Ισχυρισμός από τη Μόσχα: Ομιλεί για επίθεση του ουκρανικού στρατού εναντίον φιλορώσων ανταρτών

General view of the Goptivka border crossing between Ukraine and Russia not far from Eastern Ukrainian city of Kharkiv, 16 February 2022 amid tensions on the Ukrainian-Russian border. EPA, SERGEY KOZLOV




ΜΟΣΧΑ, 17 Φεβρουαρίου (Reuters) – Οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία κατηγόρησαν τις κυβερνητικές δυνάμεις του Κιέβου την Πέμπτη ότι χρησιμοποίησαν όλμους για να επιτεθούν στο έδαφός τους, κατά παράβαση των συμφωνιών που αποσκοπούν στον τερματισμό της σύγκρουσης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του RIA, εκπρόσωποι της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ δήλωσαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν όλμους, εκτοξευτές χειροβομβίδων και ένα πολυβόλο την Πέμπτη.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας παραβίασαν αγενώς το καθεστώς κατάπαυσης του πυρός, χρησιμοποιώντας βαρέα όπλα, τα οποία, σύμφωνα με τις συμφωνίες του Μινσκ, θα πρέπει να αποσυρθούν», δήλωσαν εκπρόσωποι της περιφέρειας Λουχάνσκ στην ουκρανορωσική ομάδα ελέγχου κατάπαυσης του πυρός που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Σημειώνουμε ότι χθες το απόγευμα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις προειδοποίησε ότι Ρώσοι αξιωματούχοι «φυτεύουν» αφηγήματα στον Τύπο τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα για μια εισβολή στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι κυκλοφορούν πολλοί ψευδείς ισχυρισμοί.

Κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Πράις είπε ότι η Ουάσινγκτον ανησυχεί για τον ισχυρισμό του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι διαπράττεται «γενοκτονία» στην περιοχή του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία.

Τόνισε επίσης πως οι ισχυρισμοί ότι οι ΗΠΑ και η Ουκρανία αναπτύσσουν βιολογικά ή χημικά όπλα για να τα χρησιμοποιήσουν στην περιοχή αυτήν είναι «εντελώς ψευδείς».

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, ενώ απαιτεί από το ΝΑΤΟ να δεσμευτεί να μην δεχτεί το Κίεβο ως μέλος. Η Δύση έχει απειλήσει τη Μόσχα με νέες κυρώσεις εάν επιτεθεί στην Ουκρανία. Η Ρωσία αρνείται ότι σχεδιάζει οποιαδήποτε επίθεση.

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναφερθεί σποραδικοί πυροβολισμοί στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες και από τις δύο πλευρές. Όμως, μια κλιμάκωση της πολυετούς σύγκρουσης με τους αυτονομιστές του Ντονμπάς θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την ένταση μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης.

Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε χθες το βράδυ ότι η Μόσχα θα μπορούσε «ανά πάσα στιγμή» να διεξαγάγει κάποια επιχείρηση που θα της χρησίμευε ως πρόσχημα για να προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία και πρόσθεσε: «η Ρωσία λέει πως θέλει να βρεθεί διπλωματική λύση, αλλά οι πράξεις της υποδεικνύουν το αντίθετο».

«Ελπίζουμε ότι θα αλλάξει κατεύθυνση προτού εξαπολύσει έναν καταστροφικό πόλεμο».

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η επιχείρηση για να βρεθεί πρόσχημα μπορεί να πάρει «διαφορετικές μορφές», όπως μια «πρόκληση» στην περιφέρεια Ντονμπάς ή μια υποτιθέμενη «εισβολή» στο ρωσικό έδαφος.

Σημειώνοντας πως αναμένει «κι άλλες ψευδείς ειδήσεις από τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης τις προσεχείς ημέρες», ο αξιωματούχος υπογράμμισε «ελπίζουμε ο κόσμος να είναι έτοιμος».

Πληροφορίες από: REUTERS

Ψευδής ο ισχυρισμός της Ρωσίας ότι απέσυρε δυνάμεις, λένε οι ΗΠΑ: Ανέπτυξε άλλους 7.000 στρατιωτικούς στα σύνορα

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: