Πούτιν, Τζινπίνγκ και Ερντογάν να φοβούνται αυτό που επιδιώκουν: Το 2022 πιθανόν να μην καθορίσει μόνο το τέλος της πανδημίας

FILE PHOTO: Chinese President Xi Jinping arrives for the closing session of the Chinese People’s Political Consultative Conference (CPPCC) at the Great Hall of the People, in Beijing, China. EPA, ROMAN PILIPEY




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Η ανθρωπότητα βίωσε πρωτόγνωρες προκλήσεις και δοκιμασίες τα τελευταία δυο χρόνια λόγω της πανδημίας και των ολοένα αυξανόμενων ακραίων καιρικών φαινομένων. Ο κόσμος ευελπιστεί ότι το 2022, μετά την άνοιξη, τουλάχιστον στο μέτωπο του κορωνοϊού θα υπάρχει ένα διαφορετικό τοπίο.

Οι περισσότεροι ειδικοί υποστηρίζουν ότι με την ενίσχυση των επιπέδων ανοσίας (μέσω εμβολιασμού ή νόσησης), τη χρήση νέων φαρμάκων και τα διδάγματα που αντλήθηκαν, η κατάσταση θα είναι διαφορετική, παρά το γεγονός ότι δεν παραλείπουν να προσθέσουν μερικά «αν», δίνοντας την εντύπωση μερικές φορές ότι τούτος ο ιός, απ’ όπου και όπως κι αν ξεκίνησε, κρύβει ακόμα πολλά «μυστικά».

Μερίδα επιδημιολόγων υποστηρίζει ότι ο κορωνοϊός θα περάσει από ολόκληρο το ελληνικό αλφάβητο και ίσως το 2022 να μη φτάσει στο Ωμέγα, αλλά δεν είναι μια μακρινή πιθανότητα. Επίσης, διατυπώνεται η άποψη ότι όσο θα εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλοι θύλακες μη εμβολιασμένων ατόμων στις περισσότερες χώρες, τότε συνεχώς θα προκύπτουν νέες μεταλλάξεις.

Εν τω μεταξύ, η πανδημία βύθισε εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια και σε συνθήκες εξαθλίωσης, ενώ ανέκοψε και ανέτρεψε χρόνια ή ακόμη και δεκαετίες προόδου στην ανάπτυξη.

  • Με βάση πρόσφατη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, οι συνθήκες της πανδημίας έχουν οδηγήσει μόνο κατά την περσινή χρονιά γύρω στα 120 εκατομμύρια άτομα στη φτώχεια και έχουν αυξήσει κατά 40% τον αριθμό των πολιτών που έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια.

Επιπλέον, έντονες ανησυχίες προκαλεί η επανεμφάνιση του πληθωρισμού μετά από δεκαετίες, καθώς σημειώθηκαν τεράστιες αυξήσεις διεθνώς στις τιμές προϊόντων, υπηρεσιών, μεταφορών και πρώτων υλών.

Οι πολύπλευρες συνέπειες λοιπόν της πανδημίας, η μόνιμα υποβόσκουσα πυρηνική απειλή, οι δραματικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ο κίνδυνος μιας μεγάλης διατροφικής και ενεργειακής κρίσης, το γεωπολιτικό παιχνίδι στον Ειρηνικό, η κατάσταση στην εύθραυστη περιοχή της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, η τζιχαντιστική τρομοκρατία, μια ενδεχόμενη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία και οι αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα ακολουθήσουν, θεωρούνται ως τώρα τα βασικότερα ζητήματα που μπορεί να δημιουργήσουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις, σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο.

Αρκετοί οικονομολόγοι βλέπουν αβεβαιότητα να περιβάλλει τον ρυθμό της οικονομικής ανάπτυξης το 2022. Όπως εκτιμούν, μέσα στους πρώτους μήνες, θα συνεχιστεί το φαινόμενο με τις αυξήσεις των τιμών και οι διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού δεν θα μπορούν να συμβαδίσουν με την αύξηση της ζήτησης.

Ενώ η νέα πραγματικότητα των δυο τελευταίων χρόνων, με τις ευρύτερες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο, άλλαξε δραματικά τις ζωές των ανθρώπων, την ίδια στιγμή συνεχίστηκαν με εντονότερους ρυθμούς τα παιχνίδια εξουσίας, οι διεθνείς γεωστρατηγικοί ανταγωνισμοί, η διόγκωση του μεταναστευτικού προβλήματος και η διαφθορά σε πολλά μεγάλα και μικρά κράτη.

Συνάμα, το ανασφαλές περιβάλλον, καθώς και η δοκιμασία της δημοκρατίας, ακόμα και στις Ηνωμένες Πολιτείες, δημιουργούν συνθήκες αβεβαιότητας, εν όψει εκτιμήσεων και προσδοκιών για την καινούργια χρονιά.

Αναλυτές δεξαμενών σκέψης θεωρούν ότι δυο πρόσωπα θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό, με την συμπεριφορά και τις αποφάσεις τους, τις παγκόσμιες εξελίξεις σε πολλά μέτωπα μέσα στην τρέχουσα χρονιά. Πρόκειται για τους προέδρους της Κίνας και της Ρωσίας, Σι Τζινπίνγκ και Βλαντιμίρ Πούτιν.

Δεν θεωρούνται μόνο αυταρχικοί και εθνικιστές ηγέτες, με παγιωμένες δομές εξουσίας, αλλά και ικανότατοι για κάθε ρίσκο. Οι Τζινπίνγκ και Πούτιν επιδιώκουν την στρατηγική και εδαφική επέκταση των χωρών τους και, όπως εκτιμάται, το 2022 θα μπορούσε να είναι η χρόνια που θα δώσουν ώθηση στις επιδιώξεις τους.

Η Μόσχα μπορεί να προχωρήσει σε επιθετικές ενέργειες κατά της Ουκρανίας, επικαλούμενη τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ για επέκταση προς Ανατολάς. Το Πεκίνο μπορεί να μη διστάσει να επιτεθεί κατά της Ταϊβάν, στο πλαίσιο της πολιτικής ηγεμονίας στην Ανατολική Ασία και πέρα από αυτήν.

  • Μπροστά σ’ αυτές τις πιθανές ριψοκίνδυνες προκλήσεις από τους Πούτιν και Τζινπίνγκ, αλλά και σε άλλες, που, μπορεί να εμφανιστούν από τον ισλαμοφασίστα Ερντογάν και τα καθεστώτα του Ιράν και της Βόρειας Κορέας, θα βρεθεί αντιμέτωπος ο Τζο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός ηγέτης όμως αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα μέσα στην χώρα του, η δημοτικότητά του βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και τον ερχόμενο Νοέμβριο δεν αποκλείεται οι Δημοκρατικοί να απολέσουν την πλειοψηφία στο Κογκρέσο.

Βέβαια, τίποτα απ’ όλα αυτά δεν μπορεί να θεωρείται σίγουρο. Αντιθέτως, το 2022 πιθανόν να μην καθορίσει μόνο το τέλος της πανδημίας.

Γι’ αυτό, οι Πούτιν, Τζινπίνγκ, Ερντογάν και άλλοι αυταρχικοί ηγέτες να φοβούνται αυτό που επιδιώκουν…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ο πλανήτης πάει κατά διαόλου: Θέλουν έναν κόσμο που να μην κοιτάει πάνω (Don’t look up), προς την αλήθεια…

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: