Γεύμα πριν από 95.000.000 χρόνια: Βρέθηκαν υπολείμματα δεινοσαύρου σε απολίθωμα… κροκοδείλου

File Photo Ο σκελετός περιλαμβάνει ένα σχεδόν πλήρες κρανίο, αν και του λείπει η ουρά και τα πίσω πόδια via Eromanga Natural History Museum




Κατά την μελέτη ενός απολιθώματος κροκόδειλου – που πιστεύεται ότι είναι άνω των 95 εκατομμυρίων ετών και ονομάζεται Confractosusus sauroktonos, ή “δολοφόνος δεινοσαύρων” – επιστήμονες στην Αυστραλία βρήκαν σκελετικά υπολείμματα που δείχνουν το τελευταίο του γεύμα.

Αυστραλοί επιστήμονες δημοσίευσαν την ανακάλυψη όχι μόνο ενός νέου είδους κροκόδειλου, αλλά και ότι το τελευταίο του γεύμα μπορεί να ήταν ένας δεινόσαυρος.

Απολιθωμένα υπολείμματα ενός κροκόδειλου, που ονομάζεται Confractosuchus sauroktonos, βρέθηκαν πίσω από μια φάρμα προβάτων στο Κουίνσλαντ και πιστεύεται ότι είναι ηλικίας άνω των 95 εκατομμυρίων ετών. Κατά τη συναρμολόγηση του κροκόδειλου, οι ερευνητές βρήκαν τα μέλη του σκελετού του σώματος ενός νεαρού ορνιθόποδου δεινοσαύρου στο στομάχι του.

Λένε ότι αυτή είναι η πρώτη απόδειξη ότι οι κροκόδειλοι έτρωγαν δεινόσαυρους στην Αυστραλία.  Το απολίθωμα ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά από το προσωπικό του Αυστραλιανού Μουσείου για την μελέτη της Εποχής των Δεινοσαύρων και τους εθελοντές το 2010. Επειδή τα οστά ήταν πολύ εύθραυστα και ήταν μέσα σε ένα κομμάτι βράχου που είχε ως αποτέλεσμα  να μη μπορούν να αφαιρεθούν, ο Δρ Joseph Bevitt, επιστήμονας στον Αυστραλιανό Οργανισμό Πυρηνικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ANSTO), χρησιμοποίησε τεχνολογίες μικρο-CT ακτίνων Χ νεουτρονίων  για να προσδιορίσει πού ήταν τα οστά.

Στη συνέχεια έστειλε τα δεδομένα σάρωσης στον Δρ Ματ Γουάιτ, έναν ερευνητικό συνεργάτη στο μουσείο, ο οποίος προετοίμασε ψηφιακά το δείγμα – ένα έργο που περιελάβανε 10 μήνες επεξεργασίας σε υπολογιστή για να γίνει μια τρισδιάστατη οστική ανακατασκευή. Ο Δρ Γουάιτ είπε ότι ο αριθμός των οστών που υπάρχουν είναι εκπληκτικός, με το 35 % των διατηρημένων τμημάτων του σκελετού του κροκοδείλου.

Ο σκελετός περιλαμβάνει ένα σχεδόν πλήρες κρανίο, αν και του λείπει η ουρά και τα πίσω πόδια. «Τη στιγμή του θανάτου του, αυτός ο κροκόδειλος του γλυκού νερού είχε μήκος περίπου 2,5 μέτρα και εξακολουθούσε να αναπτύσσεται», είπε ο Δρ Γουάιτ.

«Δεδομένης της έλλειψης συγκρίσιμων παγκόσμιων δειγμάτων, αυτός ο προϊστορικός κροκόδειλος και το τελευταίο του γεύμα θα συνεχίσουν να παρέχουν ενδείξεις για τις σχέσεις και τη συμπεριφορά των ζώων που κατοικούσαν στην Αυστραλία πριν από εκατομμύρια χρόνια», είπε ο Δρ Γουάιτ.

 

Με πληροφορίες από ertnews.gr

Οι χιμπατζήδες θεραπεύουν τις πληγές με… έντομα: Όμως δεν περιθάλπουν μόνο τον εαυτό τους αλλά και τους άλλους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: