Κυρώσεις – ανάχωμα στις ερπύστριες του Πούτιν που αρνείται ότι θέλει να γίνει Τσάρος: Η Δύση ξεδοντιάζει τους ολιγάρχες

File Photo: Ασκήσεις του ουκρανικού στρατού. EPA/PRSIDENTIAL PRESS SERVICE




Με βρετανικά «αντίποινα» εις βάρος πέντε ρωσικών τραπεζών και τριών προσώπων με τεράστια περιουσία, ανάμεσά τους και ο Γκενάντι Τίμτσενκο, άνθρωπος με στενές σχέσεις προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ξεκίνησε ο χορός των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, μετά την αναγνώριση των δύο αποσχισθεισών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας.

«Αυτή είναι η πρώτη δόση, το πρώτο μπαράζ όσων είμαστε έτοιμοι να κάνουμε», δήλωσε ο Τζόνσον.

«Οποιαδήποτε περιουσιακά στοιχεία διαθέτουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα παγώσουν και θα απαγορευτεί στα εν λόγω άτομα να ταξιδεύουν εδώ», δήλωσε ο Τζόνσον για τα άτομα στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις.

Ορισμένοι Βρετανοί βουλευτές ζήτησαν από τον Τζόνσον να είναι πιο αυστηρός απέναντι στο ρωσικό χρήμα, απαιτώντας μάλιστα να εκδιωχθούν οι Ρώσοι ολιγάρχες από τη Βρετανία και να ξεθάψουν τα ρωσικά χρήματα από το Σίτι του Λονδίνου.

Εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια έχουν εισρεύσει στο Λονδίνο και στα υπερπόντια εδάφη της Βρετανίας από τη Ρωσία μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 και το Λονδίνο έχει γίνει η δυτική πόλη επιλογής για τους υπέρμετρα πλούσιους της Ρωσίας και άλλων πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.

Ο Τίμτσενκο, ένας από τους ιδρυτές της εμπορικής εταιρείας Gunvor, ήταν βασικός μέτοχος της Bank Rossiya, η οποία ήταν μέτοχος της National Media Group, που υποστήριξε την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.

Η Bank Rossiya υποστήριξε την ενοποίηση της Κριμαίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία με την ενσωμάτωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος που ακολούθησε μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, αναφέρει η Βρετανία.

Ο Τίμτσενκο, η περιουσία του οποίου σύμφωνα με το Forbes ανέρχεται σε 23,5 δισεκατομμύρια στερλίνες, είναι στενός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Πούτιν, όπως και οι Ρότενμπεργκ, δήλωσε ο Τζόνσον.

«Ο Μπόρις Ρότενμπεργκ... είναι ένας εξέχων Ρώσος επιχειρηματίας με στενούς προσωπικούς δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο» ενώ «ο Ίγκορ Ρότενμπεργκ είναι ένας επιφανής Ρώσος επιχειρηματίας με στενούς οικογενειακούς δεσμούς με τον πρόεδρο Πούτιν».

«Πρέπει τώρα να προετοιμαστούμε για τα επόμενα πιθανά στάδια του σχεδίου του Πούτιν», δήλωσε ο Τζόνσον, θεωρώντας ότι «Ο Πούτιν δημιουργεί το πρόσχημα για μια επίθεση πλήρους κλίμακας».

Η άλλοτε πανίσχυρη οικονομία της Ρωσίας, που ήταν κάποτε υπερδύναμη, είναι τώρα μικρότερη από την Ιταλία με βάση τα στοιχεία του ΔΝΤ, με ονομαστικό ΑΕΠ περίπου 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Στο στόχαστρο της Κομισιόν, 351 της Δούμας

Την ίδια στιγμή, η Ε.Ε ανακοινώνει το απόγευμα το αρχικό πακέτο των δικών της κυρώσεων. Αφορά 351 μέλη της ρωσικής Δούμας που ψήφισαν για την ανεξαρτησία του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ και προβλέπει πάγωμα της έκδοσης ρωσικών ομολόγων και του δανεισμού στη ρωσική κεντρική τράπεζα περιλαμβάνει το αρχικό πακέτο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας που βρίσκεται στο τραπέζι της Ε.Ε.

Επιπλέον, η Κομισιόν εισηγείται την επιβολή κυρώσεων σε 27 αξιωματούχους και οντότητες (συμπεριλαμβανομένων των διοικητών των ρωσικών δυνάμεων που εισέβαλλαν στην Ουκρανία και τριών τραπεζών) που εμπλέκονται στην απόσχιση των δύο περιοχών.

Το πακέτο συζητήθηκε το πρωί από τους μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών-μελών (Coreper) και θα συζητηθεί ξανά το απόγευμα, μετά την παρουσίαση των νομικών εγγράφων από την Κομισιόν, τόσο από το Coreper όσο και από τους υπουργούς Εξωτερικών στο Παρίσι, στο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί. Η απόφαση ενδέχεται να ληφθεί αύριο το πρωί μέσω γραπτής διαδικασίας, ή λίγο αργότερα στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας.

Τέλος οι ΗΠΑ, χαιρετίζουν το πάγωμα του NordStream 2 από τη Γερμανία και τις επόμενες ώρες ανακοινώνουν τις δικές τους κυρώσεις.

Μύλος με τα ρωσικά στρατεύματα

Επισήμως η Μόσχα δηλώνει ότι δεν σχεδιάζει να αποστείλει -προς το παρόν- στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία, αλλά θα το πράξει μόνο σε περίπτωση απειλής, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο υφυπουργός του ρωσικού ΥΠΕΞ Αντρέι Ρουντένκο.

«Προς το παρόν κανείς δεν σχεδιάζει να στείλει τίποτε ποθυενά. Εάν υπάρξει απειλή, τότε θα παράσχουμε βοήθεια σε συμφωνία με τις υπογραφείσες συνθήκες», δήλωσε, αναφερόμενος στις συνθήκες φιλίας που υπέγραψαν Μόσχα με τις «δημοκρατίες» του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ.

Ωστόσο, ανώτατος σύμβουλος ασφάλειας του Μπάιντεν μιλώντας στην τηλεόραση του CNN (δείτε εδώ την αναπαραγωγή από το Hill) μιλά για την αρχή μιας εισβολής.

«Πιστεύουμε ότι αυτή είναι, ναι, η αρχή μιας εισβολής, η τελευταία εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», δήλωσε ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζόναθαν Φάινερ κατά τη διάρκεια εμφάνισής του στο CNN.

Ο Φάινερ αρνήθηκε ότι υπήρχε διαφορά μεταξύ της «αρχής μιας εισβολής» και μιας «εισβολής».

«Μια εισβολή είναι εισβολή, και αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη», είπε.

Θολό τοπίο με τα όρια της αναγνώρισης

Την ίδια στιγνή η Μόσχα διατηρεί συγκεχυμένο σκηνικό για τα όρια αναγνώρισης των δύο αυτονομιστικών περιοχών. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ερχόμενος σε αντίθεση με προηγούμενη δήλωση του υφυπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Αντρέι Ρουντένκο, δήλωσε ότι η Μόσχα αναγνωρίζει την ανεξαρτησία των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ στα σύνορα που οι ίδιες έχουν ανακηρύξει.

«Σ’ εκείνα τα σύνορα, στα οποία υπάρχουν και είχαν ανακηρύξει τον εαυτό τους», απάντησε σε σχετική ερώτηση ο κ. Πεσκόφ, για να προσθέσει ότι λόγος γίνεται για τη στιγμή «που οι δύο αυτές Δημοκρατίες ανακηρύχθηκαν», αρνούμενος να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΣΣ.

Νωρίτερα είχε ερωτηθεί για το θέμα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, η οποία είπε ότι το ζήτημα αυτό θα διευθετηθεί μετά την επικύρωση των συμφωνιών φιλίας και συνεργασίας στα δύο σώματα της ρωσικής Βουλής.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας και ειδικός εκπρόσωπος του προέδρου Πούτιν στις συνεδριάσεις της ρωσικής Βουλής για το θέμα Αντρέι Ρουντένκο, απαντώντας στο ίδιο ερώτημα είχε δώσει διαφορετική απάντηση, λέγοντας ότι η Μόσχα αναγνωρίζει τις δύο Δημοκρατίες σ’ εκείνα τα όρια, στα οποία σήμερα «οι ηγεσίες τους ασκούν τις αρμοδιότητές τους».

Και ο Πούτιν αρνείται την ανασύσταση ρωσικής αυτοκρατορίας 

Κερασάκι στην τούρτα του πρωτοφανούς ρωσικού ανεθεωρητισμού, οι δηλώσεις Πούτιν ότι δεν έχει την πρόθεση να ανασυστήσει μια αυτοκρατορία.

«Είχαμε προβλέψει πως θα υπήρχαν εκτιμήσεις όπως ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να ανασυστήσει μια αυτοκρατορία», είπε στη διάρκεια μιας συνάντησης με τον Αζέρο ομόλογό του Ιλχάμ Αλίεφ, και «αυτό δεν είναι καθόλου η πραγματικότητα».

Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε πως μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, η Ρωσία «αναγνώρισε τις νέες πραγματικότητας και εργάστηκε δραστήρια προκειμένου να ενισχύσει» τη συνεργασία με τις υπόλοιπες πρώην σοβιετικές χώρες, επικαλούμενος ως παράδειγμα το Αζερμπαϊτζάν και το Καζακστάν.

Όπως είπε, η Ουκρανία είναι σε μια «διαφορετική κατάσταση» γιατί «το έδαφος αυτής της χώρας χρησιμοποιείται από τρίτες χώρες προκειμένου να προκαλέσουν απειλές σε ό,τι αφορά τη Ρωσία».

Εκτός από την αναγνώριση των φιλορώσων αυτονομιστών της Ουκρανίας χθες, Δευτέρα, η Ρωσία έχει αναγνωρίσει δύο αποσχισθείσες περιοχές στη Γεωργία (2008), έχει προσαρτήσει την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας (2014) και υποστηρίζει από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 τους αυτονομιστές στην Υπερδνειστερία στη Μολδαβία.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑFP, The Hill, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τα ρώσικα τανκς προχωρούν, οι πρώτοι νεκροί καταγράφονται στην Ουκρανία: Η Δύση ψάχνει στρατηγική [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: