Η ΕΕ βάζει κυρώσεις και αλλάζει προμηθευτές φυσικού αερίου: Κατάρ, ΗΠΑ, Αλγερία, Νορβηγία αντί για Μόσχα

Οι ηγέτες των κρατών της ΕΕ κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνόδου κορυφής για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία epa09782149 EPA/OLIVIER HOSLET / POOL




Oι Ευρωπαίοι ηγέτες σε έκτακτη συνεδρίαση την Πέμπτη το βράδυ στις Βρυξέλλες ενέκριναν επί της αρχής την επιβολή μιας νέας δέσμης αυστηρών κυρώσεων εναντίον της Μόσχας.

Oι ηγέτες των 27 καταδίκασαν κατ’ αρχήν με τον πλέον έντονο τρόπο τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις που εγκρίθηκαν καλύπτουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, αγαθά διπλής χρήσης, καθώς και τον έλεγχο των εξαγωγών και τη χρηματοδότηση των εξαγωγών, την πολιτική θεωρήσεων, πρόσθετους καταλόγους Ρώσων πολιτών και νέα κριτήρια καταχώρισης. Οι κυρώσεις θα οριστικοποιηθούν από τους μόνιμους αντιπρόσωπους των κρατών-μελών, στη συνέχεια θα δημοσιευτούν στην Επίσημη Εφημερίδα και θα τεθούν άμεσα σε ισχύ.

Η εκτίμηση των Ευρωπαίων ηγετών είναι ότι οι νέες κυρώσεις, που θα επιβληθούν σε στενό συντονισμό με εταίρους και συμμάχους, θα έχουν τεράστιες συνέπειες στη Ρωσία. Κυρώσεις θα επιβληθούν και στη Λευκορωσία, η οποία παρείχε και παρέχει στις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις εδαφικές διευκολύνσεις για την είσοδό τους σε περιοχές της Ουκρανίας.

Ανησυχία για τις τιμές των καυσίμων

Σχετικά με τις επιπτώσεις της κρίσης πολλές χώρες δεν έκρυψαν στη διάρκεια της συνόδου την ανησυχία τους εξαιτίας της νέας αύξησης των τιμών φυσικού αερίου και πετρελαίου, εξέλιξη που θα μπορούσε να διατηρήσει τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κάλεσαν απόψε την Επιτροπή να βρίσκεται σε ετοιμότητα σε όλα τα επίπεδα και ειδικότερα να προτείνει μέτρα έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο στις Βρυξέλλες, οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχουν ξεκινήσει μια διεθνή προσπάθεια αναζήτησης επιπρόσθετων ποσοτήτων υγροποιημένου φυσικού αερίου για τη συντονισμένη ενίσχυση των αποθεμάτων των κρατών μελών.

Ήδη έχουν ανταποκριθεί θετικά στην αύξηση των προμηθειών προς την Ευρώπη τέσσερις χώρες που παράγουν φυσικό αέριο, το Κατάρ, που έχει και τα μεγαλύτερα αποθέματα στον πλανήτη, οι ΗΠΑ με το σχιστολιθικό φυσικό αέριο, καθώς επίσης η Αλγερία και η Νορβηγία.

Η ΕΕ προμηθεύεται από τη Ρωσία το 40% των αναγκών της σε φυσικό αέριο, ωστόσο η εξάρτηση κάθε χώρας είναι διαφορετική, δεδομένου ότι κυμαίνεται από 6% στο Βέλγιο μέχρι 98% στη Φινλανδία, ενώ η Γερμανία προμηθεύεται από τη χώρα αυτή το 66% των αναγκών της. Από την άλλη οι πωλήσεις φυσικού αερίου αφορούν το 15% του ρωσικού ΑΕΠ.

Με πληροφορίες από DW / Νίκος Μπέλλος,
Βρυξέλλες, Βέλγιο

Μητσοτάκης για Ουκρανία: “H μεγαλύτερη στρατιωτική εισβολή σε ανεξάρτητη χώρα μετά τον B’ΠΠ”

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: