Το επικίνδυνο παιχνίδι του Ορμπάν στα Δυτικά Βαλκάνια: Προστατεύει τον Σερβοβόσνιο ηγέτη, Milorad Dodik

File Photo: Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν. EPA, ANDREJ CUKIC




Ανταπόκριση της Carolina Drüten από την Αθήνα στην εφημερίδα Die Welt αναφέρεται στην υποστήριξη που παρέχει η Ουγγαρία και ειδικότερα ο Πρωθυπουργός Orbán, στις αποσχιστικές τάσεις των Σέρβων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Είναι γνωστό ότι τα Δυτικά Βαλκάνια αποτελούν πεδίο άσκησης επιρροής από τη Ρωσία, την Κίνα, ακόμα και τα κράτη του Κόλπου και την Τουρκία, επισημαίνει το δημοσίευμα, η Ουγγαρία, ωστόσο, υποστηρίζει την επιδίωξη των Σερβοβόσνιων να αποσχιστούν από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

O πολιτικός αναλυτής και βαλκανιολόγος Jasmin Mujanovic χαρακτηρίζει «ανησυχητική» αυτή την εξέλιξη και τονίζει μιλώντας στην ε/φ ότι έχουμε να κάνουμε με ένα κράτος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, που συμβάλλει ενεργά στο να εντείνεται ο κίνδυνος μιας πολύ σοβαρής κρίσης για την ασφάλεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Δεδομένης μάλιστα και της ουκρανικής κρίσης, ο κ. Mujanovic εκφράζει τις αμφιβολίες του για το αν το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. μπορούν να αντεπεξέλθουν σε άλλη μια σοβαρή κρίση στην Ευρώπη, κάτι που, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια, δεν φαίνεται να απασχολεί τη Βουδαπέστη:

  • ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Orbán προτίθεται να μπλοκάρει οποιαδήποτε προσπάθεια της Ε.Ε. να επιβάλει κυρώσεις στον Σερβοβόσνιο ηγέτη, Milorad Dodik, ενώ, παράλληλα, η Ουγγαρία διαθέτει στην Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης οικονομική βοήθεια ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Viktor Orban θέλει να καταστήσει τη χώρα του περιφερειακή δύναμη, σχολιάζει η ε/φ, με τον κ. Mujanovic να επισημαίνει ότι για τον Ούγγρο Πρωθυπουργό ο Dodik αποτελεί ακόμα έναν κρίκο στην αλυσίδα των ανελεύθερων καθεστώτων, τα οποία θέλει να συνδέσει μεταξύ τους. Παρατηρεί, δε, ότι για τον Orbán έχει σημασία να ενταχθούν στην Ε.Ε. χώρες όπως η Σερβία, διότι πιστεύει ότι θα στηρίξουν και θα προωθήσουν εντός της Ε.Ε. τον συνασπισμό ανελεύθερων καθεστώτων που θέλει να δημιουργήσει.

Σημαντική βοήθεια σε αυτά τα σχέδιά του λαμβάνει μέσα από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και μάλιστα από τον αρμόδιο για τη διεύρυνση Επίτροπο, Olivér Várhelyi, ουγγρικής καταγωγής και έμπιστο του Orbán.

Από επίσημο έγγραφο της Ε.Ε., το οποίο δημοσιεύτηκε από τη βοσνιακή ενημερωτική ιστοσελίδα Istraga και έχει στη διάθεσή της και η Welt, προκύπτει ότι υπάρχει ιδιαίτερα στενή συνεργασία μεταξύ του Επιτρόπου Várhelyi και των αρχών της Republika Srpska.

Το έγγραφο έχει ημερομηνία 25 Νοεμβρίου, δηλαδή δύο εβδομάδες πριν από τη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου της Republika Srpska, στην οποία οι βουλευτές ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης από τους κοινούς θεσμούς της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο, ο Επίτροπος Διεύρυνσης όχι μόνο είχε συνεννοηθεί με τον Dodik για τον χρόνο που θα λάμβανε χώρα η συνεδρίαση του Κοινοβουλίου, αλλά και για την ανακοίνωση «ενός moratorium διάρκειας έξι μηνών για την ψήφιση νόμου περί μονομερούς αποχώρησης από τους κρατικούς θεσμούς».

Τούτων δοθέντων, μια ομάδα Ευρωβουλευτών με επιστολή τους προς την Κομισιόν ζητά να εξεταστεί ο ρόλος του Επιτρόπου Várhelyi, ενώ ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Romeo Franz, δηλώνει ότι το γεγονός ότι ο Várhelyi είναι έμπιστος του Orbán δεν συνάδει με τον ρόλο του ως Επιτρόπου αρμόδιου για τη διεύρυνση της Ε.Ε.

Επιπλέον, συνεχίζει η ανταπόκριση, ασκείται κριτική στις Βρυξέλλες ότι προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων αποκλειστικά με τη διάθεση κονδυλίων και δεν θέτει κανένα ανάχωμα στους εθνικιστές.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, καταλήγει η ανταπόκριση, οι χώρες της περιοχής έλαβαν από το 2014 έως το 2020 περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, χωρίς να έχουν επιτύχει απτά αποτελέσματα, ενώ πολύ σπάνια η οικονομική βοήθεια εξαρτάται από τη συμμόρφωση με συγκεκριμένα κριτήρια.

ΠΗΓΗ: Carolina Drüten από την Αθήνα στην εφημερίδα Die Welt

Νότιος Ειρηνικός: Προειδοποίηση για τσουνάμι μετά από έκρηξη υποθαλάσσιου ηφαιστείου στην Τόνγκα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: