Θύελλα αντιδράσεων στην Γερμανία για πιθανή τοποθέτηση του Εμπορικού Ακολούθου της Τουρκίας που κλώτσησε διαδηλωτή το 2014

File Photo: Αστυνομικοί ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν τους αρνητές της πανδημίας που διαδηλώνουν στη Φραγκοφούρτη. EPA, RONALD WITTEK




Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, με τίτλο «Εξαιτίας του Εμπορικού Ακολούθου: Διαμαρτυρίες μπροστά από το Προξενείο της Τουρκίας στη Φρανκφούρτη», σημειώνει πως επικρίσεις προκαλεί η πιθανή τοποθέτηση του Γιουσούφ Γερκέλ στη θέση του Εμπορικού Ακολούθου της Τουρκίας στη Φρανκφούρτη. Κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στην Τουρκία το 2014, κλώτσησε έναν διαδηλωτή που ήταν πεσμένος στο έδαφος.

Όπως αναφέρεται, η ανεπιβεβαίωτη τοποθέτηση στελέχους στο Γενικό Προξενείο της Τουρκίας απασχολεί αυτήν την περίοδο κομμάτι της τουρκικής κοινότητας, και όχι μόνο στην πόλη της Φρανκφούρτης. Ο Γιουσούφ Γερκέλ, πρώην σύμβουλος του Προέδρου Eρντογάν, πρόκειται σύμφωνα με δημοσιεύματα πολλών τουρκικών ΜΜΕ να γίνει ο νέος Εμπορικός Ακόλουθος της Τουρκίας στη Φρανκφούρτη.

Οι σύμβουλοι συνήθως παραμένουν στο παρασκήνιο, αλλά ο Γερκέλ έγινε διεθνώς γνωστός τον Μάιο του 2014, όταν μπροστά σε φωτογράφους κλώτσησε επανειλημμένα έναν διαδηλωτή που ήταν πεσμένος στο έδαφος. Όπως και άλλοι συνάδελφοί του, ο Eρντάλ Kοτσαμπιγίκ διαμαρτυρόταν για την επίσκεψη του Προέδρου Eρντογάν στην πόλη Σομά της Τουρκίας, όπου λίγες μέρες νωρίτερα ένα ορυχείο είχε καταρρεύσει και 301 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους. Εξοργισμένοι συγγενείς των θυμάτων και ανθρακωρύχοι κατηγόρησαν την κυβέρνηση για τους θανάτους, αποδίδοντάς τους στα ελλιπή μέτρα ασφαλείας. Όταν η εικόνα του Γερκέλ να κλωτσά έκανε τον γύρο του κόσμου, ο Eρντογάν τον απομάκρυνε από σύμβουλό του, ο Γερκέλ όμως έχει μείνει μέχρι σήμερα ατιμώρητος για την επίθεση.

Ο Γερκέλ αποτελεί για την κοινή γνώμη σύμβολο της πολιτικής διαχείρισης της καταστροφής στη Σομά, δηλώνει ο βουλευτής του τοπικού Κοινοβουλίου Tουργκούτ Γιουκσέλ (SPD), και εκφράζει την ελπίδα ότι η καλή συνεργασία μεταξύ του Γενικού Προξενείου της Τουρκίας και των Αρχών, ιδρυμάτων και επιχειρήσεων της Έσσης δεν θα ζημιωθεί. Η επικεφαλής του Δημοτικού Συμβουλίου, Χίλιμε Aρσλάνερ-Γκελμπασί (Πράσινοι), θεωρεί επίσης ότι ο Γιερκέλ «δεν είναι αντάξιος» ενός διπλωματικού αξιώματος. Η τουρκική κοινότητα στη Γερμανία τον έχει χαρακτηρίσει ως εχθρό της Δημοκρατίας που δεν επιτρέπεται να γίνει Εμπορικός Ακόλουθος.

Η τοποθέτηση δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί επισήμως. Προφανώς πρόκειται για τόσο ευαίσθητο ζήτημα, ώστε κανείς δεν επιθυμεί να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει κατηγορηματικά. Ούτε το ίδιο το Γενικό Προξενείο ή το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας θέλησαν να σχολιάσουν σχετικό ερώτημα της εφημερίδας.

Παρόλα αυτά, στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης εκφράζονται αντιδράσεις στο ενδεχόμενο τοποθέτησης του Γερκέλ στη Φρανκφούρτη. Αρκετές οργανώσεις και πολιτικοί τουρκικής καταγωγής από διάφορα κόμματα προσκάλεσαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για σήμερα μπροστά από το Γενικό Προξενείο της Τουρκίας. Η διαμαρτυρία υποστηρίζεται και από τη Γερμανική Ομοσπονδία Συνδικάτων της περιοχής Ρήνου-Μάιν.

Με πληροφορίες ΚΥΠΕ
Βερολίνο, Γερμανία

«Απαράδεκτη» η κυβερνοεπίθεση κατά της Ουκρανίας δηλώνει ο Ζοζέπ Μπορέλ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: