Πέντε ρωσικές τράπεζες και 3 ολιγάρχες οι πρώτοι στόχοι κυρώσεων από τη Βρετανία

O Mπόρις Τζόνσον έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ λίγο πριν ανακοινώσει τις κυρώσεις σε ρωσικές τράπεζες και Ρώσους πολυεκατομμυριούχους. EPA/NEIL HALL




Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα επιβάλει κυρώσεις εις βάρος πέντε ρωσικών τραπεζών και τριών προσώπων με τεράστια περιουσία, ανάμεσά τους και ο Γκενάντι Τίμτσενκο, έπειτα από την αναγνώριση από τη Μόσχα δύο αποσχισθεισών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας.

Σημειώνεται πως ο Γκενάντι Τίμτσενκο είναι Ρώσος ολιγάρχης και δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, ο οποίος ίδρυσε τον ιδιωτικό όμιλο επενδύσεων Volga, ο οποίος ειδικεύεται σε επενδύσεις σε ενεργειακά, μεταφορικά και υποδομές.

Σήμερα, το Ηνωμένο Βασίλειο επιβάλλει κυρώσεις εις βάρος των εξής πέντε ρωσικών τραπεζών: Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank και Βlack Sea Bank και εις βάρος τριών προσώπων με τεράστια περιουσία“, είπε ο Τζόνσον ενώπιον του κοινοβουλίου.

Ο βρετανός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι είναι ζωτικής σημασίας για το Λονδίνο να κρατήσει περισσότερες αυστηρές κυρώσεις ως απόθεμα για να τις επιβάλει στη Ρωσία αν η Μόσχα προχωρήσει σε περισσότερες ενέργειες στην Ουκρανία.

  • “Είναι απολύτως ζωτικής σημασίας να διατηρήσουμε ως απόθεμα περαιτέρω αυστηρές κυρώσεις…ενόψει αυτού που πιθανόν να κάνει στη συνέχεια ο Πούτιν”, είπε ο Τζόνσον στο κοινοβούλιο.

Θέλουμε να σταματήσουμε τις ρωσικές εταιρείες από το να μπορούν να συγκεντρώνουν κεφάλαια σε στερλίνες ή στα δολάρια…Θέλουμε να σταματήσουν να συγκεντρώνουν κεφάλαια στις βρετανικές χρηματιστηριακές αγορές και θέλουμε να ξεσκεπάσουμε τους (Ρώσους) ιδιοκτήτες που διαθέτουν κρυφή περιουσία σε αυτή τη χώρα“.

Παράλληλα, σήμερα, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο Αντρέι Κελίν κλήθηκε στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Ο εκπρόσωπος είπε ακόμη πως η απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει επίσημα τις δύο αποσχισθείσες περιοχές της Ουκρανίας και να στείλει στρατεύματα εκεί μπορεί να είναι προάγγελος μιας εισβολής πλήρους κλίμακας.

«Πιστεύουμε πως οι χθεσινοβραδινές ενέργειες της Ρωσίας θα μπορούσαν να είναι προάγγελος μιας εισβολής πλήρους κλίμακας, αλλά σαφώς θέλουμε να συνεχίσουμε να επιδιώκουμε διπλωματικές οδούς που υπάρχουν και θα μιλήσουμε και με άλλους παγκόσμιους ηγέτες», είπε.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Λονδίνο, Βρετανία

Άμεσο γερμανικό πλήγμα: Δόθηκε εντολή να μην προχωρήσει ο Nord Stream 2, λέει ο Σολτς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: