Μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, η εξισορροπητική άσκηση του Ερντογάν: “Προδίδει” τον φίλο Βλαντιμίρ;

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν χαιρετά τους οπαδούς του. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Με αφορμή την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdogan), στο Κίεβο την προσεχή Πέμπτη, η ανταποκρίτρια της εφημερίδας Le Monde στην Κωνσταντινούπολη, Marie Jégo αναφέρεται στις Τούρκο-ουκρανικές σχέσεις, σημειώνοντας, ότι στόχος της συνάντησης με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Ζελένσκι (Zelensky) είναι η ενίσχυση της στρατιωτικό-βιομηχανικής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Ουκρανίας, προς μεγάλη απογοήτευση της Μόσχας.

Η επίσκεψή του Τούρκου προέδρου είναι ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα προς τον Ουκρανό ομόλογό του, Volodymyr Zelensky, αλλά και μία άσκηση ισορροπίας για τον Erdogan, ο οποίος υπερηφανεύεται ότι διατηρεί προνομιακές σχέσεις και με τα δύο μέρη, σημειώνει η δημοσιογράφος.

Υπενθυμίζει ταυτόχρονα την απόρριψη από το Κρεμλίνο της προσφοράς του Τούρκου προέδρου να μεσολαβήσει για την επίλυση της σύγκρουσης, αλλά και τις κατηγορίες της Μόσχας για τροφοδότηση του «μιλιταριστικού αισθήματος» στην Ουκρανία, με την παράδοση μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB2 στον ουκρανικό στρατό.

Όπως σημειώνεται, Ουκρανοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες δεν αποκλείουν την πιθανότητα να αναπαραχθεί στο Donbass ο νικηφόρος συνδυασμός τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και στρατιωτικής τεχνογνωσίας της Άγκυρας, όπως έκανε το Αζερμπαϊτζάν, την εποχή της σύγκρουσης του φθινοπώρου του 2020 για την ανακατάκτηση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Σύμφωνα με την ίδια, παρά τις ρωσικές προειδοποιήσεις, η υποστήριξη της Άγκυρας στη φιλοδυτική κυβέρνηση του Κιέβου δεν εξασθενεί, αντιθέτως, είναι δεν είναι έτοιμη να εγκαταλείψει τις αμυντικές της συμφωνίες με το Κίεβο και ακόμη πιο απίθανο να αναγνωρίσει την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Μόσχα, την αρχική γη των Τούρκων Τατάρων, παρά τη ρωσική επιμονή, ενώ συνεχίζει να υποστηρίζει την επιθυμία της Ουκρανίας και της Γεωργίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Επισημαίνεται η αυξανόμενη στρατιωτικό-βιομηχανική συνεργασία των δύο χωρών, ιδιαίτερα με την παραγωγή του drone TB2, της τουρκικής εταιρείας Baykar, κοντά στην ουκρανική αεροπορική βάση Vasylkiv, η εξέταση από τη Baykar του ενδεχομένου να επενδύσει στην ουκρανική εταιρεία κατασκευής κινητήρων Motor Sich και την εταιρεία μηχανικών της Ivchenko-Progress, καθώς και ο στόχος για την από κοινού παραγωγή κορβετών στα ναυπηγεία του Mykolaiv, ενός ουκρανικού λιμανιού στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Bayram Balci, διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών (IFEA) στην Κωνσταντινούπολη, τονίζει τη σημαντικότητα για τους Ουκρανούς να έχουν έναν ακόμη εταίρο στο πλευρό τους, ειδικά με τέτοια γεωγραφική θέση, με την δ/φο να επισημαίνει το επείγον για την Τουρκία να εμβαθύνει τους δεσμούς με την Ουκρανία, ειδικά ενόψει των ρωσικών ενεργειών στη Μαύρη Θάλασσα, όπου μετά την προσάρτηση της Κριμαίας τον Μάρτιο του 2014, κατέστη η κυρίαρχη δύναμη.

Κατά την άποψή της, παρά την εγκάρδια κατανόηση με τον «φίλο» του Πούτιν (Poutine), ο Τούρκος πρόεδρος αντιλαμβάνεται, όλο και περισσότερο, τη στρατιωτική επέκταση της Ρωσίας στην περιοχή ως απειλή για τη γεωπολιτική και ενεργειακή ασφάλεια της χώρας του, ειδικά από τη στιγμή, που η ρωσική στάση στη Μαύρη Θάλασσα εμφανίζεται ολοένα και πιο επιθετική και όχι μόνο απέναντι στην Ουκρανία.

Υπογραμμίζεται, ότι ο κ. Erdogan, παρά τον αντιδυτικό τόνο του, συνεχίζει να εκλιπαρεί για αυξημένη παρουσία του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, με την ανησυχία του να είναι ακόμη μεγαλύτερη, μετά την ανακάλυψη, το καλοκαίρι του 2020, ενός τεράστιου κοιτάσματος φυσικού αερίου στα ανοιχτά των τουρκικών ακτών.

Ωστόσο κατά την Asli Aydintasbas, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις Διεθνείς Σχέσεις (ECFR), «κατά πάσα πιθανότητα, η Άγκυρα θα συμμετείχε με τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ για να καταδικάσει μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, χωρίς ωστόσο να τους ακολουθήσει για την επιβολή κυρώσεων», όπως συνέβη και το 2014, που είχε καταδικάσει την προσάρτηση της Κριμαίας, αλλά δεν συμμετείχε στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Για τον Bayram Balci, «η τουρκική θέση είναι αρκετά επικίνδυνη». Κατά την άποψη του, «το γεγονός, ότι η Ρωσία ελέγχει την κατάσταση στη Συρία είναι πραγματικά δαμόκλειος σπάθη για την Τουρκία», καθώς, μια μεγάλη ρωσική επίθεση στην Ιντλίμπ θα οδηγούσε σε «μια νέα εισροή Σύρων στην Τουρκία, η οποία ήδη φιλοξενεί σχεδόν 4 εκατομμύρια και θα επηρέαζε τις τουρκικές αρχές αλλά και τις χώρες της Μεσογείου».

«Μια ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα ήταν μια τραγωδία, τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Άγκυρα, η οποία θα αναγκαζόταν να βάλει τέλος στην εξισορροπητική της στάση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας και να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της για περιφερειακή δύναμη», εκτιμά καταλήγοντας η κα Jégo.

ΠΗΓΗ: Le Monde, Marie Jégo – Entre la Russie et l’Ukraine, l’exercice d’équilibrisme du président turc Erdogan

Το Ισραήλ να επιδείξει ιδιαίτερη προσοχή στην επαναπροσέγγιση με την Τουρκία: Ο χαμαιλέων Ερντογάν να κλείσει τα γραφεία της Χαμάς!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: