Βαρύς φόρτος για τα 6 πρώτα Rafale F3R: Να επανέλθει επιχειρησιακά η 332 Μοίρα

Τα πρώτα έξι Rafale καλούνται να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος που διαμοιράζει ανάμεσα στην εκπαίδευση των νέων αεροπόρων και μηχανικών και την ένταξη του μαχητικού στην αεροπορική τακτική της Πολεμικής Αεροπορίας, πράγμα που μεταφράζεται σε μερικές εκατοντάδες ώρες πτήσεων. Πηγή εικόνας: Dassault




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Η άμμος στην κλεψύδρα για την άφιξη των Rafale F3R τελειώνει μέρα με τη μέρα, γεγονός που  προσδίδει αισθήματα χαράς και δικαίωσης στο Αεροπορικό Επιτελείο.

Τα αισθήματα αυτά φτάνουν ως την ηγεσία, τον Αντιπτέραρχο Γεώργιο Μπλιούμη, ο οποίος επιτάχυνε διαρκώς όλες τις διαδικασίες και για τα 24 αεροσκάφη, πέραν όλων των άλλων που έχει δρομολογήσει για την επόμενη σελίδα της Πολεμικής Αεροπορίας.

Χαρακτηριστικό είναι και το “τιτίβισμα” του υπουργού Εθνικής άμυνας για τις fast track διαδικασίες που φέρνουν το νέο αεροσκάφος που αλλάζει τα δεδομένα στον ουρανό του Αιγαίου και της Μεσογείου.

Πριν ένα 48ωρο οι φωτογραφίες του υφυπουργού Εθνικής άμυνας Νίκου Χαρδαλιά στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα,  να περπατά ανάμεσα σε κιβώτια γεμάτα ανταλλακτικά και αναλώσιμα για τα νέα αεροσκάφη, δείχνουν πως εδώ και έναν χρόνο η δουλειά που έχει γίνει δεν είναι λίγη.

Η μετέπειτα τεχνική υποστήριξη δεν είναι απλώς ένα στοίχημα για την Πολεμική Αεροπορία. Είναι κάτι ουσιαστικό ώστε να υφίστανται μαχητικά ετοιμοπόλεμα. Ειδικά στην Τανάγρα ήταν οι πρώτοι που έζησαν τον εφιάλτη δίχως αύριο για περίπου μια δεκαετία λόγω της έλλειψης των ανταλλακτικών για τα υπερπολύτιμα Mirage, κάτι που οδήγησε αρκετούς ιπταμένους των αεροσκαφών και μηχανικούς που τα συντηρούσαν σε παραιτήσεις από την Πολεμική Αεροπορία.

Γι’ αυτό τον λόγο η αρχική συμφωνία δεν θα προχωρούσε αν οι Γάλλοι δεν υπέγραφαν την απαιτούμενη από το υπουργείο Εθνικής άμυνας μετέπειτα τεχνική υποστήριξη η οποία, όπως έχει σημειωθεί από ανώτατες στρατιωτικές πηγές αλλά και τον ίδιο τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, θα υπάρχει σε κάθε νέα σύμβαση που υπογράφεται.

Το νόμισμα όμως έχει δυο όψεις και πηγές από την Πολεμική Αεροπορία σημειώνουν πως αυτές οι προσπάθειες πρέπει ν’ ανεβάσουν ρυθμό και η τεχνική υποστήριξη να φτάσει σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα καθώς η «αυριανή μέρα» δεν είναι μακριά, ιδίως όταν σε καθημερινή βάση πρέπει η 332 Μοίρα να βάζει πτητικές ώρες εκπαίδευσης.

Μάλιστα οι ίδιες πηγές σημείωναν με νόημα πως η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία δεν έχει την πολυτέλεια ν’ αφήνει τις διαθεσιμότητες σε χαμηλά επίπεδα επειδή καθημερινά έχει ν’ αντιμετωπίσει μια υπαρκτή απειλή.

Βαρύς ο φόρτος στα πρώτα 6 Rafale & δίχως simulator 

Και μπορεί προς το παρόν η χώρα μας να παραλαμβάνει τα πρώτα έξι αεροσκάφη 4,5 γενιάς Rafale F3R, όμως πάνω σε αυτά πρόκειται να πέσει ένα πολύ βαρύ φορτίο που κατανέμεται τόσο στην εκπαίδευση ιπταμένων και μηχανικών, όσο και στην ένταξη του αεροσκάφους στην αεροπορική τακτική της Πολεμικής Αεροπορίας, γεγονός που σημαίνει πως αργά ή γρήγορα η Τανάγρα θ’ αποχωριστεί για ένα σημαντικό διάστημα δυο Rafale F3R τα οποία θα μετασταθμεύσουν στο Top Gun της Ανδραβίδας.

Στην 332 Μοίρα, κυρίως οι Έλληνες και δευτερευόντως οι Γάλλοι εκπαιδευτές της Dassault,  πρέπει να εφεύρουν τρόπους με τους οποίους οι νεότεροι ιπτάμενοι, μετά την περίοδο των “θρανίων”, θ’ ανέβουν στα διθέσια μαχητικά. Αυτό μεταφράζεται σε κατανάλωση ωρών πτήσεων για το αεροσκάφος και την απαραίτητη συντήρησή του.

Η λύση του εξομοιωτή που εξοικονομεί χρόνο και κόστος ακόμη δεν είναι εφικτή στην Τανάγρα διότι αυτός δεν έχει φτάσει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την καθημερινή εκπαίδευση των πληρωμάτων της 332 Μοίρας.

Το simulator σε όλες τις αεροπορίες και όλους τους τύπους των αεροσκαφών είναι ένα απαραίτητο καθημερινό εργαλείο που οι ιπτάμενοι μπορούν εκεί να καταναλώσουν πολλές ώρες, μαθαίνοντας τα πάντα που αφορούν στην πλοήγηση, την τακτική, τα όπλα και στη συνέχεια ν’ ανέβουν και να καθίσουν στο cockpit του αεροσκάφους.

Και επειδή στο αεροπορικό επιτελείο γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα την χρησιμότητα αυτή, όπως και το κόστος που απαιτείται για την αποστολή ιπταμένων στο εξωτερικό για να περάσουν από το simulator, οι πληροφορίες λένε πως πιέζουν διαρκώς τους Γάλλους κάνοντας όλες τις ενέργειες που χρειάζονται ώστε το αμέσως επόμενο διάστημα ο εξομοιωτής να στηθεί στον χώρο που έχει προβλεφθεί στην Τανάγρα.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν επιπλέον, ότι τους επόμενους μήνες τα μεταγωγικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας θα έχουν κι αυτά ένα βαρύ φορτίο καθώς τα ταξίδια στην Γαλλία για την μεταφορά χρήσιμων και κρίσιμων υλικών που αφορούν την μετέπειτα εύρυθμη λειτουργία της 332 Μοίρας «Γεράκι», δεν θα είναι λίγα…

 

Νέες πτήσεις πάνω απο την Κανδελιούσσα Νισύρου, από τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: