Οριστικό: Η (όποια) προσέγγιση της Τουρκίας με το Ισραήλ δεν θα γίνει εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου

FILE PHOTO: People hold a banner reads ‘We don’t want baby killers’ during a protest against Israeli president Isaac Herzog upcoming visit to Turkey in front of the Israel consulate in Istanbul, Turkey, 31 January 2022. EPA, ERDEM SAHIN




Στη σημερινή εφημερίδα Israel Hayom δημοσιεύεται ρεπορτάζ του Ariel Kahana με τίτλο Ισραηλινός πολιτικός αξιωματούχος: “Η προσέγγιση (με την Τουρκία) όχι εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου”, στο οποίο επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

Δύο ισραηλινοί πρώην υψηλόβαθμοι πολιτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στην Israel Hayom, σε χωριστή επικοινωνία τους με την εφημερίδα, ότι οποιαδήποτε προσπάθεια συμφιλίωσης (του Ισραήλ) με τον τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) θα πρέπει να συμπεριλάβει μεγάλες αλλαγές που να εξυπηρετούν τα ισραηλινά συμφέροντα.

Ανέφεραν επίσης ότι θεωρούν επιτακτική ανάγκη να διατηρήσει το Ισραήλ τις συμμαχίες του με τις Ελλάδα και Κύπρο, -διαχρονικά αντιπάλους της Τουρκίας-, με τις οποίες το Ισραήλ έχει δημιουργήσει την τελευταία δεκαετία ένα ισχυρό γεωπολιτικό τρίγωνο.

Ένας εκ των δύο αξιωματούχων δήλωσε τα εξής:

«Το Ισραήλ θα πρέπει να ελέγξει τη σοβαρότητα των προθέσεων του Erdogan, λαμβανομένων υπόψη της αντισημιτικής του στάσης και της ευμετάβολης ιδιοσυγκρασίας του. Ο Erdogan υποστηρίζει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και εύλογα μπορεί κανείς να υποψιαστεί ότι η επιδίωξή του να βελτιωθούν οι σχέσεις με το Ισραήλ στοχεύει μόνο στο “φαίνεσθαι” και στην κάλυψη τρεχουσών αναγκών του. Το Ισραήλ θα πρέπει να “τον σέβεται αλλά και να τον υποπτεύεται”. Δεδομένης της αδυναμίας της Τουρκίας στην παρούσα φάση, γεννάται έτσι μια ευκαιρία. Όμως θα πρέπει να θέσουμε άμεσα τις απαιτήσεις μας και να είμαστε σκληροί, ειδικά σ’ ό,τι αφορά στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και τη Χαμάς». 

Έτερος πολιτικός αξιωματούχος δήλωσε στην εφημερίδα ότι τυχόν προσέγγιση με την Τουρκία, εφόσον ευοδωθεί, δε θα πραγματοποιηθεί εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου. Οι Τούρκοι είναι «πολύ πιο πρόθυμοι από εμάς», δήλωσε.

Προσέθεσε βέβαια ότι το Ισραήλ έχει καλούς λόγους να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με την Τουρκία, όμως «αυτό θα πρέπει να γίνει με μετρημένα βήματα και σε καμία περίπτωση εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου».

Ο ίδιος αξιωματούχος υποστήριξε ότι η τουρκική ανακοίνωση της προηγούμενης εβδομάδας σχετικά με τη σύλληψη ιρανικού τρομοκρατικού πυρήνα έγινε δεκτή από το Ισραήλ ως θετικό σημάδι που αντανακλά τα κοινά συμφέροντα κατά των Ιρανών.

Την ίδια στιγμή, όμως, όπως τόνισε ο ισραηλινός αξιωματούχος, η Τουρκία έχει προβεί σε ενέργειες που το Ισραήλ θεωρεί προβληματικές, «όπως σε δηλώσεις για τη Γάζα ή για το Όρος του Ναού».

Επιβεβαίωσε τέλος ότι η Τουρκία έχει εντείνει τις προσπάθειές της στο μέτωπο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, λέγοντας πως «διαπιστώνουμε αύξηση των τουρκικών ενεργειών κατά της τρομοκρατίας που στοχεύει εναντίον μας».

  • Αμυντική συνεργασία Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ

Στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Arutz Sheva δημοσιεύεται ανυπόγραφο ρεπορτάζ με τίτλο «Τριμερής συνάντηση με σκοπό τη στρατιωτική συνεργασία πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα».

Ο υπότιτλος αναφέρει: «Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού και Συνεργασίας των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων μετέχει σε τριμερή συνάντηση με τις Ελλάδα και Κύπρο», το οποίο αναφέρεται στη χθεσινή υπογραφή από τα Επιτελεία Εθνικής Άμυνας Ελλάδας- Κύπρου και Ισραήλ του «Κοινού Σχεδίου Δράσης» των τριών χωρών για το 2022.

Αναφέρει το δημοσίευμα: 

Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού και Συνεργασίας του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ Υποπτέραρχος T. Kelman συμμετείχε χθες σε τριμερή συνάντηση με ομολόγους του από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και περιελάμβανε σειρά στρατηγικών και επιχειρησιακών ενημερώσεων και συμμετοχή σε επιτροπή που εξέτασε δυνατότητες επέκτασης της τριμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, ενώ οι πλευρές αναγνώρισαν ότι τους τελευταίους μήνες έχουν αναληφθεί πολλές κοινές στρατιωτικές δραστηριότητες.

Ο Υποπτέραρχος Kelman είχε επίσης την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κ. Φλώρο και να συζητήσει μαζί του για το κοινό σχέδιο δράσης.

Σύμφωνα με δήλωση του κ. Kelman, «το στρατηγικό τρίγωνο ασφαλείας μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου είναι σημαντικό για την περιοχή. Η συνεργασία και η τριμερής συμμαχία ενισχύει όλες τις δυνάμεις μας και συνιστά πλεονέκτημα. Οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις είναι προσανατολισμένες προς την περαιτέρω εμβάθυνση των στρατιωτικών δεσμών μας, τόσο σε κοινές εκπαιδευτικές ασκήσεις όσο και στον συντονισμό επιχειρησιακών δράσεων».

  • Προγραμματισμός επίσκεψης ισραηλινού Προέδρου Herzog στην Τουρκία/ Τουρκo– ισραηλινές σχέσεις

 Σημερινά ρεπορτάζ και τηλεγραφήματα του ισραηλινού τύπου προβάλλουν δήλωση του τούρκου Προέδρου Erdogan, σύμφωνα με την οποία η επίσκεψη του ισραηλινού Προέδρου Herzog στην Άγκυρα τον Μάρτιο θα είναι επωφελής και για τις δύο χώρες:

«(…) Το να γίνει ένα τέτοιο βήμα έπειτα από μια μακρά περίοδο θα είναι καλό για τις σχέσεις Τουρκίας- Ισραήλ», ανέφερε ενώπιον δημοσιογράφων ο τούρκος Πρόεδρος.

Χθες το Γραφείο του Προέδρου Herzog και το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, προαναγγέλλοντας την επίσκεψη στο Ισραήλ τουρκικής αντιπροσωπείας, της οποίας ηγούνται ο εκπρόσωπος τύπου και σύμβουλος του τούρκου Προέδρου, Ibrahim Kalin, και ο τούρκος Υφυπουργός Εξωτερικών, Sedat Önal, στο πλαίσιο προετοιμασίας της επίσκεψης Herzog στην Άγκυρα.

Χαστούκι Χέρτζογκ στον Ερντογάν: Ο Ισραηλινός πρόεδρος θα επισκεφθεί Αθήνα και Λευκωσία πριν την Τουρκία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: