Ο Μουράτ Σαχίν του Εθνικού Κινήματος Επιβίωσης, και θρησκευτικοί κύκλοι απειλούν την τραγουδίστρια Σεζέν Ακσού

Πληθώρα αντιδράσεων στην Τουρκία για το νέο τραγούδι της Σεζέν Ακσού «Ζώντας κάτι υπέροχο». Photo via youtube (https://www.youtube.com/watch?)v=rzhvo0PF74k




Αντιδράσεις από θρησκευτικούς κύκλους στην Τουρκία προκάλεσε τον νέο τραγούδι της Σεζέν Ακσού «Ζώντας κάτι υπέροχο».

Ο Πρόεδρος του Εθνικού Κινήματος Επιβίωσης, Μουράτ Σαχίν, που πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα ΑΚΡ την απείλησε λέγοντας «θα έρθουμε αύριο στην πόρτα του σπιτιού σου». Στοχοποίησε ακόμη και τον τραγουδιστή Μουσταφά Σαντάλ, ο οποίος υποστήριξε τον Σεζέν Ακσού, αναφέροντας ότι «θα έρθουμε για τσάι την επόμενη μέρα, αδερφέ Μουσταφά Σαντάλ».

Οι αντιδράσεις εναντίον της Σεζέν Ακσού ξεκίνησαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συνεχίστηκαν στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ λόγω των στίχων στο τραγούδι «δεν ξέρουμε τι μας περιμένει. Απλά προχωράμε και μπορεί να είναι προς το καλύτερο, μπορεί και προς την καταστροφή. Δώστε τους χαιρετισμούς μας στον αδαή Αδάμ και την Εύα…»

Η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων ανακοίνωσε ότι η απρόσεκτη στάση απέναντι σε θρησκευτικά πρόσωπα είναι ασέβεια. «Ο Αδάμ και η σύζυγός του Ευα είναι οι κοινές αξίες και οι ένδοξοι πρόγονοι όλης της ανθρωπότητας», αναφέρει. Ο Ιμάμης του τζαμιού Μελικέ Χατούν στην Άγκυρα ζήτησε επιστροφή στο χαλιφάτο για να προστατευτεί το Ισλάμ.

Πολλοί καλλιτέχνες ωστόσο έσπευσαν να στείλουν μηνύματα συμπαράστασης στην Σεζέν Ακσού. Ο μουσικοσυνθέτης Ζουλφού Λιβανελί δήλωσε ότι αυτό που έγινε στην Σεζέν Ακσού ήταν μια εκστρατεία λιντσαρίσματος. «Όσοι διαστρεβλώνουν αυτές τις λέξεις δεν έχουν καμία σχέση με την τέχνη, τις λέξεις ή τον πολιτισμό. Παρακολουθούν και σχολιάζουν τη θάλασσα της τέχνης από στενά πολιτικά παράθυρα».

Ο τραγουδιστής Μουσταφά Σαντάλ απευθυνόμενος σε όσους τα έβαλαν με τη Σεζέν Ακσού είπε ότι «εκεί που κάθεστε μην προσπαθείτε να καταλάβετε τι λέει ο καλλιτέχνης, ένας από τους βαθύτερους ποιητές αυτής της χώρας. Είναι παράλογο να διαστρεβλώνετε έτσι τους στίχους ενός τραγουδιού».

Η τραγουδίστρια Σεντά Σαγιά αντιτάχθηκε επίσης στις κατηγορίες που διατυπώθηκαν κατά της Σεζέν Ακσού αναφέροντας στο μήνυμά της ότι «η Σεζέν Ακσού είναι η ηθική μας αξία και είναι επίσης μια λαϊκή ποιήτρια».

Η συγγραφέας Ελίφ Σαφάκ έδειξε επίσης αλληλεγγύη στην Σεζέν Ακσού αναφέροντας ότι «έχουμε γίνει μια κοινωνία που φθείρει τους καλλιτέχνες της με προσβολές, λιντσαρίσματα και συκοφαντίες και τους κάνει να αισθάνονται πολύ, πολύ μόνους. Είναι τόσο εύκολο να επιτεθείς στους ανθρώπους». Η Σεζέν Ακσού, πρόσθεσε, «είναι ένας από τους πιο πολύτιμους καλλιτέχνες αυτής της χώρας. Τα τραγούδια και η φωνή της έχουν πάρει μια θέση στις καρδιές πολλών γενεών».

Με πληροφορίες ΚΥΠΕ
Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Εκτίναξη της χρήσης αλκοόλ από τους Βρετανούς από την αρχή της πανδημίας- “Η συνήθεια” τείνει να παγιωθεί

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: