Ωρα μηδέν για Ουκρανία: Άκαρπη επικοινωνία Μπλίνκεν – Λαβρόφ * Μακρόν και Μπάιντεν σε ύστατες συνομιλίες με Πούτιν

Xιλιάδες Ουκρανοί συμμετείχαν σήμερα στην “Πορεία Ενότητας” στο κέντρο του Κιέβου καθώς η κρίση φτάνει στο ζενίθ. EPA/SERGEY DOLZHENKO




Καθώς η ουκρανική κρίση κορυφώνεται, με την είδηση της εκκένωσης της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο να δίνει δραματικό χαρακτήρα στον διεθνή συναγερμό, η επικοινωνία των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας ήταν μια από τις ύστατες προσπάθειες αποτροπής μιας σύρραξης.

Ωστόσο, η επικοινωνία του Άντονι Μπλίνκεν με τον Σεργκέι Λαβρόφ δεν έφερε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι θέλουν να προκαλέσουν μια σύρραξη στην Ουκρανία με τις κατηγορίες τους περί μιας πιθανής επικείμενης ρωσικής επέμβασης.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ υπογράμμισε πως η εκστρατεία προπαγάνδας που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους σχετικά με μια επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας έχει στόχο την πρόκληση, ενθαρρύνοντας τις αρχές του Κιέβου» να προσφύγουν σε μια «στρατιωτική λύση του προβλήματος του Ντονμπάς», της περιοχής της ανατολικής Ουκρανίας, στα σύνορα με τη Ρωσία, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις μάχονται εδώ και οκτώ χρόνια τους φιλορώσους αυτονομιστές, που στηρίζει η Μόσχα, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ρωσικής πλευράς.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν διαβεβαίωσε πως η διπλωματική οδός παραμένει «ανοικτή» για την αποφυγή μιας σύρραξης στην Ουκρανία, όμως θα ήταν αναγκαία μια «αποκλιμάκωση» εκ μέρους της Μόσχας, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας σήμερα με τον Ρώσο ομόλογό του, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Μια εισβολή στην Ουκρανία, για την οποία κατηγορείται η Ρωσία ότι προετοιμάζει, «θα οδηγούσε σε μια αποφασιστική, μαζική και ενωμένη διατλαντική απάντηση», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις.

Αναμένεται νέα επικοινωνία Μπάιντεν – Πούτιν

Πλέον, στον σημερινό, νέο κύκλο επαφών μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Τζο Μπάιντεν, αλλά και στην επικοινωνία του Ρώσου προέδρου με τον Εμανουέλ Μακρόν είναι στραμμένα τα βλέμματα της παγκόσμιας πολιτικής και διπλωματικής σκηνής.

Το τελευταίο 24ωρο τα σενάρια περί ρωσικής εισβολής εντάθηκαν, μετά τις αμερικανικές προειδοποιήσεις για στρατιωτική κίνηση εκ μέρους της Μόσχας ακόμη και πριν τη λήξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Η ρωσική πλευρά, όπως συνηθίζει, διέψευσε τις εν λόγω πληροφορίες, μιλώντας για εσκεμμένη παραπληροφόρηση, σε μια ιδιαίτερα οξεία τοποθέτηση, αν ληφθεί υπόψη ότι έρχεται και λίγο πριν την αναμενόμενη νέα συνομιλία Πούτιν – Μπάιντεν.

«Η υστερία του Λευκού Οίκου είναι αποκαλυπτική όσο ποτέ. Οι Αγγλοσάξονες χρειάζονται πόλεμο. Με κάθε κόστος», έγραψε στον λογαριασμό της στο κοινωνικό δίκτυο Telegram η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, εκτιμώντας ότι για τις ΗΠΑ «οι προβοκάτσιες, η παραπληροφόρηση, οι απειλές είναι αγαπημένη μέθοδος επίλυσης των δικών τους προβλημάτων».

Aπο πλευράς του, σε σημερινές δηλώσεις, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν διεμήνυσε ότι «οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για όλα τα ενδεχόμενα, είτε η Μόσχα επιλέξει τη διπλωματία, είτε την κλιμάκωση».

Μια ώρα και 40 λεπτά συνομιλία Πούτιν – Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν με τον Ρώσο ομόλογό του τηλεφωνική συνομιλία διάρκειας 1 ώρας και 40 λεπτών , έγινε γνωστό από το Ελιζέ.

Η τηλεφωνική συνδιάλεξη, που ξεκίνησε στις 12.30 ώρα Γαλλίας, προηγήθηκε της επικείμενης επικοινωνίας αργότερα σήμερα μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με ανακοινωθέν της Γαλλικής Προεδρίας, ο  Μακρόν είπε τον Ρώσο ομόλογό του ότι ένας «ειλικρινής διάλογος δεν είναι συμβατός με μια (στρατιωτική) κλιμάκωση» στα ουκρανικά σύνορα, .

Οι Μακρόν και Πούτιν «εξέφρασαν και οι δύο τη βούληση να συνεχιστεί ο διάλογος» μέσω «των οδών προκειμένου να προωθηθεί η εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ» για το Ντονμπάς και για τις «συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας στην Ευρώπη», προσθέτει η γαλλική προεδρία.

Ο Γάλλος πρόεδρος «μετέφερε, επίσης, τις ανησυχίες των Ευρωπαίων εταίρων του και των συμμάχων του», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Εκκενώνεται η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο

Εντολή προς το αμερικανικό προσωπικό της πρεσβείας τους στην Ουκρανία, το οποίο δεν σχετίζεται με επείγουσες υπηρεσίες, να εγκαταλείψει τη χώρα έδωσαν το Σάββατο οι ΗΠΑ, εν μέσω των προειδοποιήσεων για ρωσική εισβολή.

«Παρά τη μείωση του διπλωματικού προσωπικού, ο πυρήνας των εργαζομένων στην πρεσβεία, οι αφοσιωμένοι Ουκρανοί συνάδελφοι μας και το προσωπικό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε όλο τον κόσμο θα συνεχίσει απρόσκοπτα τις διπλωματικές και βοηθητικές προσπάθειες με στόχο τη στήριξη της ασφάλειας, της δημοκρατίας και της ευημερίας της Ουκρανίας», ανέφερε σε ανάρτησή της στο twitter η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο.

 

Με πληροφορίες από Reuters, AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Eπί ποδός πολέμου η Ουκρανία: Μεγάλες ρωσικές ασκήσεις στα σύνορα – Nέες επαφές Μπάιντεν – Πούτιν σήμερα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: