάτσει στο τραπέζι των συνομιλιών.

Πάντως όπως μεταδίδουν το AFP και το Reuters (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε σήμερα την Ουκρανία ότι δεν «άδραξε την ευκαιρία» των διαπραγματεύσεων, που θέλει να διεξαχθούν στη Λευκορωσία, χώρα απ’ όπου η Ρωσία ξεκίνησε ένα μέρος της επιχείρησης εισβολής της εναντίον της Ουκρανίας.

Πούτιν- Μπένετ

«Η ρωσική αντιπροσωπεία βρίσκεται στην πόλη της Λευκορωσίας Γκόμελ και είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με τους εκπροσώπους του Κιέβου. Εκείνοι, επιδεικνύοντας ασυνέχεια, δεν έχουν αδράξει αυτήν την ευκαιρία μέχρι τώρα», δήλωσε ο Πούτιν, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας σήμερα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου του Κρεμλίνου.

Σύμφωνα με τη ρωσική προεδρία, ο Ναφτάλι Μπένετ «πρότεινε να μεσολαβήσει το Ισραήλ για την παύση των εχθροπραξιών».

Από την πλευρά του, το γραφείο του Ισραηλινού ηγέτη ανέφερε σε ένα δελτίο τύπου ότι «οι δύο άνδρες συζήτησαν την κατάσταση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας», χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Όπως μεταδίδει το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο του Ισραήλ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε την Παρασκευή από τον Μπένετ να αναλάβει τη διαμεσολάβηση μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ:

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως είναι έτοιμο να διαπραγματευθεί με την Ουκρανία, προτείνοντας ως χώρο συνάντησης την πόλη Γόμελ στη Λευκορωσία, απ΄όπου η Ρωσία εισέβαλε στη γειτονική χώρα.

Αντιπροσωπεία με εκπροσώπους των “υπουργείων Εξωτερικών, Άμυνας και άλλων υπηρεσιών, κυρίως της προεδρικής διοίκησης έφθασε στη Λευκορωσία για συνομιλίες με τους Ουκρανούς”, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ρωσικής προεδρίας, τον οποίο επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως είναι έτοιμος για διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα, αλλά όχι στην πόλη Γόμελ της Λευκορωσίας, επειδή η χώρα αυτή λειτουργεί ως βάση οπισθοφυλακής στην εισβολή στην Ουκρανία, λέγοντας ότι “οποιαδήποτε άλλη πόλη” θα ήταν κατάλληλη.

“Βαρσοβία, Μπρατισλάβα, Βουδαπέστη, Κωνσταντινούπολη, Μπακού. Προτείναμε όλες αυτές τις πόλεις. Και οποιαδήποτε άλλη πόλη θα μας βόλευε“, είπε σε βίντεο που ανέβηκε στο διαδίκτυο.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε σήμερα, σε μήνυμά του στο δίκτυο Telegram, ότι μίλησε με τον ηγέτη της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, αφότου το Κίεβο απέρριψε τη διεξαγωγή συνομιλιών στο Μινσκ, κατηγορώντας το ότι επιτρέπει σε ρωσικά στρατεύματα να περνούν από την επικράτειά του.




Προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο

Επίσης ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα πως η χώρα του προσέφυγε κατά της Ρωσίας στο Διεθνές Δικαστήριο (ICJ).

“Η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει για την παραποίηση της έννοιας της γενοκτονίας, προκειμένου να δικαιολογήσει μια επίθεση. Αιτούμαστε να ληφθεί μια επείγουσα απόφαση που θα καλεί να διακόψει τις στρατιωτικές δραστηριότητές της αμέσως και αναμένουμε να ξεκινήσουν δίκες την επόμενη εβδομάδα“, έγραψε ο Ζελένσκι στο Twitter.

Λίγο μετά, η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας Ιρίνα Βενεντίκτοβα είπε στο Ukrainian TV ότι η χώρα της θα αποδείξει σε μια δίκαιη δίκη ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ένας “βασικός εγκληματίας πολέμου” του 21ου αιώνα.

Με πληροφορίες από AFP-Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μόσχα, Ρωσία

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: