Ουκρανία: Ζελένσκι και Μπάιντεν συζήτησαν για την κρίση με τη Ρωσία

File photo Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. EPA/SERGEY DOLZHENKO μέσω ΚΥΠΕ




Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε πως είχε απόψε μία μακρά συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον Τζο Μπάιντεν, σχετικά με τις από κοινού ενέργειες σε ό,τι αφορά στην αποκλιμάκωση της έντασης με τη Ρωσία.

Η Ουάσινγκτον έχει στηρίξει την Ουκρανία στην αντιπαράθεσή της με τη Μόσχα, αφότου η Ρωσία συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα των δύο χωρών τις τελευταίες εβδομάδες. Η Ρωσία αρνείται ότι σχεδιάζει να επιτεθεί στη γείτονά της.

«Συζητήσαμε τις τρέχουσες διπλωματικές προσπάθειες με στόχο την αποκλιμάκωση (της έντασης) και συμφωνήσαμε σε από κοινού ενέργειες στο μέλλον. Ευχαρίστησα τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για τη συνεχιζόμενη στρατιωτική βοήθεια. Συζητήσαμε επίσης για την πιθανότητα οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία», αναφέρει ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στο Twitter.

Επικοινωνία και με ΕΕ

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Νμίτρο Κουλέμπα, δήλωσε από την πλευρά του ότι επικοινώνησε σήμερα με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ και συζήτησαν για το πώς θα αποτρέψουν τη Ρωσία από το να προχωρήσει σε περαιτέρω επιθετικές ενέργειες εναντίον της Ουκρανίας και της Ευρώπης.

Ρωσία: Το ΝΑΤΟ δεν έχει αναλάβει την υποχρέωση να υπερασπιστεί την Ουκρανία

«Εξ όσων γνωρίζουμε, το ΝΑΤΟ και τα κράτη-μέλη του δεν έχουν αναλάβει την υποχρέωση να υπερασπιστούν την Ουκρανία. Αυτό τόνισε επανειλημμένα, μεταξύ άλλων, και ο ίδιος ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Αλεξέι Ζάιτσεφ, σημειώνοντας ότι «η Ουκρανία είναι μόνο εταίρος της συμμαχίας και το άρθρο 5 της Συνθήκης Συλλογικής Άμυνας της Ουάσιγκτον, δεν επεκτείνεται σε αυτήν».

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του προέδρου της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς, ότι σε περίπτωση σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ως αρχιστράτηγος των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του θα ανακαλέσει όλους τους στρατιωτικούς της Κροατίας από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, ο Ρώσος εκπρόσωπος εκτίμησε ότι «παρόμοιες δηλώσεις χωρών του ΝΑΤΟ (σ.σ. για απόσυρση στρατευμάτων) στην πραγματικότητα δεν έρχονται σε αντίθεση με τις υποχρεώσεις, που ανέλαβαν όταν προσχώρησαν στη συμμαχία».

Κατά την εκτίμηση της ρωσικής διπλωματίας η στρατιωτική ένταση στην Ευρώπη θα μειωθεί εάν το ΝΑΤΟ αποσύρει τις δυνάμεις του από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Οι επιφυλακτικές δηλώσεις και εκτιμήσεις του Μιλάνοβιτς αναπαράγονται ευρέως στα ρωσικά ΜΜΕ, που υπογραμμίζουν τη θέση του Κροάτη προέδρου ότι «η Ουκρανία δεν έχει θέση στο ΝΑΤΟ, διότι παραμένει μια από τις πλέον διεφθαρμένες χώρες του κόσμου».

Πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κίεβο, Ουκρανία

Αμήχανη και μπερδεμένη για το Ουκρανικό η Μπέρμποκ: Κριτική Μερτς στη Μέρκελ για τον Nord Stream 2

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: