Ενταση και αλληλοκατηγορίες από Ρωσία και Ουκρανία: Επιθέσεις με οβίδες, όλμους και drone στα σύνορα  

File photo: Στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα Ουκρανίας – Ρωσίας. Στιγμιότυπο από βίντεο που μετέδωσε το Reuters




Τεταμένη παραμένει η ατμόσφαιρα στη ρωσο-ουκρανική μεθόριο με αλληλοκατηγορίες των δύο πλευρών για επιθέσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα ξημερώματα οι ρωσόφωνοι του Ντονμπάς δέχθηκαν επιθέσεις με όλμους από τον ουκρανικό στρατό και ανταπέδωσαν τα πυρά.

Ο ουκρανικός στρατός από πλευράς του υποστηρίζει ότι οι αυτονομιστές επιτέθηκαν με drone κατά του ουκρανικού στρατού, ενώ ο εκπρόσωπος των αυτονομιστών του Λουχάνσκ κατήγγειλε δημόσια ότι οι δυνάμεις του ουκρανικού στρατού έχουν παραβιάσει το καθεστώς μη επίθεσης που προβλέπεται από τη συμφωνία του Μινσκ.

Παράλληλα η Ουκρανική πλευρά κατηγόρησε τους φιλορώσους αντάρτες ότι έριξαν οβίδες εναντίον ενός χωριού στην επαρχία Λουχάνσκ με αποτέλεσμα να πληγεί ένα νηπιαγωγείο. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν υπάρχουν τραυματισμοί.

Οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) επεσήμαναν ότι έχουν καταγράψει πολλά περιστατικά ρίψης οβίδων κατά μήκος της γραμμής επαφής μεταξύ των φιλορώσων ανταρτών και του ουκρανικού στρατού, δήλωσε διπλωματική πηγή.

Στη διάρκεια της νύχτας υπήρχαν πληροφορίες για κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Ουκρανία.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις τοποθέτησαν μια γέφυρα στον ποταμό Πρίπιατ για να κινηθούν ταχύτερα προς τα σύνορα με την Ουκρανία. Παράλληλα, υπάρχει μια αναφορά του ΟΑΣΕ ότι τα άρματα μάχης των Ρώσων αυτονομιστών βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Την ίδια ώρα, νέες εικόνες από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δείχνουν την επιστροφή των ρωσικών δυνάμεων στις βάσεις τους.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, άρματα μάχης και άλλα ιχνηλατούμενα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφέρονται σιδηροδρομικώς σε απόσταση περίπου 10.000 χιλιομέτρων.

Ηνωμένες Πολιτείες και Κίεβο αμφισβητούν πάντως τις ανακοινώσεις του Κρεμλίνου, ότι αποσύρει τις δυνάμεις του από τα σύνορα.

Αμφισβήτηση από την πλευρά της Δύσης

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε μάλιστα ότι από τις διαθέσιμες δορυφορικές εικόνες δεν επιβεβαιώνεται αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων.

Κι ενώ όλες οι πλευρές αφήνουν ανοιχτή την πόρτα της διπλωματίας, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε εκ νέου τη Ρωσία, να μη χρησιμοποιήσει ψευδή προσχήματα για επέμβαση στην Ουκρανία, εκφράζοντας μάλιστα ανησυχία για το γεγονός, ότι ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν κάνει λόγο για «γενοκτονία» στο Ντονμπάς.

Με ανάρτηση της στην σελιδα της στο Facebook, η Ρωσική Πρσβεία στην Ουάσιγκτον κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να εγκαταλείψουν την αυτο-ύπνωση και να σταματήσουν να τροφοδοτούν τη «μιλιταριστική φρενίτιδα» για την Ουκρανία.

«Προτρέπουμε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να μην τροφοδοτήσει τη μιλιταριστική φρενίτιδα των δημοσιογράφων και να επικεντρωθεί στα πραγματικά σημαντικά ζητήματα της διπλωματικής διευθέτησης της ενδοουκρανικής σύγκρουσης», ανέφερε η ρωσική διπλωματική αποστολή στην Ουάσιγκτον.

Την εκτίμηση ότι η Ρωσία είναι πιθανόν να προχωρήσει σε περιορισμένης κλίμακας επίθεση στην Ουκρανία, εκφράζουν οι υπηρεσίες πληροφοριών της Εσθονίας, υποστηρίζοντας ότι η Μόσχα, συνεχίζει να μεταφέρει στρατεύματα, σε στρατηγικές θέσεις στη μεθόριο.

Διπλωματικός πυρετός

Εξάλλου, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν και ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς ζήτησαν χθες Τετάρτη από τη Ρωσία να λάβει «πραγματικά μέτρα αποκλιμάκωσης» για να αποφύγει οποιαδήποτε σύγκρουση με την Ουκρανία, προειδοποιώντας εκ νέου τη Μόσχα για κυρώσεις.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι «η Ρωσία θα πρέπει να λάβει πραγματικά μέτρα αποκλιμάκωσης» και ότι «σε περίπτωση νέας στρατιωτικής επίθεσης κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, η Ρωσία πρέπει να περιμένει εξαιρετικά σοβαρές συνέπειες», αναφέρει η ανακοίνωση της γερμανικής καγκελαρίας.

Εν τω μεταξύ, η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις θα συναντηθεί το Σάββατο με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Σε Κίεβο και Βαρσοβία, θα μεταβεί η ΥΠΕΞ της Βρετανίας Λιζ Τρας πριν από το Μόναχο και τη Σύνοδο των G7, προκειμένου να εκφράσει για μια φορά ακόμη την υποστήριξη της κυβέρνησής του στην ουκρανική κυβέρνηση εν μέσω των δυτικών προειδοποιήσεων περί επαπειλούμενης εισβολής της Ρωσίας.

Η κα Τρας θα συναντηθεί με τον Ουκρανό ομόλογό της Ντμίτρο Κουλέμπα και τον πολωνό ομόλογό της Ζμπίγκνιου Ράου για να εκδηλώσει την «υποστήριξη» του Ηνωμένου Βασιλείου στην «ουκρανική εθνική κυριαρχία» και να επαναλάβει τις προειδοποιήσεις του Λονδίνου προς τη Μόσχα για τις «σοβαρές οικονομικές συνέπειες» που θα είχε ενδεχόμενη ρωσική επίθεση εναντίον του Κιέβου, αναφέρει δελτίο Τύπου των υπηρεσιών της που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ, ertnews.gr

“Πραγματικά μέτρα αποκλιμάκωσης” ζητούν Μπάιντεν και Σολτς από τον Πούτιν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: