Aνάμεικτο το αποτέλεσμα της διαμεσολάβησης του Μακρόν: Τι είπε ο Πούτιν στον Γάλλο Πρόεδρο;

Russian President Vladimir Putin (R) gestures during a joint press conference with French President Emmanuel Macron after their talks in the Kremlin in Moscow, Russia, 07 February2022. EPA, THIBAULT CAMUS, POOL MAXPPP OUT




Το δημοσίευμα της εφημερίδας Le Figaro αναφέρεται κυρίως σε δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν προς δημοσιογράφους, κατά την πτήση επιστροφής από τη Μόσχα και το Κίεβο.

Σύμφωνα με την δημοσιογράφο Isabelle Lasserre, ο Emmanuel Macron δήλωσε «εντυπωσιασμένος» από τη «ψυχραιμία» που δείχνει ο Volodymyr Zelensky, το οποίο και ανέφερε πολλές φορές, κατά την διάρκεια του ταξιδιού του στη Μόσχα και το Κίεβο, αλλά και ενώπιον του ιδίου, τον οποίον και διαβεβαίωσε, ότι η ανεξαρτησία της Ουκρανίας, που δεν έγινε ποτέ αποδεκτή από τη Ρωσία, δεν θα αποτελέσει αντικείμενο οποιασδήποτε «οπισθοχώρησης».

Υπογραμμίζεται η δήλωση του Macron, ότι δεν πιστεύει σε «αυθόρμητα θαύματα» και ότι δεν έχει αυταπάτες για την έκταση των παραχωρήσεων του Βλαντιμίρ Πούτιν (Vladimir Poutine), οι οποίες, όπως σημειώνεται, μπορεί να μην έγιαναν σαφείς, κατά τη συνέντευξη Τύπου των δύο προέδρων, ωστόσο ο ίδιος εξέφρασε ικανοποίηση, ως προς το ό,τι «έλαβε εγγυήσεις από τον αρχηγό του ρωσικού κράτους για πολλά θέματα.»

Δέσμευση να μην αναληφθούν νέες στρατιωτικές πρωτοβουλίες, δηλαδή να παγώσει η στρατιωτική ενίσχυση στα σύνορα της Ουκρανίας, διαβεβαίωση, ότι τα ρωσικά στρατεύματα που στάλθηκαν στη Λευκορωσία θα αποσυρθούν στο τέλος της στρατιωτικής άσκησης και ότι η Μόσχα δεν θα αναπτύξει, όπως είχε συζητηθεί, στρατιωτικές βάσεις και πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, αλλά και συμφωνία για μελλοντικές συναντήσεις, σε επίπεδο συμβούλων, στη «μορφή Νορμανδίας» και έναν δομημένο διάλογο για τη συλλογική ασφάλεια.

Ο Emmanuel Macron ανέφερε επίσης, σε ομάδα δημοσιογράφων στο αεροπλάνο, ότι πέτυχε επίσης οι διαπραγματεύσεις να μην περιορίζονται πλέον σε ανταλλαγές επιστολών, ως προς το οποίο και ανέφερε:

«Ποτέ η ανταλλαγή επιστολών δεν έλυσε μια διπλωματική κρίση. Το άλφα και το ωμέγα της Ρωσίας στις σχέσεις της με τους συμμάχους της δεν πρέπει να είναι ανταλλαγή επιστολών».

Ωστόσο, όπως σημειώνεται, ως προς το πιο δύσκολο ζήτημα, αυτό της Ουκρανίας, δεν σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος, γεγονός που σύμφωνα με διπλωματική πηγή, μπορεί να συνοψιστεί σε μια φράση: «Τι φόρμουλα ασφαλείας μπορούμε να δώσουμε στην Ουκρανία, που μπορεί να μειώσει την ένταση;».

Για τον Πρόεδρο Macron, μεταξύ του κλεισίματος της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, που απαιτεί ο Ρώσος πρόεδρος και της ενσωμάτωσης της Ουκρανίας στην Ατλαντική Συμμαχία, που δεν τυγχάνει ομοφωνίας μεταξύ των συμμάχων, ο Γάλλος πρόεδρος αναζητά έναν τρίτο τρόπο συμβιβασμού.

«Το ζήτημα του ΝΑΤΟ ήταν για καιρό αδιανόητο», ανέφερε ο Emmanuel Macron, προσθέτοντας, ότι «πρέπει να αντιμετωπιστεί με την εξεύρεση «συγκεκριμένων» και «πρακτικών»» λύσεων. Τόνισε ταυτόχρονα, ότι « όποια λύση και αν επιλεγεί, πρέπει να προέλθει μόνο από τους Ουκρανούς», οι οποίοι, όπως σημειώνεται, τις τελευταίες ημέρες, επανέλαβαν τις κόκκινες γραμμές τους, δηλ. εδαφική ακεραιότητα, άρνηση απευθείας διαπραγμάτευσης με τους αντάρτες του Ντονμπάς, άρνηση οποιασδήποτε παρέμβασης στην εξωτερική πολιτική της Ουκρανίας.

Για τον Γάλλο πρόεδρο, η συνάντηση ήταν «χρήσιμη», καθώς, όπως εξήγησε ο ίδιος, «επέτρεψε να μπλοκάρει το παιχνίδι, για να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση. Να ανοίξει νέες προοπτικές. Να ενεργοποιήσει μια νέα δυναμική». Ο Πρόεδρος Poutine «μου είπε, ότι δεν θα προκαλέσει κλιμάκωση. Νομίζω ότι έχει σημασία», δήλωσε ο Emmanuel Macron.

Υπογραμμίζεται η αντίδραση του Κρεμλίνου, το οποίο και ανέφερε, ότι ο Vladimir Poutine δεν υποσχέθηκε τίποτα στον Emmanuel Macron, ούτε στο ουκρανικό μέτωπο ούτε στο μέτωπο της Λευκορωσίας, αλλά και η σκληρή γραμμή που τήρησε ο Ρώσος πρόεδρος κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα, επαναλαμβάνοντας τα αιτήματά του για το τέλος της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και την απόσυρση των στρατιωτικών μέσων από την Ανατολική Ευρώπη.

«Μπορούμε να συνοψίσουμε τις σκέψεις του σε μια φράση: νέοι κανόνες ή όχι κανόνες – νέοι κανονισμοί ή όχι», ανέφερε διπλωματική πηγή, με την εφημερίδα να σημειώνει, ότι παρόλο που οι δύο πρόεδροι ήπιαν μαζί ένα ποτήρι σαμπάνια μετά το δείπνο, οι διαφωνίες μεταξύ τους δεν μειώθηκαν.

Ωστόσο, για τον Emmanuel Macron είναι μια ρωσική δέσμευση, το γεγονός, ότι «δεν θα υπάρξει σταθερή βάση ή ανάπτυξη ευαίσθητου εξοπλισμού» στη Λευκορωσία, όπου προγραμματίζονται κοινοί στρατιωτικοί ελιγμοί με τη Ρωσία μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.

«Πιστεύω, ότι αυτό επιβεβαιώθηκε», δήλωσε, διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι δεν έλαβε δέσμευση για την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τα ρώσο-ουκρανικά σύνορα. «Κανείς δεν είναι αφελής, οι πρόσφατες αναπτύξεις συνδέονται με μια κατάσταση έντασης. Χθες δεν ανακοίνωσα τίποτα ως προς αυτό το θέμα. Θα είναι το αποτέλεσμα μιας διαδικασίας που ανοίξαμε», εξήγησε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Emmanuel Macron ανέφερε, ότι βρήκε έναν Poutine διαφορετικό από αυτόν που είχε προσκαλέσει στο Μπρεγκανσόν.

«Η ένταση ήταν φανερή. Ο Poutine ήταν αντανάκλαση της έντασης που δημιούργησε. Ήταν επίσης πολύ αποφασιστικός, αρκετά σίγουρος για τον εαυτό του και μάλλον λιγότερο ειρωνικός από το συνηθισμένο. Δεν είναι ο ίδιος Poutine. Είναι πιο απότομος. Τις πέντε ώρες συνομιλίας, δεν έπαψε να επιστρέφει στην ιστορία», φέρεται να δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, επιβεβαιώνοντας μάλιστα, ότι ο Emmanuel Macron δεν σταμάτησε να τον «βασανίζει», θέλοντας συνεχώς να τον επαναφέρει στην επικαιρότητα και τις διαφορές τους.

Τελικά, η ρώσο-ουκρανική πρωτοβουλία αναμφίβολα επέτρεψε στην Ευρώπη να κερδίσει λίγο χρόνο έναντι του Vladimir Poutine, αλλά τα θεμελιώδη ζητήματα απέχουν πολύ από μια λύση, σημειώνει η δ/φος, υπογραμμίζοντας, την δήλωση του ίδιου του Emmanuel Macron, ότι «δεν πιστεύει, πως μπορεί να επιλυθεί αυτή η κρίση σε λίγες ώρες συζήτησης», όμως, ως Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έπρεπε να ενεργήσει.

ΠΗΓΗ: Le Figaro, Isabelle Lasserre – Ukraine: le bilan en demi-teinte de la médiation Macron

Παγκόσμιος λογοκριτής ο Ερντογάν: Ζητά άδεια λειτουργίας για DW, Voice of America και Euronews

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: