Μόνο στην Αμερική οι δημοσιογράφοι τα βάζουν στα ίσια με την εξουσία: Ο καυγάς για τη Ρωσία… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

FILE PHOTO: Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νέντ Πράις. State Department Photo by Freddie Everett




Εν μέσω της πολεμικής κρίσης, ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν αναχωρεί για μία περιοδεία στην μακρινή Αυστραλία τη Δευτέρα. Θα επιστρέψει στις 13 Φεβρουαρίου

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα ασχοληθεί περισσότερο με εσωτερικά θέματα αν και στο πρόγραμμα του, τη Δευτέρα, βρίσκεται η σημαντική συνάντηση με τον Καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς.

Οι Αμερικανοί βγάζουν προς τα έξω μία ηρεμία, προφανώς πριν από τη θύελλα, λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων. Υπάρχει ένας εφησυχασμός και η απόφαση είναι να χρησιμοποιηθεί ο χρόνος μέχρι το τέλος των Αγώνων, από τη διπλωματία για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στο ουκρανικό.

Οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν την ισχύ τους και την απειλή των κυρώσεων, και σε συνεργασία με το Βερολίνο και το Παρίσι πιέζουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν μέσα στο “γήπεδό” του. Ο κ. Σολτς και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σπεύδουν στη Μόσχα την άλλη εβδομάδα.

Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, με αφορμή τις πληροφορίες ότι η Μόσχα είναι στο τελικό στάδιο εκτέλεσης μίας προβοκάτσιας για να δικαιολογήσει την εισβολή εναντίον της Ουκρανίας:

Oι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών φαίνεται να μην συμφωνούν με τους πολιτικούς και τους διπλωμάτες, και συνεχίζουν να προειδοποιούν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα κτυπήσει την Ουκρανία μετά το τέλος των Ολυμπιακών.

Χθες, οι μεγαλύτερες εφημερίδες της Αμερικής, η Ουάσιγκτον Ποστ και οι New York Times, αποκάλυψαν ταυτόχρονα ότι έχει σχεδιαστεί μία προβοκάτσια της Ρωσίας και ότι ήταν στο στάδιο της εκτέλεσης.

Το γεγονός ότι οι δύο εφημερίδες και οι δημοσιογράφοι τους δημοσίευσαν τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών έδωσε υπόσταση στους ισχυρισμούς. Και βεβαίως πρέπει να τονιστεί ότι οι δημοσιογράφοι ερευνούν και δεν δέχονται τις όποιες κρατικές πληροφορίες ως δεδομένες, όπως συμβαίνει σε αυταρχικές χώρες.

Στη συνέχεια, τόσο η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζένιφερ Ψάκι, όσο και οι συνάδελφοι της στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις και το Πεντάγωνο, Τζον Κίρμπι, επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες των δύο έγκυρων μέσων ενημέρωσης.

Δήλωσαν ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα κατασκευασμένο βίντεο που θα δείχνει τις σοκαριστικές συνέπειες μιας έκρηξης, για να δικαιολογήσει μια εισβολή στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μίλησε και για χρήση εξοπλισμού που να φαίνεται ότι ανήκει στην Ουκρανία ή σε συμμαχικά της κράτη.

Ο ισχυρισμός αυτός προκάλεσε τις σφοδρές αντιδράσεις των Αμερικανών δημοσιογράφων, οι οποίοι έθεσαν και στην κ. Τζένιφερ Ψάκι, που χθες έκανε την ενημέρωση στο προεδρικό αεροπλάνο και στον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ερωτήσεις που θα έλεγα πως έμειναν αναπάντητες.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε το βίντεο της ενημέρωσης:

  • Ένας ισχυρισμός δεν είναι απόδειξη, είπε ο ανταποκριτής του Associated Press, αμφισβητώντας την ανακοίνωση του εκπροσώπου για τη ρωσική προβοκάτσια.

Την ίδια στιγμή στο προεδρικό αεροπλάνο, δημοσιογράφος του Εθνικού Δημόσιου Ραδιοφώνου, αμφισβητούσε από την πλευρά της όσα είπε η κ. Ψάκι, για την επιχείρηση στη Συρία εναντίον του ηγέτη του ΙΚ.

Συχνά στις ενημερώσεις έχουμε σκληρές, θα έλεγα, συγκρούσεις των δημοσιογράφων με τους εκπροσώπους. Είναι κάτι που δεν θα δούμε ποτέ σε αυταρχικά καθεστώτα, όπως αυτά της Ρωσίας, της Κίνας και της Τουρκίας. Οι δημοσιογράφοι σε αυτές τις χώρες είναι υπηρέτες των αυταρχικών καθεστώτων. Δεν δικαιούνται διαφωνίας…

Αυτό που δεν είχαμε δει εδώ, ούτε επί εποχής του απαράδεκτου Ντόναλντ Τραμπ, που έβριζε συλλήβδην τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, ήταν ο υπαινιγμός πως οι δημοσιογράφοι που αμφισβήτησαν τους εκπροσώπους πιστεύουν δήθεν τους Ρώσους και όχι την αμερικανική κυβέρνηση.

Μετά την ενημέρωση ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τηλεφώνησε στον ανταποκριτή και σύμφωνα με πληροφορίες του απολογήθηκε. Αλλά και η κ. Ψάκι, από τον λογαριασμό της στο Τουίτερ έδωσε εξηγήσεις.

Πάντως, παραμένει ο ισχυρισμός ότι η Ρωσία ετοιμάζει προβοκάτσια για να δικαιολογήσει την εισβολή στην Ουκρανία. Αυτό που τονίζεται επίσημα είναι ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες διαθέτουν ακριβείς πληροφορίες, τις οποίες μοιράστηκαν ήδη με την Ουκρανία και με μερικούς συμμάχους τους.

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του Open και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Προς τιμή του, ο Πρόεδρος Μπάιντεν ευχαρίστησε τους Κούρδους Πεσμεργκά: Για την εξόντωση του αρχηγού του ISIS… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: