Ο Τσακαλώτος μιλάει για το καλύτερο του Μητσοτάκη, το χειρότερο του Τσίπρα και την αστική του αυτοπεποίθηση

File photo: Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL/STR




Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, πρώην υπουργός Οικονομικών και άτυπος επικεφαλής της εσωκομματικής «αντιπολίτευσης» στον ΣΥΡΙΖΑ μιλά χωρίς φόβο και πάθος.

Συμμετέχοντας στο «Γεύμα» της εφημερίδας Καθημερινή μίλησε με τη δημοσιογράφο Μαρία Κατσουνάκη για πολλά.

Όπως επισημαίνει στον πρόλογό της η δημοσιογράφος «ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν εμφανίστηκε στη συνάντησή μας με το κόκκινο σακίδιο γιατί καταστράφηκε από την πολλή χρήση. Το αντικαθιστά, προσωρινά, με μια «κυριλέ βέρσιον», όπως λέει, μια μπορντό back pack. Αρχισε σαν αστείο επειδή είχε πρόβλημα με τη μέση του και δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει τσάντα. Κατέληξε εμβληματική της παρουσίας του, έως και τίτλος στο βιβλίο του που μόλις κυκλοφόρησε («Στο κόκκινο σακίδιο», πρόλογος της Μάρως Δούκα, εκδ. Πόλις)».

Αξίξει όμως να επισημανθούν ορισμένες από τις απαντήσεις του:

  • Με την πανδημία πιστεύετε ότι το πολιτικό σύστημα, συνολικά, πήρε μαθήματα;

Να σας πω, δεν περίμενα ότι το πελατειακό κράτος θα επέστρεφε στον βαθμό που επέστρεψε. Παρότι, όπως καταλαβαίνετε, δεν είμαι και πρόεδρος του φαν κλαμπ του Κυριάκου Μητσοτάκη, πίστευα ότι σε αυτόν τον τομέα θα έκανε τη διαφορά.

  • Ποιο καλό στοιχείο αναγνωρίζετε στον κ. Μητσοτάκη;

Ότι ξέρει να διαλέγει συμβούλους. Δεν είναι λίγο.

  • Ποιο είναι το μεγαλύτερο προσόν, κατά τη γνώμη σας, του Αλέξη Τσίπρα;

Δύο. Εχει μια λαϊκότητα, που είναι χαρισματική. Η κόρη μου, στα 14 της, μου είπε ότι όταν ο Τσίπρας χαιρετάει τον κόσμο είναι σαν το ψάρι μέσα στο νερό, ενώ εσύ σαν το ψάρι μέσα στο μέλι! Και το δεύτερο, ο «τακτικισμός», που του επιτρέπει να βλέπει ένα θέμα μέσα από περισσότερες πλευρές, περισσότερες γωνίες.

  • Και ελάττωμα;

Δύο. Εχει μια ανασφάλεια που δεν δικαιολογείται. Και σε ένα πράγμα που είναι χειρότερος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι στην επιλογή συμβούλων. Για να είμαι δίκαιος, όμως, αυτό το λέει και ο ίδιος.

  • Η «αίγλη της εξουσίας» σάς επηρέασε, την περίοδο που ήσαστε υπουργός;

Λιγότερο από άλλους. Δεν σημαίνει ότι είμαι καλύτερος άνθρωπος, αλλά αν έχεις πάει σε ένα σχολείο που ιδρύθηκε το 1500, σε ένα κολέγιο, στην Οξφόρδη (Queens College Oxford), που ιδρύθηκε το 1341, δεν έχεις ανασφάλεια. Έχεις μια «αστική αυτοπεποίθηση». Δεν το λέω με υπεροψία. Το αντίθετο. Η Αριστερά θα ήθελε όλοι οι άνθρωποι να έχουν αυτοπεποίθηση και τα εφόδια για να την αποκτήσουν. Ενα από τα χειρότερα πράγματα στον νεοφιλελευθερισμό δεν είναι οι ανισότητες. Είναι ότι έχει μειωθεί η κοινωνική κινητικότητα. Η πιθανότητα ένα παιδί της εργατικής τάξης να ανελιχθεί κοινωνικά είναι πολύ μικρότερη απ’ ό,τι ήταν τη δεκαετία του ’60. Εκτός αν είναι very bright, παίρνει υποτροφίες, ξεχωρίζει για το μυαλό του κ.ο.κ. Αλλιώς οι πιθανότητες είναι ελάχιστες.

  • Εσείς, ένας ριζοσπάστης αριστερός, πώς πειθαρχήσατε στη μνημονιακή πολιτική;.

Δεν μπορούσαμε να αποδράσουμε. Το ερώτημα ήταν: Πας σπίτι σου και πετάς την καυτή πατάτα στον άλλον; Όχι. Αποφάσισα ότι πρέπει να προχωρήσω.

Με πληροφορίες από kathimerini.gr

Διακήρυξη του ΚΚΕ για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΛΑΣ: «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: