O Ζελένσκι τα παίζει όλα για όλα: Προέβη σε γενική επιστράτευση* Οι ΗΠΑ απέλασαν το Νο 2 της ρωσικής πρεσβείας

Διαδηλωτής με πλακάτ σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία, έξω από τη ρωσική πρεσβεία στη Ρίγα, Λετονία, 24 Φεβρουαρίου 2022. EPA, TOMS KALNINS




Γενική επιστράτευση αποφάσισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προκειμένου να αντιμετωπίσει την εισβολή ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στη χώρα του, υπογράφοντας σχετικό προεδρικό διάταγμα.
Σύμφωνα με το διάταγμα που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας, η επιστράτευση έχει ισχύ 90 ημερών.

«Αναφορικά με τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας και προκειμένου να διασφαλιστεί η άμυνα του κράτους, η διατήρηση της ετοιμότητας μάχης και κινητοποίησης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και άλλων στρατιωτικών σχηματισμών, βάσει της πρότασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας (…) διατάσσω την κήρυξη γενικής επιστράτευσης», αναφέρει το προεδρικό διάταγμα.

Νωρίτερα, ο ουκρανικός στρατός ανέφερε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν στόχο να αποκόψουν το Κίεβο και να δημιουργήσουν έναν χερσαίο διάδρομο στον νότο προς την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας και την περιοχή της Υπερδνειστερίας στη Μολδαβία. Η Ρωσία εξαπέλυσε από τα ξημερώματα της Πέμπτης μια μεγάλη στρατιωτική επίθεση από ξηρά, αέρα και θάλασσα, υποχρεώνοντας δεκάδες χιλιάδες Ουκρανούς να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η Ρωσία εκτόξευσε περισσότερους από 160 πυραύλους κατά στρατηγικών στόχων στο ουκρανικό έδαφος. Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την προέλασή τους, φθάνοντας σε ακόμη μικρότερη απόσταση από το Κίεβο, σύμφωνα με την ίδια πηγή που μίλησε στο Reuters χωρίς να κατονομαστεί. Την ίδια ώρα, δορυφορικές φωτογραφίες που συνέλεξε η αμερικανική εταιρεία Maxar Technologies μετά τη ρωσική εισβολή, δείχνουν καταστροφές σε δεξαμενές καυσίμων και άλλες υποδομές στο αεροδρόμιο της πόλης Τσούχουιφ της ανατολικής Ουκρανίας.

Κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Παράλληλα η Ουκρανία ζήτησε κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ με αφορμή την κατάσταση που διαμορφώνεται λόγω της «ρωσικής επιθετικότητας», ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη. Σε επιστολή της προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου, τον Αργεντίνο Φεντερίκο Βιγιέγκας, η πρέσβειρα της Ουκρανίας Γεβχενία Φιλιπένκο ζήτησε να διεξαχθεί αυτή η συζήτηση «το συντομότερο δυνατόν». Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε μέσω του Twitter ότι συντάσσεται με το αίτημα του Κιέβου. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου θα συναντηθεί και θα συζητήσει το αίτημα με τα 47 μέλη του. Απαιτείται απλή πλειοψηφία προκειμένου να διεξαχθεί η κατεπείγουσα συζήτηση στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του Συμβουλίου, διάρκειας ενός μήνα, που θα ξεκινήσει τη Δευτέρα στη Γενεύη. Στη σύνοδο αυτή πρόκειται να συμμετάσχει και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Οι ΗΠΑ απελαύνουν το Νο 2 της ρωσικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον

Την ίδια ώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες απέλασαν τον δεύτερο στην ιεραρχία της ρωσικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ως απάντηση στην απέλαση που ανακοινώθηκε στις 17 Φεβρουαρίου ενός Αμερικανού διπλωμάτη στη Ρωσία. Ο Σεργκέι Τρεπέλκοφ ενημερώθηκε την Τετάρτη ότι έπρεπε να φύγει από τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος, την ώρα που η ένταση μεταξύ των δύο χωρών βρίσκεται στο αποκορύφωμά της μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. “Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι είναι ζωτικής σημασίας οι χώρες μας να διαθέτουν το απαραίτητο διπλωματικό προσωπικό για να διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ των κυβερνήσεων μας. Ωστόσο, δεν θα αφήσουμε ενέργειες όπως αυτές να περάσουν χωρίς απάντηση”, είπε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Με πληροφορίες AFP-Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ, Κίεβο, Ουκρανία

Η Ρωσική Rosneft απέκτησε το 91,67% γερμανικού διυλιστηρίου, 4 ημέρες πριν στην εισβολή

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: