Ο πλανήτης πάει κατά διαόλου: Θέλουν έναν κόσμο που να μην κοιτάει πάνω (Don’t look up), προς την αλήθεια…

People in the viewing pens have confetti rain down on them after midnight in Times Square on New Year’s Day in New York, New York, USA, 01 January 2022. EPA, SARAH YENESEL




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Η ανθρωπότητα απειλείται με αφανισμό και το διεθνές σύστημα συνεχίζει να προτάσσει κάθε λογής οικονομικά, πολιτικά και γεωπολιτικά συμφέροντα.

Οι ειδικοί προειδοποιούν για τις ολέθριες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής από τη δεκαετία του 1980. Διεθνείς οργανισμοί και χιλιάδες επιστήμονες, με εμπεριστατωμένες εκθέσεις και κοινές ανακοινώσεις, έχουν ζητήσει επανειλημμένως να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά αυτοί που διαχειρίζονται την μοίρα του κόσμου επιμένουν να κοιτάνε αλλού.

Η ταινία «Don’t look up» (Μην κοιτάτε πάνω), με εύστοχο χιούμορ και συμβολισμό, προβάλλεται σε μια χρονική περίοδο που επικρατεί ένα αλαλούμ ανευθυνότητας και αδιαφορίας για το τι συμβαίνει στην πραγματικότητα, τόσο σε επίπεδο ηγεσιών όσο και σε επίπεδο μίας μερίδας πολιτών.

  • Όλα έχουν έναν κοινό παρονομαστή: κραυγή αγωνίας και άρνηση του κινδύνου. Από τη μια είναι η επιστημονική στοιχειοθετημένη θέση και από την άλλη είναι η υπονόμευση της αλήθειας.

Η συγκεκριμένη ταινία καταγράφει με έξυπνο και χιουμοριστικό τρόπο όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν μία αδιάφορη και διεφθαρμένη πολιτική ηγεσία και συνάμα που διέπουν τον αισχρό ρόλο των μέσων αποπροσανατολισμού (και όχι ενημέρωσης) μπροστά σε μια επερχόμενη απειλή λόγω της πορείας σύγκρουσης με τη Γη ενός γιγαντιαίου κομήτη.

Συνάμα όμως τα βαθύτερα μηνύματά της αγγίζουν τις αντιδράσεις, τις αμφισβητήσεις και τις συμπεριφορές εξουσιών και κοινωνιών για πολλά ζητήματα που ταλανίζουν την ανθρωπότητα: από την κλιματική αλλαγή, την πανδημία και τον πυρηνικό ανταγωνισμό έως και τον κυνισμό που επέφεραν τα λεγόμενα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Το κεντρικό νόημα αυτής της επίκαιρης, όσο ποτέ άλλοτε, ταινίας φαίνεται ότι αφορά την αφελή υποτίμηση ή τον σκόπιμο παραμερισμό των πραγματικών γεγονότων, μέσα από μια προσπάθεια διάδοσης ψευδών ειδήσεων, παραπλανητικών πληροφοριών και ανάλαφρων συζητήσεων.

Κι αυτό μπορεί να σχετίζεται με «μεγάλα ψέματα», που εφεύρουν εγωκεντρικοί ηγέτες και αυταρχικά καθεστώτα για να αγκιστρωθούν στην εξουσία, αλλά και με ανήθικες πρακτικές δισεκατομμυριούχων, των οποίων η μόνη τους έγνοια είναι πως να σώσουν το τομάρι τους όταν ο πλανήτης μας θα «εξαφανίζεται».

  • Το πιο αξιοπρόσεκτο μήνυμα σχετίζεται με την προσπάθεια ελέγχου της ανθρώπινης σκέψης και διαμόρφωσης συνθηκών ζωής μέσα από ένα σύστημα που στηρίζεται σε φανταστικές εκδοχές και όχι στη βάση των πραγματικών δεδομένων.

Με αφορμή τα όσα επιχειρεί να αναδείξει η ταινία, αξίζει να επισημανθεί και η διαπίστωση των επιστημόνων που μελετούν το λιώσιμο των παγετώνων στην Ανταρκτική και οι οποίοι ενώ πριν λίγες μέρες εμφανίστηκαν σοκαρισμένοι και προειδοποίησαν για τους επερχόμενους κινδύνους, η ύστατη έκκλησή τους αφέθηκε να περάσει «σχεδόν απαρατήρητη».

Έτσι ακριβώς συμβαίνει και στην ταινία: Ο Λευκός Οίκος (με μία γυναίκα Πρόεδρο, που, κάτι μας θυμίζει), καθώς και το σύστημα ποδηγέτησης της εξουσίας και της κοινής γνώμης αγνοούν την αγωνιώδη έκκληση μίας διδακτορικής φοιτήτριας αστρονομίας και του καθηγητή της για τον κομήτη που θα συγκρουστεί με τη Γη και θα την καταστρέψει, σε 6 μήνες και λίγες ημέρες.

Πριν από 20 χρόνια, οι επιστήμονες είχαν ανακοινώσει ότι μια τεράστια έκταση πάγου (εκτιμάται ότι ζύγιζε σχεδόν 500 δισεκατομμύρια τόνους) αποκόπηκε και θρυμματίστηκε σε χιλιάδες κομμάτια στη Θάλασσα Γουέντελ, αλλά κανείς δεν είχε προβλέψει ότι θα χρειαζόταν μόλις ένας μήνας για να αποσυντεθεί εντελώς.

Αυτή την εβδομάδα, πραγματοποιήθηκε στη Νέα Ορλεάνη συνέδριο για τους παγετώνες και οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι έρχονται πολύ χειρότερα σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα απ’ όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί. Αυτό σημαίνει ότι η άνοδος της στάθμης των ωκεανών και θαλασσών θα επιταχυνθεί περαιτέρω, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές σε παράκτιες περιοχές και ολόκληρα νησιά απειλούνται με εξαφάνιση.

  • Οι επιστήμονες ζητούν την ανάληψη επείγουσας δράσης από τις κυβερνήσεις και ειδικότερα από τις πιο ρυπογόνες χώρες, αλλά αυτές ασχολούνται περισσότερο με τα κέρδη των εταιρειών ορυκτών και της πολεμικής βιομηχανίας που αύξησαν τις πωλήσεις τους κατακόρυφα εν μέσω πανδημίας.

Ταυτόχρονα, γίνονται όλο και πιο επικίνδυνα τα φαινόμενα του αυταρχισμού, του ρατσισμού και του θρησκευτικού φανατισμού, ενώ η ρευστή και η απρόβλεπτη κατάσταση σε αρκετές περιοχές, όπως στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, αντί να ωθήσουν τη διεθνή κοινότητα σε εγρήγορση και σε πολυμερή συνεργασία για την αντιμετώπιση της ανησυχητικής αυτής πραγματικότητας, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Ο πλανήτης λοιπόν πάει κατά διαόλου και μπροστά στον επικείμενο αφανισμό, θέλουν έναν κόσμο εξαρτώμενο, άβουλο και έρμαιο των επιδιώξεων και των συμφερόντων τους, που να μην νοιάζεται για το περιβάλλον και το διεθνές δίκαιο, που να μην ενοχλείται με τα σκάνδαλα και τις απάτες τους, έναν κόσμο που να αγνοεί τις επιστημονικές προειδοποιήσεις, να μην κοιτάει πάνω, να μην βλέπει τον ουρανό, τα αστέρια, το φως και την αλήθεια.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Τα «σκοτεινά σημεία» της πανδημίας: Οι «παράπλευρες» συνέπειες που θα μείνουν και θα βασανίζουν τον κόσμο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: