File Photo Αντιαεροπορικά προφανώς έχουν πλήξει στόχο πάνω από το Κίεβο Screenshot via twitter video
Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε τα ξημερώματα του Σαββάτου ότι απέκρουσε μία ρωσική επίθεση σε λεωφόρο του Κιέβου, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Kiev city right now.
Based on the video, heavy weapons are used in the clashes. #Kiev #Ukraine #Russia pic.twitter.com/tM5fBaocft
— MiddleEastWatch (@MiddleEastWatc1) February 26, 2022
Ρώσοι στρατιώτες εξαπέλυσαν επίθεση σε ουκρανική στρατιωτική βάση στο Κίεβο, η οποία αποκρούστηκε, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
#Kiev right now #Ukraine #Russia #RussiaUkraineWar #UkraineUnderAttack pic.twitter.com/pPITJiepdF
— Yashar Huseyn (@yashar_huseyn) February 26, 2022
Εκρήξεις από πυρά πυροβολικού είχαν ακουστεί γύρω στις 03:00 (ώρα Ελλάδος) στα περίχωρα του Κιέβου, σύμφωνα με μαρτυρίες.
Ukrainians wrecking Russian Motorized Infantry with Molotov cocktails at improvised roadblocks on the outskirts of Kyiv pic.twitter.com/j8CjfQ0qqw
— Captain Jim James (@JimJame74888138) February 26, 2022
Εν τω μεταξύ το ουκρανικό πρακτορείο Ukrinform μετέδωσε ότι στο στόχαστρο των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων έχει μπει ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός CHP-6, στα βορειοανατολικά του Κιέβου, ενώ διεξάγονταν μάχες στην περιοχή Βασίλκιβ όπου νωρίτερα ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι κατέρριψε ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος Ιλιούσιν Il-76 που μετέφερε αλεξιπτωτιστές.
Πυροβολισμοί αναφέρθηκαν επίσης κοντά στον σταθμό Μπερεστέισκα του μετρό της ουκρανικής πρωτεύουσας.
Ο εκπρόσωπος του Ζελένσκι Σεργκίι Νικιφόροφ δήλωσε αργά χθες, Παρασκευή, πως η ηγεσία του Κιέβου είναι σε επαφή με τη Μόσχα για την ενδεχόμενη διεξαγωγή συνομιλιών, όμως η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε πως η Ουκρανία απέρριψε αρχικά τις συνομιλίες και ανέβαλε τη λήψη απόφασης μέχρι σήμερα.
Η Ρωσία είχε αποδεχθεί προηγουμένως την πρόταση του Ζελένσκι για συνομιλίες, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ να τη χαρακτηρίζει ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Η Ρωσία θεωρεί πως η πρωτεύουσα της Λευκορωσίας Μινσκ θα ήταν ο ιδανικός τόπος συνάντησης.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Πέτερ Σιγιάτρο πρότεινε να φιλοξενήσει τις συνομιλίες στη χώρα του. Αμφότερες οι πλευρές έλαβαν πρόσκληση και διαμήνυσαν ότι εξετάζουν την πρόταση, δήλωσε εκπρόσωπος στη Βουδαπέστη.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να προχωρούν προς το Κίεβο καθώς επιδιώκουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση της Ουκρανίας, ανέφερε την Παρασκευή ο επικεφαλής της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών της Βρετανίας.
«Οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν την πορεία τους, σε δύο άξονες, προς το Κίεβο. Ο στόχος τους είναι να περικυκλώσουν την πρωτεύουσα, να εξασφαλίσουν τον έλεγχο του πληθυσμού και να αλλάξουν το καθεστώς, τόνισε ο Τζιμ Χόκενχαλ.
«Η Ρωσία συνεχίζει τα πλήγματα σε όλη την Ουκρανία. Κατά τη διάρκεια της νύχτας εξαπέλυσε σειρά πληγμάτων σε στόχους στο Κίεβο. Εκτοξευτήρες πυραύλων χρησιμοποιήθηκαν στο Τσερνίχιφ και το Χαρκίβ (Χάρκοβο)», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Χόκενχαλ, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αντιστέκονται σθεναρά και επικεντρώνονται στην υπεράσπιση σημαντικών πόλεων σε όλη την Ουκρανία.
Δείτε τη στρατιωτική κατάσταση στα τρία βασικά πολεμικά μέτωπα της Ουκρανίας
Στον χάρτη που δημοσιεύεται παρακάτω απεικονίζεται η κατάσταση των μετώπων στην Ουκρανία, μετά τη συμπλήρωση 24 ωρών από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης.
Τα κόκκινα τόξα δείχνουν την αφετηρία των ρωσικών επιθέσεων και την κατεύθυνση της επέλασης εντός του ουκρανικού εδάφους.
Είναι σαφές πως το Κίεβο δέχεται επίθεση από τρεις κατευθύνσεις – βόρεια, βορειοανατολικά και βορειοδυτικά.
Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να διασφαλίσουν έναν διάδρομο ο οποίος θα ενώνει όλες τις παράλιες περιοχές από την Οδησσό μέσω Χερσόνας προς Μαριούπολη μέσω της Κριμαίας.
Οι Ρώσοι εξαπέλυσαν δύο επιθέσεις στον τομέα αυτόν, η πρώτη από την Κριμαία και η δεύτερη διά θαλάσσης προς την Οδησσό.
Καθίσταται σαφές πως οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να διασφαλίσουν τον πλήρη έλεγχο όλης της θαλάσσιας ζώνης από την Οδησσό έως τη Μαριούπολη κι έτσι να κλείσουν διά παντός την Αζοφική θάλασσα, η οποία θα είναι μια κλειστή πια περιοχή πλήρως ελεγχόμενη από τη Ρωσία.
Οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν επίσης και από άλλες τρεις κατευθύνσεις εξ Ανατολών, με στόχο τη διασφάλιση του ελέγχου των περιφερειών Λουχάνσκ και Ντονιέντσκ, τον έλεγχο της πόλης του Χάρκοβο και τον έλεγχο της πόλης Σούμι.
Οι υπόλοιπες κόκκινες κουκίδες που εμφανίζονται εντός του ουκρανικού εδάφους αποτελούν στρατιωτικούς στόχους στρατηγικής σημασίας, δηλαδή βάσεις αεράμυνας, στρατιωτικά αεροδρόμια, ισχυρά κέντρα μετάδοσης τηλεοπτικού σήματος, εγκαταστάσεις ραντάρ, εργοστάσια παραγωγής πολεμικού υλικού, εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και σημαντικά κέντρα διοίκησης, ενώ φαίνεται πως επλήγησαν από την αρχή όλα τα σημαντικά κέντρα λειτουργίας των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών.
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE