Πώς τα κατοικίδια βοηθούν τις διανοητικές ικανότητες του ανθρώπου [έρευνα]

File Photo Η συντροφιά ενός κατοικιδίου για πέντε χρόνια ή περισσότερο απέφερε το μεγαλύτερο όφελος, καθυστερώντας την έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών via pixabay.com/Bernfried Schnell




Η μακροχρόνια συντροφιά ενός κατοικιδίου ζώου μπορεί να καθυστερήσει την απώλεια μνήμης και άλλα είδη επειδείνωσης της γνωστικής δυσλειτουργίας, σύμφωνα με νέα έρευνα. Η αρχική μελέτη δείχνει ότι η ιδιοκτησία κατοικιδίου ήταν ιδιαίτερα ευεργετική για τη λεκτική μνήμη όπως είναι η αποστήθιση λιστών λέξεων.

«Από όσο γνωρίζουμε, η μελέτη μας είναι η πρώτη που εξετάζει την επίδραση της διάρκειας ιδιοκτησίας κατοικίδιων ζώων στη γνωστική υγεία», λέει στο CNN η Τζένιφερ Άπλμπαουμ, υποψήφια διδάκτορας κοινωνιολογίας και συνεργάτιδα του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.

Και δεν είναι μόνο οι γάτες ή οι σκύλοι που μπορούν να ενισχύσουν τη δύναμη του εγκεφάλου. Οι μελετητές αναφέρουν τα κουνέλια, τα χάμστερ, τα πτηνά, τα ψάρια και τα ερπετά, αν και «οι σκύλοι ήταν εκείνοι που επικράτησαν και στη συνέχεια οι γάτες», δηλώνει η Άπλμπαουμ.

Η συντροφιά ενός κατοικιδίου για πέντε χρόνια ή περισσότερο απέφερε το μεγαλύτερο όφελος, καθυστερώντας την έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών κατά 1.2 μονάδες κατά την εξαετή περίοδο της μελέτης σε σύγκριση με το ποσοστό μείωσης ανθρώπων χωρίς κατοικίδιο ζώο, εξηγεί η κλινική νευροανοσολόγος δρ. Τίφανι Μπράλεϊ. «Αυτά τα ευρήματα παρέχουν πρώιμη ένδειξη που υποδηλώνει ότι η μακροχρόνια ιδιοκτησία κατοικίδιων ζώων θα μπορούσε να είναι προστατευτική έναντι της γνωστικής έκπτωσης», λέει ο συγγραφέας της μελέτης που θα παρουσιαστεί τον Απρίλιο σε συνέδριο νευρολογίας.

Γιατί τα κατοικίδια που μας κρατούν συντροφιά περισσότερο από πέντε χρόνια έχουν τον πιο θετικό αντίκτυπο στους ιδιοκτήτες; Η έρευνα, που θα μπορούσε να δείξει μόνο μια συσχέτιση, όχι άμεση αιτία και αποτέλεσμα μεταξύ της ιδιοκτησίας κατοικίδιων ζώων και γνωστικής λειτουργίας, δεν απαντά σε αυτό το ερώτημα.

Ωστόσο, πρώιμες έρευνες έχουν επισημάνει τις αρνητικές επιπτώσεις του στρες στην υγεία του εγκεφάλου, κυρίως του χρόνιου στρες, όπως εξηγούν οι ερευνητές. «Προηγούμενη έρευνα έχει εντοπίσει συσχετίσεις μεταξύ των αλληλεπιδράσεων με τα ζώα συντροφιάς και των φυσιολογικών μέτρων μείωσης του στρες, συμπεριλαμβανομένων των μειώσεων στα επίπεδα κορτιζόλης και της αρτηριακής πίεσης που μακροπρόθεσμα θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο στη γνωστική υγεία».

Μπορεί επίσης να υπάρξουν πολλά άλλα οφέλη στον εγκέφαλο από την ιδιοκτησία κατοικιδίων, όπως για παράδειγμα η κοινωνική συντροφιά και η αίσθηση του καθήκοντος και του σκοπού, λένε οι ειδικοί.

«Το να έχουμε ένα ή περισσότερα κατοικίδια συνδυάζει πολλά βασικά στοιχεία ενός εγκεφαλικά υγεινού τρόπου ζωής», αναφέρει ο δρ. Ρίτσαρντ Άιζακσον, διευθυντής της Κλινικής Πρόληψης Αλτσχάιμερ στο Κέντρο Υγείας του Εγκεφάλου στο Ιατρικό Κολέγιο Schmidt του Πανεπιστημίου Florida Atlantic.

«H γνωστική δέσμευση, η κοινωνικοποίηση, η σωματική δραστηριότητα και η αίσθηση του σκοπού μπορούν ξεχωριστά, ή σε συνδυασμό, να αντιμετωπίσουν βασικούς τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου για τη γνωστική έκπτωση και την άνοια από τη νόσο του Αλτσχάιμερ».

Η έρευνα ανέλυσε γνωστικά δεδομένα σε περισσότερους από 1.300 ενήλικες που συμμετείχαν στη μελέτη Υγείας και Συνταξιοδότησης που παρακολουθεί τη ζωή Αμερικανών ηλικίας από 50 και πάνω.

Με πληροφορίες από CNN μέσω kathimerini.gr

Τσικνοπέμπτη: Γιατί τσικνίζουμε και ποια είναι τα έθιμα στην Ελλάδα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: