Μανιάτης για ενεργειακή κρίση: Σοβαρές οι πολιτικές ευθύνες της Ε.Ε. που δεν φρόντισε να γεμίσει τις αποθήκες φυσικού αερίου [βίντεο]

File photo: Ευθύνες στην Ε.Ε. για την ενεργειακή κρίση επέρριψε ο πρώην υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης . ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές




Για το σχέδιο ενεργειακής έκτακτης ανάγκης της χώρας, εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία, μίλησε στις «Συνδέσεις» ο Γιάννης Μανιάτης, περιγράφοντας τις δυνατότητες που έχουμε ως χώρα.

Ο πρώην υπουργός Ενέργειας δεν παρέλειψε επίσης να επιρρίψει ευθύνες στην ΕΕ για τις σοβαρές παραλείψεις που οδήγησαν στην εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου.

«Το 2014, με την εισβολή στην Κριμαία, είχαμε μία ανάλογη κατάσταση. Τότε προετοιμάστηκαν πολλά σχέδια έκτακτης ανάγκης συνολικά από το ενεργειακά σύστημα της χώρας.

Να προετοιμαστούμε ώστε οι μονάδες φυσικού αερίου που έχει η ΔΕΗ και κάποιοι ιδιώτες να μπορούν να γυρίσουν και να κάψουν πετρέλαιο, αντί για αέριο.

Κάποιες μονάδες της ΔΕΗ που είναι σε λεγόμενη “ψυχρή εφεδρεία”, μπορούν να επαναλειτουργήσουν με κοιτάσματα λιγνίτη. Αυτό που μπορεί να βοηθήσει είναι να παραγγείλουμε παραπάνω φορτία LNG, τα οποία θα φτάσουν στην Ρεβυθούσα».

Μιλώντας για την σύγχρονη εγκατάσταση υγροποιημένου αερίου στον Αστακό ο κ. Μανιάτης επισήμανε ότι το 2014 αυξήθηκε η δυνατότητά της κατά 70%.

«Σήμερα είναι ένας πολύ σπουδαίος ενεργειακός κόμβος όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά και για τα ευρωπαϊκά», επισήμανε.

Καμία χώρα δεν μπορεί να αντικαταστήσει το ρωσικό αέριο

Έχοντας γνώση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί διεθνώς ο πρώην υπουργός Ενέργειας δήλωσε στην ΕΡΤ ότι καμία χώρα της Ευρώπης δεν έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει το φυσικό αέριο από την Ρωσία.

«Μία ποσότητα φυσικού αερίου, που φτάνει το 40%, δεν μπορείς να την αντικαταστήσεις όσο LNG και να σου έρθει» είπε και πρόσθεσε: «Τα μέτρα που σχεδιάζουν πολλές κυβερνήσεις είναι να μειώσουν την βιομηχανική παραγωγή που είναι και ο μεγάλος καταναλωτής ηλεκτρικού ρεύματος. Σε τέτοιες περιπτώσεις απολύτου έκτακτης ανάγκης θα παρθούν και άλλα μέτρα», πρόσθεσε.

Όπως δήλωσε ο κ. Μανιάτης, η Ελλάδα προμηθεύεται με φυσικό αέριο μέσα από τον αγωγό Turk Stream: «Έχουμε απεξαρτηθεί από την τροφοδοσία μέσω Ουκρανίας. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει πλήρης διακοπή παροχής φυσικού αερίου, αλλά μερική. Σε αυτή την περίπτωση οι καταστάσεις είναι σχετικά ελέγξιμες. Ανεξέλεγκτες θα γίνουν οι καταστάσεις αν διακοπεί απολύτως η τροφοδοσία ολόκληρης της Ευρώπης από το σύνολο του ρωσικού φυσικού αερίου, που το θεωρώ εξαιρετικά απίθανο. Η Ρωσία εισπράττει κάθε χρόνο, από τις εξαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου, γύρω στα 250 δις εκατ. δολάρια. Είναι πολύ μεγάλη ενίσχυση της οικονομίας της».

Οι αποθήκες φυσικού αερίου δεν ήταν γεμάτες

Αναλύοντας την «ενεργειακή καταιγίδα» ο κ. Μανιάτης είπε ότι η «κρίση στην αρχή ξεκίνησε ως παγκόσμια. Πολύ γρήγορα η Κίνα, η Ιαπωνία, η Κορέα, οι ΗΠΑ έλυσαν τα προβλήματά τους και η Ευρώπη έμεινε με τον “μουντζούρη στο χέρι”, όντας η πιο εξαρτημένη από όλες τις περιοχές του πλανήτη».

Πρόσθεσε επίσης ότι η Ευρώπη, «λόγω προβλέψεων της πολιτικής της ηγεσίας δεν έχει φροντίσει να έχει γεμάτες τις αποθήκες φυσικού αερίου. Όταν ξέσπασε στην κρίση οι αποθήκες ήταν γεμάτες μόνο στο 60 – 65 %. Υπάρχουν σοβαρές πολιτικές ευθύνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ηγεσίας της ΕΕ».

Και όπως τόνισε εξαιτίας των παραλήψεων αυτών σήμερα την πληρώνει ο μέσος ευρωπαίος καταναλωτής και η παραγωγική βάση της χώρας λέγοντας ενδεικτικά: «Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι τριπλάσια από την αντίστοιχη στις ΗΠΑ. Είναι δομικού χαρακτήρα τα προβλήματα».




ΠΗΓΗ: ertnews.gr 

Νίκος Σοφιανός: Η Ελλάδα να απεμπλακεί από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: