Oυκρανικά άρματα μάχης μετακινούνται προς μικρή πόλη στην ανατολική Ουκρανια. EPA/ZURAB KURTSIKIDZE
Συνεχίζει το παιχνίδι των εντυπώσεων ο Πούτιν και ο μηχανισμός προπαγάνδας του Κρεμλίνου. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι ο Ρωσικός στρατός ετοιμάζει το τρίτο κύμα επίθεσης για να καταλάβει το Κίεβο.
Το Ρωσικό πρακτορείο RIA μετέδωσε ότι ο Πούτιν είναι έτοιμος να στείλει αντιπροσωπεία στο Μινσκ για συζητήσεις αλλά δεν αναιρεί τη βασική θέση της Ρωσίας για παράδοση άνευ όρων και αλλαγή ηγεσίας στην Ουκρανία. Αυτό φυσικά δεν συνιστά ακριβώς διαπραγμάτευση αλλά διαδικασία παράδοσης της Ουκρανίας στην Μόσχα.
Ο Πούτιν έκανε εκ νέου σήμερα σύντομες δημόσιες δηλώσεις που μεταδόθηκαν από τη ρωσική κρατική τηλεόραση. Κάλεσε τους Ουκρανούς στρατιώτες να καταθέσουν τα όπλα τους, ενώ περιέγραψε την κυβέρνηση του προέδρου Ζελένσκι ως «ομάδα τοξικομανών και νεοναζί».
Πρόσθεσε δε ότι «υπάρχουν περιοχές με αμάχους, τους οποίους προσπαθούν να κινητοποιήσουν για να μας κατηγορήσουν μετά ότι έχουμε επιτεθεί σε αμάχους. Αυτό γίνεται κατόπιν συμβουλών Αμερικανών».
Απευθυνόμενος στον ουκρανικό στρατό, τονίζοντας ότι «μην επιτρέπετε σε αυτά τα εθνοτάγματα να χρησιμοποιούν τις γυναίκες σας, τα παιδιά σας, τους γονείς σας, για ανθρώπινη ασπίδα. Είναι πιο εύκολο να διαπραγματευτούμε μαζί σας παρά με ναζιστικά τάγματα ασφαλείας του Κιέβου».
Λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι χτυπούσαν οι αντιεροπορικές σειρήνες στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας ενώ την ίδια ώρα ο δημοσιογράφος Κώστας Ονισένκο, μιλώντας στην ΕΡΤ, από ασφαλή τοποθεσία όπως είπε, στα περίχωρα του Κιέβου διέψευσε κατηγορηματικά την σπερμολογία ότι ο πρόεδρος Ζελένσκι είναι έτοιμος να συνθηκολογήσει.
Αντιθέτως, είπε, ο πρόεδρος της Ουκρανίας κάλεσε κάθε πολίτη που έχει στρατιωτική εμπειρία σε όλη την Ευρώπη να παρουσιαστεί στα κατά τόπους Ουκρανικά προξενεία για να προωθηθεί στο μέτωπο.
Σύμφωνα με τον Κώστα Ονισένκο η Ουκρανία αντιστέκεται και στο Κίεβο και στην Μαριούπολη και περιέγραψε πως από το πρωί έχουν γίνει τουλάχιστον δύο αποτυχημένες προσπάθειες από τον ρωσικό στρατό για να μπούν τανκς στο κέντρο της πόλης.
Οι πολίτες είναι αρκετά ήρεμοι και πολλοί από αυτούς είναι έτοιμοι να πολεμήσουν για την ελευθερία τους. Έχουν σκοτωθεί αρκετοί στρατιώτες και άμαχοι πολίτες αλλά ταυτόχρονα έχουν επιφέρει και αρκετά πλήγματα στις ρωσικές δυνάμεις.
Συνομιλώντας με τον “ουδέτερο” στην ουκρανική κρίση πρόεδρο της Κίνας Σι Ζιπινγκ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν φέρεται να έκανε γνωστό ότι αποδέχεται το αίτημα που είχε διατυπώσει νωρίτερα σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι για συνομιλίες για ένα καθεστώς ουδετερότητας της χώρας του έναντι του ΝΑΤΟ.
«Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ εδώ και καιρό αγνοούν τις εύλογες ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια, έχουν κατ’ επανάληψη υπαναχωρήσει στις δεσμεύσεις τους και συνεχίζουν να προχωρούν με στρατιωτική ανάπτυξη ανατολικά, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τα στρατηγικά θεμέλια της Ρωσίας», δήλωσε ο Πούτιν στον Σι, σύμφωνα με το CCTV.
«Η Ρωσία είναι διατεθειμένη να πραγματοποιήσει υψηλού επιπέδου διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία», κατέληξε ο Πούτιν.
Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε πει ότι η Μόσχα “σημειώνει” την πρόθεση της Ουκρανίας για διάλογος αλλά επιφυλάσσεται να κάνει λόγο για διάλογο μεταξύ των ηγετών Ρωσίας – Ουκρανίας.
“Εμείς πολεμάμε μόνοι μας” είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στο Twitter, εκφράζοντας την δυσφορία του για την αργή και ασθενή αντίδραση της Δύσης στην ρωσική εισβολή ενώ έκανε σαφές ότι η χώρα του δεν παραδίδεται και ζήτησε μάλιστα την συστράτευση των δυτικών στον πόλεμο αυτό.
Ουσιαστικά απαντούσε σε δήλωση του Ιταλού πρωθυπουργού Μάργιο Ντράγκι ο οποίος ανέφερε ότι δεν κατάφερε να μιλησει σήμερα – όπως είχε κανονιστεί – με τον Ουκρανό πρόεδρο.
Ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε τους Ευρωπαίους που έχουν πολεμική εμπειρία να μεταβούν στην Ουκρανία για να απωθήσουν την εισβολή του ρωσικού στρατού.
Ο Ζελένσκι κάλεσε την Ευρώπη να ενεργήσει πιο γρήγορα και αποφασιστικά στην επιβολή κυρώσεων κατά της Μόσχας για την εισβολή στην Ουκρανία κατηγορώντας τους δυτικούς συμμάχους ότι πολιτικολογούν καθώς οι στρατιωτικές δυνάμεις της Μόσχας προελαύνουν προς το Κίεβο.
«Η Ευρώπη έχει αρκετή ισχύ για να σταματήσει αυτήν την επίθεση», δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος προσθέτοντας ότι όλα, από την απαγόρευση της εισόδου των Ρώσων στην Ευρωπαϊκή Ενωση μέχρι τον αποκλεισμό από το SWIFT και ένα πετρελαϊκό εμπάργκο, πρέπει να βρεθούν στο τραπέζι.
«Μπορείτε ακόμη να σταματήσετε αυτήν την επίθεση. Πρέπει να ενεργήσετε με ταχύτητα», είπε.
Τί πρότεινε η Ουκρανία για διάλογο με τη Ρωσία
Ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Μιχαίλο Ποντολιάκ, δήλωσε στο reuters ότι η Ουκρανία επιθυμεί την ειρήνη και συνομιλίες με την Ρωσία στις οποίες, μεταξύ άλλων, μπορεί να συζητηθεί ένα ουδέτερο καθεστώς της χώρας έναντι του ΝΑΤΟ.
«Εάν οι συνομιλίες είναι δυνατές, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν. Εάν στη Μόσχα πουν ότι θέλουν συνομιλίες, και για το ουδέτερο καθεστώς, δεν το φοβόμαστε αυτό» δήλωσε μέσω γραπτού μηνύματος στο Reuters ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Μιχάιλο Ποντόλιακ. «Μπορούμε να μιλήσουμε και γι’ αυτό».
«Η ετοιμότητά μας για διάλογο εντάσσεται στη συνεχή μιας επιδίωξη για ειρήνη».
Λαβρόφ: Συνομιλίες όταν παραδοθεί η Ουκρανία
Αργά σήμερα το απόγευμα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η Μόσχα θα ήταν έτοιμη για συνομιλίες με το Κίεβο μόνο εάν ο ουκρανικός στρατός κατεβάσει τα όπλα.
Ο Λαβρόφ, δήλωσε ακόμη ότι η Μόσχα δεν σκοπεύει να καταλάβει την Ουκρανία, αλλά θέλει να είναι ανεξάρτητη και πως δεν «βλέπει» πιθανότητα να αναγνωρίσει την κυβέρνηση ως δημοκρατική. Πρόσθεσε ότι στόχος της Μόσχας είναι να επιτρέψει στους Ουκρανούς να καθορίσουν οι ίδιοι το μέλλον τους.
Κρεμλίνο: Θα στείλουμε αντιπροσωπεία στο Κίεβο
Πέραν της δήλωσης Πούτιν για αποδοχή διαλόγου, λίγη ώρα αργότερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να στείλει αντιπροσωπεία στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας Μίνσκ για συνομιλίες με την Ουκρανία.
« Σε απάντηση της πρότασης (του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ) Ζελένσκι, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι έτοιμος να στείλει στο Μίνσκ ρωσική αντιπροσωπεία σε επίπεδο εκπροσώπων του υπουργείου Άμυνας , του υπουργείου Εξωτερικών και της διεύθυνσης της προεδρίας για συνομιλίες με την ουκρανική αντιπροσωπεία» δήλωσε ο Πεσκόφ.
«Όπως είναι γνωστό, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει το καθεστώς ουδετερότητας της Ουκρανίας. Ευθύς εξαρχής ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έλεγε ότι στόχος της επιχείρησης είναι να βοηθηθούν οι Λαϊκές Δημοκρατίες του Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ και μέσω της αποστρατιωτικοποίησης και αποναζιστικοποίησης. Και αυτό στην πραγματικότητα είναι το αναπόσπαστο συστατικό του καθεστώτος ουδετερότητας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Με πληροφορίες από REUTERS, AFP, RIA, TASS
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE