Σε έμπειρα και δοκιμασμένα χέρια οι πρεσβείες της Ελλάδας στην Τουρκία και το Ισράηλ: Ποια τα μηνύματα…

Ο πρέσβης της Ελλάδας, Χριστόδουλος Λάζαρης, που ανέλαβε την ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα έγινε δεκτός από τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΑΜΠΑΣΑΚΑΛΗ

Την εβδομάδα που μας πέρασε παρέδωσε τα διαπιστευτήρια του στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο νέος μας πρέσβης, Χριστόδουλος Λάζαρης.

Μόνο νέος δεν είναι βέβαια στο συγκεκριμένο πόστο.

Κάτι ανάλογο διαδραματίστηκε μερικούς μήνες νωρίτερα στο Τελ Αβίβ, όπου ο πρέσβης Κυριάκος Λουκάκης, ανέλαβε καθήκοντα εκπροσωπώντας πλέον επισήμως την Ελλάδα στο Ισραήλ.

Τι συνδέει και τους δύο; Τι μήνυμα στέλνουν οι συγκεκριμένες τοποθετήσεις;

  • Και τα δύο αυτά ανώτερα στελέχη του Ελληνικού ΥΠΕΞ, ξαναβρεθήκαν στο παρελθόν στα αντίστοιχα πόστα. Μόνο τυχαία δεν γίνετε μια τέτοια επανατοποθέτηση!

Πιο αναλυτικά:

-Χριστόδουλος Λάζαρης

Οι ‘’συμπτώσεις’’ είναι πολλές για να είναι τυχαίες.

Έχει υπηρετήσει άλλες δυο φορές το συγκεκριμένο πόστο, άρα η έκφραση ‘’γνώστης της κατάστασης’’ είναι λίγη για να περιγράψει την κατάσταση.

Γνώστης της Τουρκικής γλώσσας.

Η τρίτη όμως αυτή τοποθέτηση του πρέσβη Λάζαρη, έχει μια σημαντική διαφορά από τις προηγούμενες.

Πηγαίνει στην Άγκυρα, όντας ειδικός απεσταλμένος του Ελληνικού ΥΠΕΞ για θέματα Λιβύης. Θέση που προέκυψε μετά την υπογραφή του Τούρκο-Λιβυκού μνημονίου.

Θα πρέπει σίγουρα να ληφθεί υπόψη ότι η θητεία του κ. Λάζαρη ως πρέσβη στο Κάιρο και με την στήριξη που είχε δώσει, διαβλέψει στον ερχομό του Αιγύπτιου προέδρου Σίσυ, απέδωσε ή καλύτερα αποδίδει ακόμα καθώς οι σχέσεις μας με την Αίγυπτο είναι στο καλύτερο τους σημείο.

Ταυτόχρονά αυτή η σχέση είναι αγκάθι στα Τουρκικά σχέδια για καθορισμό ΑΟΖ και επαναπροσέγγιση με το Κάιρο που θα εξαλείφει την επιρροή του Καστελόριζου και την ‘’επαφή της Ελληνικής και της Κυπριακής ΑΟΖ.

  • Ας δούμε τώρα και την περίπτωση του Κυριάκου Λουκάκη

Ο νέος μας πρέσβης στο Τελ Αβίβ, δεν είναι και τόσο νέος εκεί. Τον γνωρίζουν και τους γνωρίζει ήδη από την διετία 2009-2011.

Μετά την κυβερνητική αλλαγή στο Ισραήλ, έπειτα από χρόνια διακυβέρνησης Νετανιάχου, οι όποιες επαφές και γνωριμίες μόνο ως πολύτιμες θα μπορούνε να χαρακτηριστούνε.

Ας σημειωθεί εδώ ότι ο κ. Λουκάκης έχει υπηρετήσει και στην Άγκυρα με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό και μάλιστα πρόσφατα. Από το 17 ως και το 19.

  • Μέχρι πρότινος κατείχε την θέση του Πολιτικού Διευθυντή του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών. Το κενό που αφήνει, θα αναπληρωθεί δύσκολα, αν αναλογιστούμε τις επιτυχίες του συγκεκριμένου υπουργείου τα τελευταία 2-3 χρόνια.

Οι δυο συγκεκριμένες τοποθετήσεις, δείχνουν ξεκάθαρα ότι προτιμήθηκε η σίγουρη οδός, ανθρώπων που ήδη γνωρίζουν που πηγαίνουν , τι θα αντιμετωπίσουν και σίγουρα έχουν την γνώση και την προϋπηρεσία.

Νευραλγικές πρεσβείες που αυτή την χρονική στιγμή εκτιμήθηκε από το Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο του ΥΠΕΞ ότι οι δυο προαναφερθείσες παρουσίες θα προσφέρουν αυτά που πρέπει να προσφέρουν.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Η συνωμοσιολογία του Ερντογάν, το αμερικανικό (αχρείαστο) non paper και οι τουρκικές θριαμβολογίες

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: