Αγνοήθηκε μελέτη με κριτήρια διάθεσης των τουρκοκυπριακών περιουσιών

File photo: Ο τρόπος με τον οποίο παραχωρήθηκαν περιουσίες Τ/Κ στην Πάφο προκάλεσε κύμα αμφισβήτησης όσον αφορά το αδιάβλητο της διαδικασίας. ΚΥΠΕ, Κική Περικλέους




Μελέτη η οποία εκπονήθηκε πριν από σχεδόν έξι χρόνια και στην οποία προτείνονταν κριτήρια διάθεσης των τουρκοκυπριακών περιουσιών πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων, υπό την έννοια ότι ενώ θα μπορούσε να βελτιώσει τις διαδικασίες παραχώρησης, δεν αξιοποιήθηκε.

Έκτοτε, μέχρι και σήμερα, εξακολουθούν να διατίθενται εμπορικά καταστήματα μεγάλης αξίας, τα οποία δίνουν την ευκαιρία αμφισβήτησης των προθέσεων της αρμόδιας υπηρεσίας και των λειτουργών της ή και του ιδίου του κράτους, ακόμη και αν οι αποφάσεις δικαιολογούνται.

Τελευταίο παράδειγμα αμφισβήτησης, τα εμπορικά καταστήματα που διέθεσε η Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών στο κέντρο της Πάφου.

Αυτό έγινε μάλιστα ανατρέποντας τις εισηγήσεις της συμβουλευτικής επιτροπής σε 8 από τις 17 περιπτώσεις, όπως αναγνωρίζει η ίδια η Υπηρεσία Διαχείρισης ή σε 11 όπως υποστηρίζει ο δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, ο οποίος έκανε λόγο σε εκατομμυριούχους, εργοστασιάρχες ή και σε άτομα που έχουν κομματικές πλάτες στους οποίους κατέληξαν τελικά τα περιζήτητα εμπορικά καταστήματα.

Ο δήμαρχος Πάφου εισηγήθηκε ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, ότι η διάθεση των καταστημάτων θα πρέπει να ρυθμίζεται με κλήρωση ανάμεσα στους πρόσφυγες που πληρούν τα κριτήρια, ώστε να μην δημιουργούνται υπόνοιες ότι υπεισέρχονται κομματικοί ή προσωπικοί ή και άλλοι παράγοντες στη διάθεση των τουρκοκυπριακών περιουσιών.

Εναλλακτικά, εισηγήθηκε όπως διενεργείται πλειστηριασμός ανάμεσα στους δικαιούχους, ώστε να εξασφαλίζονται τα περισσότερα έσοδα για το κράτος.

Όπως ελέχθη, τόσο από τον αναπληρωτή διευθυντή της Υπηρεσίας ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, όπου συζητήθηκε το θέμα, όσο και αργότερα από τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή, ετοιμάζονται κριτήρια τα οποία θα κατατεθούν ενώπιον της Βουλής σε μερικές εβδομάδες.

Τι προέβλεπαν οι εισηγήσεις

Τι εισηγείτο όμως ο τέως διευθυντής της Υπηρεσίας, Μάκης Οικονομίδης, στην εμπεριστατωμένη έκθεσή του στην οποία ανέλυσε με επιστημονικό τρόπο τα της διαχείρισης τουρκοκυπριακών περιουσιών και η οποία θα μπορούσε να εφαρμοστεί ή να διαφοροποιηθεί μερικές εβδομάδες μετά την εκπόνηση της; Στο κεφάλαιο της έκθεσης υπό τον τίτλο «Επιχειρησιακοί στόχοι και μέτρα καθορισμού ποσοτικών και ποιοτικών κριτηρίων», κάτω από την επικεφαλίδα «Γενικές Αρχές επί των Τεθέντων Κριτηρίων», καταγράφονται και τα ακόλουθα:

– Το γεγονός ότι η προσφορά των περιουσιακών στοιχείων σε σύγκριση με τη ζήτηση, επιβάλλει την αξιολόγηση, αποτίμηση, κατάταξη και ιεράρχηση των ενδιαφερομένων. Ειδικότερα, μείζονος σημασίας θεωρείται η αξία της κατεχόμενης ιδιοκτησίας και η προσφερθείσα ήδη βοήθεια, τόσο από την Υπηρεσία Διαχείρισης Τ/Κ Περιουσιών, όσο και από την Υπηρεσία Μερίμνης ή και μέσω άλλων προγραμμάτων.

Ακολουθεί εισήγηση υπό την επικεφαλίδα «Αποκλεισμοί και Προϋποθέσεις» στην οποία καταγράφονται και τα εξής:

» Κάτοχος γεωργικής γης αποκλείεται από κατοχή επαγγελματικής στέγης και αντιστρόφως.

» Γεωργική γη παραχωρείται κατά προτεραιότητα στα άτομα των οποίων η κύρια ενασχόληση αφορά στη γεωργία/ κτηνοτροφία.

» Η μετανάστευση αποτελεί επαρκή λόγο για ανάκτηση (τουρκοκυπριακής περιουσίας).

» Αποκλείονται της βοήθειας άτομα με διορισμό στη Δημόσια Υπηρεσία, στην Εκπαιδευτική Υπηρεσία και τους Ημικρατικούς Οργανισμούς.

» Αποκλείονται άτομα των οποίων το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα υπερβαίνει το ποσό των €50.000.

» Ουδεμία παραχώρηση γεωργικής έκτασης πέραν των 10 εκταρίων ξηρικής και 2 εκταρίων αρδευόμενης γης. Μοναδικές εξαιρέσεις στις περιπτώσεις εγκαταλειμμένων περιοχών, και ή όπου δεν υπάρχει ζήτηση από δικαιούχους.

» Η απόκτηση ιδιόκτητης στέγης αποτελεί λόγο επαρκή για πάραυτα ανάκτηση της παραχωρηθείσας τουρκοκυπριακής οικίας.

» Η παραχώρηση τουρκοκυπριακής οικίας παραχωρείται αποκλειστικά και μόνο ως μόνιμο ενδιαίτημα (μόνιμη κατοικία).

» Η απόκτηση ιδιόκτητης επαγγελματικής στέγης αποτελεί λόγο επαρκή για ανάκτηση της παραχωρηθείσας τουρκοκυπριακής επαγγελματικής στέγης.

Ο υπουργός Εσωτερικών σε παρέμβασή του σε τηλεοπτικούς σταθμούς επανέλαβε χθες, ότι σε μερικές βδομάδες θα κατατεθούν νέα κριτήρια για διάθεση των τουρκοκυπριακών περιουσιών. Είπε, επίσης, ότι οι ισχύοντες κανονισμοί δεν ικανοποιούν. Υπέδειξε, εξάλλου, πως κάθε χρόνο ο προϋπολογισμός του Ταμείου Τουρκοκυπριακών Περιουσιών είναι ελλειμματικός κατά περίπου €8 εκατ., επειδή τα μισθώματα είναι εξευτελιστικά χαμηλά. Όσον αφορά τη μελέτη Μάκη Οικονομίδη αναγνώρισε πως αυτή εκπονήθηκε πριν έξι χρόνια, επικρίνοντας ωστόσο και τη Βουλή η οποία δεν τη συζήτησε προηγουμένως.

ΠΗΓΗ: philenews.com

Κυπριακό και ΜΟΕ στη συνάντηση που είχε ο Αναστασιάδης με τον Μακρόν στις Βρυξέλλες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: