Συρίγος: Χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Ισραήλ προσαρμόζουν τη στάση τους για την επόμενη ημέρα χωρίς τον Ερντογάν

Ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων ’Aγγελος Συρίγος μιλάει στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, στην τελετή έπαρσης της σημαίας, στο πλαίσιο του εορτασμού της 77ης επετείου της απελευθέρωσης των Αθηνών από τα στρατεύματα κατοχής, Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Αλλαγή της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής χωρίς ισχυρή εξωτερική πίεση δεν θα υπάρξει, αναφέρει σε συνέντευξή του στο «Φιλελεύθερο», ο υφυπουργός Παιδείας, βουλευτής στην Α΄ Αθηνών, αν. καθηγητής Διεθνούς Δικαίου & Εξωτερικής Πολιτικής, Άγγελος Συρίγος.

Σημειώνει παράλληλα πως «εκείνο που θα αλλάξει και πρέπει να μας απασχολήσει σε αυτή τη φάση είναι το τέλος της εποχής Ερντογάν που πλησιάζει με ταχύτητα». Ήδη, όπως επισημαίνει, χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Ισραήλ προσαρμόζουν τη στάση τους σε αυτή την προοπτική.

Για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου, ο κ. Συρίγος υποδεικνύει ότι «τυχόν απόφαση του Ερντογάν για ένταση θα είναι προϊόν σχεδιασμού και όχι κάτι ευκαιριακό ή εφήμερο», προσθέτοντας ότι «κατ’ ουσίαν η Τουρκία βλέπει τη διαμάχη της με τον ελληνισμό ως στρατηγικού χαρακτήρα πρόβλημα».

Επιπροσθέτως τονίζει πως πάντα ένα επεισόδιο με τους Έλληνες, είτε στην Ελλάδα είτε στην Κύπρο, κρούει χορδές στην ψυχή της τουρκικής κοινωνίας. Είναι, όμως, άποψη του πως στην παρούσα φάση η πιθανότητα να έχουμε κάποιο επεισόδιο στις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες είναι μικρή.

Για τη στάση μας έναντι της Άγκυρας, ο Έλληνας αξιωματούχος ανέφερε πως  από όλες τις γειτονικές προς την Τουρκία χώρες, η μόνη που μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στα τουρκικά μεγαλοϊδεατικά σχέδια είναι η Ελλάδα και κατ’ επέκταση ο Ελληνισμός.

Ο κ. Συρίγος αναδεικνύοντας το δόγμα ισχυρές συμμαχίες, ισχυρός στρατός, είπε πως διαμορφώθηκε ο άξονας Ελλάδας-Κύπρου ως ο κύριος παράγοντας πολιτικής σταθερότητας στο ευρύτερο ασταθές περιβάλλον της ανατολικής Μεσογείου.

Στην περίπτωση της Κύπρου, είπε, αυτό σημαίνει ότι τα ζωτικά συμφέροντα της Δύσεως περνούν μέσα από τη διατήρηση της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι καλές σχέσεις με Ισραήλ και Αίγυπτο θέλουν εμβάθυνση, είπε για να προσθέσει: Θα γίνουν στρατηγικές μόνον όταν αποκτήσουν και αμυντική διάσταση.

Η συνέντευξη του κ. Συρίγου δημοσιεύεται στην έντυπη έκδοση τπου Φιλελεύθερου της Λευκωσίας. Θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα την 13:00 σήμερα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Μανιφέστο για «καλή …γειτονία» : Επιστολή στον Γ.Γ. του ΟΗΕ από την τουρκική πλευρά με συνολική παρουσίαση των αξιώσεων της

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: