Θέλει ΜΟΕ η τουρκική πλευρά, αλλά μεταξύ «δυο κρατών» στο νησί: Οι ηγέτες της Κύπρου έχασαν “τα αυγά και τα πασχάλια”!

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης συναντήθηκε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για θέματα Διεύρυνσης, κ. Olivr Vrhelyi, Βρυξέλλες 24 Ιανουαρίου 2022. Φωτογραφία Mario Salerno via ΚΥΠΕ




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Πριν καλά- καλά το «μαντάτο» από τη Λευκωσία με τα ΜΟΕ να φθάσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ηνωμένα Έθνη και στις ΗΠΑ,  το κατοχικό καθεστώς τα απέρριψε.

H λεγόμενη προεδρία του κατοχικού καθεστώτος, με εντολές προφανώς της Άγκυρας, έσπευσε, ωστόσο,  να θέσει τα πλαίσια των συζητήσεων, που σαφώς περιγράφουν δυο κράτη. Για την τουρκική πλευρά όλα ξεκινούν και τελειώνουν στο γνωστό αφήγημα των δυο χωριστών οντοτήτων, των δυο κρατών.

Στην ανακοίνωση, που εξέδωσε η «προεδρία», εκφράζεται «η ετοιμότητα» της τουρκοκυπριακής πλευράς να υλοποιήσει μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) στη βάση των «νόμιμων κεκτημένων δικαιωμάτων» και της «συγκατάθεσης των δύο πλευρών».

  • Η τουρκική πλευρά διατυπώνει τον ισχυρισμό, που μονίμως επαναλαμβάνεται πως «η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι τόσο κυρίαρχη στο νησί τουλάχιστον όσο και η ελληνοκυπριακή πλευρά».

Σημειώνοντας πως τα προτεινόμενα από την ελληνική πλευρά μέτρα δεν είναι υλοποιήσιμα, το κατοχικό καθεστώς σημειώνει τα εξής, καθορίζοντας εν πολλοίς και το δικό του τι μέλλει γενέσθαι:

«Αυτή είναι μια προσπάθεια προς την συγκάλυψη των πραγματικοτήτων οι οποίες προέκυψαν σε σχέση με το αγωγό φυσικού αερίου East Med τον οποίο υπερασπιζόταν ο κ. Αναστασιάδης απλώς και μόνο για πολιτικά κίνητρα και έπληξαν τον ίδιο πολιτικά.

Τα βήματα που αφορούν την δημιουργία εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο πλευρές μπορούν να εξυπηρετήσουν τον σκοπό τους μόνο σε περίπτωση που συζητηθούν στη βάση ρεαλιστικών προτάσεων, οι οποίες θα εξασφαλίζουν ίσο όφελος στις δύο πλευρές και, όπως απαιτείται από την ισότητα, δεν θα σημαίνουν άσκηση εξουσίας και κυριαρχίας της μιας πάνω στην άλλη και όχι μέσω προτάσεων που συζητήθηκαν πολλές φορές και έχουν εξαντληθεί» (μετάφραση ΓΤΠ).

Περαιτέρω, η τουρκική πλευρά υποστηρίζει ότι θα αποτελούσε πραγματικό ΜΟΕ που θα άλλαζε τους όρους του παιχνιδιού (game changer) ένας μηχανισμός στον οποίο θα αποφασίζουν μαζί οι δύο πλευρές για την εξόρυξη, τη μεταφορά και τα οικονομικά έσοδα αυτών των πόρων και θα εξυπηρετείται η συναίνεση στη βάση της ισότητας.

  • Δηλαδή, κατά το τουρκικό αφήγημα, επιδιώκουν μεν τα δυο κράτη, αλλά την ίδια ώρα, σε όσα θα έχουν οφέλη, θα είναι «συνεταιράκια».

Κοντολογίς, η Άγκυρα, διά των εγκαθέτων της, ξεκαθαρίζει πως συζητά ΜΟΕ στη βάση των επιδιώξεων της, για την ύπαρξη και λειτουργία  δυο κρατών στο νησί.

Η προϋπόθεση που θέτει η τουρκική πλευρά είναι η ίδια που εγείρεται για να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Την αναγνώριση, δηλαδή, κυριαρχικής ισότητας και ίσου διεθνούς καθεστώτος.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Τα ΜΟΕ εδραιώνουν τα κατοχικά δεδομένα: Είμαστε κατάφατσα με τη διχοτόμηση της Κύπρου και κάποιοι επιμένουν σε αδιέξοδες πολιτικές

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: