Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διευκρινίζει τις δηλώσεις του Άμος Χόκσταϊν για τον EastMed: Τονίζει, όμως, ότι δεν υποστηρίζει τον αγωγό

FILE PHOTO: State Department Spokesperson Ned Price introduces Under Secretary of State for Political Affairs Victoria Nuland during a Department Press Briefing, from the U.S. Department of State in Washington, D.C. on January 11, 2022. State Department Photo by Freddie Everett




Ο κ. Χόκσταϊν ήταν ιδιώτης όταν έκανε αυτές τις παρατηρήσεις. Ο κ. Hochstein υποστηρίζει πλήρως την ενίσχυση της ενεργειακής διασύνδεσης στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας.

Η παραπάνω ανακοίνωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έγινε ως απάντηση στις δηλώσεις του Άμος Χόκσταιν, Ανώτερου Συμβούλου για την Ενεργειακή Ασφάλεια στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος τάχθηκε εναντίον της κατασκευής του αγωγού EastMed με απαξιωτικό τρόπο. Ο Αμερικανός αξιωματούχος είχε μιλήσει σε προπαγανδιστικό ντοκιμαντέρ του τουρκικού TRT εναντίον του EastMed.

Αν και διευκρινίζεται ότι ήταν ιδιώτης όταν έκανε τις δηλώσεις τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση ότι σήμερα η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει άλλα ενεργειακά έργα, αλλά όχι τον αγωγό EastMed.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι “ο κ. Hochstein και οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι θα ήταν πιο αποτελεσματικό να μετατοπίσουμε το ενδιαφέρον μας στην ηλεκτρική ενέργεια και τους διασυνδετήριους αγωγούς”.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε ερώτηση της Hellas Journal και του OPEN, τονίζει τα εξής:

Παραμένουμε προσηλωμένοι στην ενεργειακή ασφάλεια και συνδεσιμότητα της Ανατολικής Μεσογείου. Η ηλεκτρική διασύνδεση με την Ευρώπη θα συνδέσει τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου μεταξύ τους και με την Ευρώπη, επιτρέποντας μελλοντικές εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προς όφελος των εθνών της περιοχής.

Υποστηρίζουμε έργα όπως η σχεδιαζόμενη διασύνδεση EuroAfrica από την Αίγυπτο προς την Κύπρο και την Ελλάδα, και την προτεινόμενη διασύνδεση EuroAsia για τη σύνδεση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ευρώπης. Τέτοια έργα όχι μόνο θα συνδέουν ζωτικής σημασίας αγορές ενέργειας, αλλά θα βοηθήσουν και στην προετοιμασία της περιοχής για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.

Αυτά τα έργα θα ανοίξουν το δρόμο για την μετάβαση στην καθαρή ενέργεια στην περιοχή και την Ευρώπη. Σε μια εποχή που η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης είναι -περισσότερο από ποτέ- ζήτημα εθνικής ασφάλειας, δεσμευόμαστε να εμβαθύνουμε τις περιφερειακές σχέσεις και να προωθήσουμε τεχνολογίες καθαρής ενέργειας.

Σύμφωνα με τις προτεραιότητες των ΗΠΑ για το κλίμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν με κριτικό μάτι τα νέα έργα υποδομής ορυκτών καυσίμων για να διασφαλίσουν ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ δεν κατευθύνεται σε πηγές άνθρακα και δεν οδηγήσει στο μέλλον σε  περιουσιακά στοιχεία που δεν θα μπορούν να αξιοποιηθούν καθώς επιταχύνουμε τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.

Υποστηρίζουμε ορισμένα υπάρχοντα έργα που συμβάλλουν στην ενεργειακή ασφάλεια και διαφοροποιούν τις προμήθειες φυσικού αερίου, όπως η Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης Αλεξανδρούπολης (FSRU) και οι διασυνδέσεις με τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία, που θα ολοκληρωθούν πολύ νωρίτερα και πολύ σύντομα. χαμηλότερο κόστος από τον αγωγό φυσικού αερίου East Med.

Μπορεί οι Αμερικανοί γραφειοκράτες να επιστρέφουν σε μία “φιλοτουρκική” πορεία; Όλα είναι πιθανά… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: