Έρχονται αλλαγές στο Ασφαλιστικό: Kαθιερώνονται τα Επαγγελματικά Ταμεία Ασφάλισης

File Photo Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής ΧατζηδάκηςΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Πρωτοβουλίες για την αναθεώρηση του πλαισίου λειτουργίας της επαγγελματικής ασφάλισης και των επαγγελματικών ταμείων –που συνιστούν τον δεύτερο πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος– προανήγγειλε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, από το βήμα του τρίτου συνεδρίου επαγγελματικής ασφάλισης που διοργανώνει η Ελληνική Ενωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι το υπουργείο Εργασίας σύντομα θα ξεκινήσει διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αξιοποιώντας και τα πορίσματα της πρόσφατης μελέτης του ΙΟΒΕ για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ). «Αναμένουμε ότι μέσα στη χρονιά θα γίνουν συγκεκριμένα και σημαντικά βήματα για την ενοποίηση και ενίσχυση των φορέων εποπτείας», είπε μεταξύ άλλων, προσθέτοντας ότι το υπουργείο αντιμετωπίζει θετικά και τη δυνατότητα δημιουργίας πολυεργοδοτικών Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Αναφορικά με το ζήτημα του φορολογικού καθεστώτος των ΤΕΑ, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι «η κυβέρνηση είναι εναντίον της μεγάλης φορολογίας γιατί είναι αντικίνητρο για την ανάπτυξη της οικονομίας. Γι’ αυτό και έχει προχωρήσει στη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων αλλά και στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Ταυτόχρονα είμαστε υπέρ ενός πλαισίου που θα αποδειχθεί ανθεκτικό σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Στόχος μας είναι μετά από διάλογο με όλους τους ενδιαφερομένους να οδηγηθούμε σε ένα σύστημα που θα δίνει κίνητρα για αποταμίευση, με δικαιοσύνη και ισορροπία μεταξύ όλων των πυλώνων που απαρτίζουν το ασφαλιστικό σύστημα». O ίδιος πρόσθεσε πως «με τη μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης –με την εισαγωγή των “ατομικών κουμπαράδων” για τους νέους ασφαλισμένους και τη δημιουργία του ΤΕΚΑ–, με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και τον περιορισμό του μη μισθολογικού κόστους διευκολύνουμε την αποταμίευση. Και μετασχηματίζουμε έτσι το συνταξιοδοτικό σύστημα σε εργαλείο ευημερίας για τους ασφαλισμένους –εργαζομένους και συνταξιούχους– αλλά και σε μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας».

«Ο πρώτος πυλώνας του ασφαλιστικού συστήματος βασανίστηκε και μας βασάνισε ως πολιτικό σύστημα για μία δεκαετία, γι’ αυτό και οδηγηθήκαμε σε περικοπές συντάξεων», επισήμανε ο υπουργός, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο πρώτος πυλώνας λαμβάνει μεγάλη στήριξη από τον κρατικό προϋπολογισμό, με το ποσοστό του ΑΕΠ που κατευθύνεται στις συντάξεις να είναι από τα μεγαλύτερα στην Ε.Ε.

 

«Γι’ αυτό και κοιτάζουμε να δούμε πώς θα αναπτυχθούν παράλληλα οι άλλοι δύο πυλώνες. Είμαστε ουραγοί μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών σε ποσοστά αποταμίευσης στο ΑΕΠ, ουραγοί και στην ανάπτυξη του δεύτερου πυλώνα.

Ομως τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, ιδρύονται πολλά νέα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, ο κλάδος ανεβάζει ταχύτητες». Κατά τον χαιρετισμό του στο συνέδριο ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, αναφέρθηκε στον θεσμό των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, ως έναν αξιόπιστο και σύγχρονο θεσμό, τον οποίο στηρίζει η Τράπεζα Πειραιώς, η πρώτη τράπεζα που ίδρυσε επαγγελματικό ταμείο για τους εργαζομένους της.

Οπως ανέφερε, η τράπεζα δίνει μεγάλη βαρύτητα στην επαγγελματική διαχείριση των κεφαλαίων των πελατών της, επισημαίνοντας πως η στρατηγική αυτή έχει αποδώσει καρπούς. Τα υπό διαχείριση κεφάλαια πελατών ενισχύθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ το 2021, στα 3,4 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 20% τον χρόνο από το 2018. Το μερίδιο στην αγορά αμοιβαίων κεφαλαίων διαμορφώνεται πλέον στο 18% «και στοχεύουμε ακόμα υψηλότερα τα επόμενα έτη».

Με πληροφορίες από kathimerini.gr

H Ουκρανία έβαλε φωτιά στα καύσιμα: Ρεκόρ επταετίας για το πετρέλαιο, έρχονται ανατιμήσεις και στα τρόφιμα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: