Το «σουλάτσο» των τουρκικών UAV’s μέχρι αργά τη νύχτα στο Αιγαίο και η ανησυχία για κλιμάκωση των νέων προκλήσεων

FILE PHOTO: Τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος Anka. PHOTO via tusas, Turkish Aerospace




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Αναβαθμίζουν τις προκλητικές ενέργειές τους οι Τούρκοι στον ουρανό του Αιγαίου και αυτό μάλιστα εμπεριέχει το ποιοτικό στοιχείο, της αύξησης των παραβιάσεων από Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη.

Μάλιστα η Άγκυρα για πρώτη φορά θέλησε να δείξει πως είναι ικανή ταυτόχρονα να χειρίζεται τρία UAV’s ΑΝΚΑ τα οποία ουσιαστικά έκοψαν «σουβλάκι», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά από στρατιωτικές πηγές, τον ουρανό του Αιγαίου στη μέση.

Και μάλιστα τουλάχιστον ένα από τα Μη Επανδρωμένα παρέμεινε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έως αργά το βράδυ, κοντά στα μεσάνυκτα της Παρασκευής.

Τα τρία UAV’s ξεκίνησαν τις πορείες τους με πρόφαση τουρκική άσκηση έρευνας- διάσωσης, με το πρώτο να εισέρχεται παρανόμως στο FIRΑθηνών και τον Εθνικό Εναέριο Χώρο, από γνώριμο «δρομολόγιο» που χρησιμοποιούν κατά τις έκνομες ενέργειές τους στο κεντρικό- ανατολικό Αιγαίο και τα τουρκικά F-16. Πύλη εξόδου γι’ αυτό το Μη Επανδρωμένο, ιδιαίτερα γνωστή, βορειοανατολικά των Ελληνικών ακριτικών νησιών.

Τ’ άλλα δυο όμως αφού «εισέβαλαν» στον ουρανό που ελέγχει βάση διεθνών συνθηκών η Αθήνα, κινήθηκαν νότια της Ρόδου, έφτασαν στην Κάρπαθο κι από εκεί με βόρεια πορεία ξεκίνησαν ένα pattern καταμεσής του ουρανού του Αιγαίου ακόμη και μέσα στη νύχτα.

Μετά τις αρχικές παράνομες πτήσεις στο όριο του FIR Αθηνών, οι Τούρκοι όπως επισημαίνεται από στρατιωτικές πηγές, προχώρησαν λίγο πιο προσεκτικά, σε σημεία διεθνούς Εναέριου χώρου νότια της Ρόδου.

Θέλουν να δουν που μπορεί να φτάσει η ανοχή

Και προφανώς απ’ εκείνη την στιγμή ξεκίνησαν γι’ ακόμη μια φορά να τεστάρουν τ’ αντανακλαστικά της Ελληνικής αεράμυνας η οποία υποχρεώνεται κάθε φορά ν’ απογειώνει τα μαχητικά επιφυλακής για την αναγνώριση των «άγνωστων ιχνών», παρά το γεγονός πως από τα ραντάρ παρατηρώντας το ύψος και την ταχύτητα γίνεται αντιληπτό για το τι είδους πτητικό αντικείμενο έχει εισέλθει παράνομα στον Ελληνικό ουρανό.

Στις πρώτες πτήσεις των UAV’s οι χειριστές τους έσπευδαν να τ’ απομακρύνουν εγκαίρως, αλλά με τα δεδομένα του τελευταίου 24ώρου φάνηκε ότι περνάμε σ’ άλλο επίπεδο, το οποίο προφανώς κι έχει να κάνει με το τεστ στην ανοχή της παραβατικότητας εντός του Ελληνικού ουρανού, δηλαδή η Αθήνα θ’ αποδεχτεί και με τα drones, ότι συμβαίνει πάνω από 30 χρόνια με τα τουρκικά μαχητικά;

Στο Επιτελείο οι Αξιωματικοί ήδη ομιλούν για τρία διαφορετικά δεδομένα που χρίζουν αντιμετώπισης.

Την πολύωρη παρουσία των drones πάνω από Ελληνική θάλασσα και εδάφη, με ότι αυτό σημαίνει για το επίπεδο πληροφοριών και μονάδων καθώς τα UAV’s μεταδίδουν realtime εικόνα και ήχο στο τουρκικό κέντρο επιχειρήσεων.

Το μεγάλο αριθμό παραβάσεων- παραβιάσεων αλλά και υπερπτήσεων από drones καθώς και τα τρία εντάσσονται στο πλέγμα των αμφισβητήσεων του FIRΑθηνών, των 10 ναυτικών μιλίων στον Εθνικό Εναέριο Χώρο και τέλος την αμφισβήτηση της Ελληνικότητας νησιών ή νησίδων στο Αρχιπέλαγος.

Και μια πιθανή προβοκάτσια καλά σκηνοθετημένη από την Άγκυρα, όπως για παράδειγμα η πτώση ενός UAV σε περιοχή που θα θελήσει να επέμβει πρώτη η Τουρκία για την περισυλλογή των κομματιών του και με αυτό τον τρόπο να διεκδικήσει και πάλι έρευνα διάσωση ή να γκριζάρει μια ακόμη περιοχή στο Αιγαίο, όπως συμβαίνει στα Ίμια, ημέρες που είναι…

Αρκεί η anti-drone λύση;

Γι’ αυτό έχει σημειωθεί πως η Αθήνα πρέπει να επεξεργαστεί και να διαμορφώσει ένα σχέδιο αποτελεσματικής ανάσχεσης της απειλής που επιχειρεί να επιβάλει στο Αιγαίο η Τουρκία με τα drones.Ένα σχέδιο που χωρίς να υποχρεωθεί η Ελλάδα να φτάσει στην κατάρριψη ενός Μη Επανδρωμένου(σ.σ. που απλώς θα σημαίνει την απώλεια ενός από τα εκατοντάδες drones που έχει στην διάθεση της η Τουρκία)και θα είχε πιθανότατα δυσμενείς συνέπειες, δίνοντας την αφορμή που ίσως επιζητεί η Τουρκία, θα εξουδετερώνει επιχειρησιακά τα τουρκικά UAV’s.

Και μπορεί οι διαθεσιμότητες των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών να μην διάγουν την καλύτερη περίοδο, γεγονός που ωθεί περισσότερο το τουρκικό Επιτελείο να χρησιμοποιεί τα drones, ωστόσο πίσω στην Αθήνα ο προβληματισμός δεν κρύβεται γι’ αυτή τη νέα πραγματικότητα που πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, βασιζόμενο στις εισηγήσεις των Επιτελείων αναζητά την «anti-drone» λύση με την οποία θα πρέπει να ενισχυθούν οι μάχιμες μονάδες, είτε αυτές είναι στον Έβρο, είτε στα νησιά ή ακόμη και πάνω σε μονάδες επιφανείας που περιπολούν στο Αιγαίο και την Μεσόγειο. Το βέβαιο είναι πως και γι’ αυτό τ’ όπλο δεν αρκεί μόνο η προμήθειά του που θα θωρακίσει ακόμη περισσότερο τις Ένοπλες Δυνάμεις. Αν τα δεδομένα αγγίξουν το απροχώρητο εκείνο που απαιτείται είναι η πολιτική βούληση κι αυτοί που θα λάβουν την εντολή, έχουν δείξει πως γνωρίζουν να κάνουν την δουλειά τους…

«Ηνίοχος 2022» των εκπλήξεων: Φέρνει τους SOF του «ΩΡΙΩΝ-22» και τα Αραβικά Comao…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: