Κύμα απεργιών σαρώνει την Τουρκία λόγω της οικονομικής δυσπραγίας: Και ο Ερντογάν… χτενίζεται!

Turkish President Press Office shows Ruler of Dubai and UAE Prime Minister Mohammed bin Rashid Al Maktoum (R) and Turkish President Recep Tayyip Erdogan (L) during their meeting in Dubai, United Arab Emirates, 15 February 2022. EPA, TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT




Τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει η οικονομική κρίση που μαστίζει την Τουρκία στην αγοραστική δύναμη των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι καταφεύγουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις διεκδικώντας αυξήσεις μισθών προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο δυσβάστακτο κόστος ζωής, επιχειρεί να αναδείξει ανάλυση που φιλοξενεί το Al Jazeera, (ανταπόκριση Paul Osterlund)

Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική λίρα έχασε περισσότερο από το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου το 2021 μετά τις διαδοχικές μειώσεις των επιτοκίων, με τον πρόεδρο Erdogan να επιμένει ότι αυτή είναι η ενδεδειγμένη πολιτική καταπολέμησης του πληθωρισμού, μια άποψη που όμως αντιβαίνει στην κυρίαρχη οικονομική θεωρία, σύμφωνα με την οποία η μείωση του κόστους δανεισμού τροφοδοτεί την αύξηση των τιμών.

Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι οι πιέσεις στις τιμές των αγαθών να συνεχίζονται και κατά το 2022 και ο πληθωρισμός να έχει εκτιναχθεί στο 48% τον Ιανουάριο.

Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών, υποστηρίζει το δημοσίευμα, αλλά ακόμη και αυτό το εντυπωσιακό νούμερο μπορεί να υποβαθμίζει κατά πολύ τον πραγματικό ρυθμό αύξησης, καθώς εκτιμήσεις της ανεξάρτητης ομάδα έρευνας για τον πληθωρισμό φέρνουν τον πληθωρισμό στο 114%, κάτι που πάντως η τουρκική κυβέρνηση αμφισβητεί.

Επισημαίνεται ότι σε κάθε περίπτωση, η αγοραστική δύναμη των Τούρκων έχει καταβαραθρωθεί, ενώ τα μέτρα της κυβέρνησης για τη συγκράτηση των τιμών έχουν αποβεί μέχρι στιγμής άκαρπα.

Ως εκ τούτου, η Τουρκία βιώνει έναν ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό απεργιών φέτος, επειδή οι αυξήσεις των αμοιβών του ιδιωτικού τομέα σε θέσεις εργασίας χαμηλότερης ειδίκευσης δεν συμβαδίζουν με τις αυξήσεις των μισθών για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους.

Τουλάχιστον 56 απεργίες εργαζομένων καταγράφονται στην Τουρκία μεταξύ 12 Ιανουαρίου και 10 Φεβρουαρίου, ένας πολύ υψηλός αριθμός συγκριτικά με τις μόλις 84 απεργίες που είχαν πραγματοποιηθεί μεταξύ 2016 και 2020.

Όπως εκτιμούν ειδικοί, πρέπει να πληρούνται δύο προϋποθέσεις για να επαναστατήσει η εργατική τάξη στην Τουρκία: Το πρώτο από αυτά είναι η πτώση της αγοραστικής δύναμης και το δεύτερο είναι η αποδυνάμωση των εργοδοτών και της κυβέρνησης.

«Καθώς πληρούνται και οι δύο προϋποθέσεις, οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε διαφορετικούς κλάδους σε όλη την Τουρκία έχουν εξεγερθεί», παρατηρούν.

Οι οργανωτές των συνδικάτων διαβεβαιώνουν ότι ενόσω οι μισθοί των εργαζομένων δεν ακολουθούν τους ρυθμούς ανόδου του πληθωρισμού, δεν πρόκειται να κάνουν πίσω.

Είναι διάχυτη η αίσθηση ότι όσο περισσότερες απεργιακές ενέργειες καταλήγουν σε νίκη των εργαζομένων, τόσο περισσότερο θα εμπνέονται κι άλλοι να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει βάσιμη πιθανότητα το 2022 να ανακηρυχθεί ως «το έτος των απεργιών» στην Τουρκία.

Όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι τόσο ο πληθωρισμός όσο και η πολιτική αστάθεια θα συνεχίζουν να αυξάνονται.

ΠΗΓΗ: Al Jazeera, (ανταπόκριση Paul Osterlund) – As Turkey’s inflation rate climbs, workers strike for pay hikes

Δραματική έκκληση Μπάιντεν στον Πούτιν: Αν εισβάλεις στην Ουκρανία θα πεθάνουν άσκοπα πολλοί άνθρωποι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: