Nord Stream 2: Γιατί ο αγωγός είναι η θανάσιμη σφαίρα στην ουκρανο-ρωσική ρουλέτα;

File Photo: Eργάτης ανάμεσα σε σωλήνες που ζυγίζουν τόνους και οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του Nord Stream 2. EPA, JENS BUETTNER




Οι νέες πρόσφατες προειδοποιήσεις από τις ΗΠΑ σχετικά με τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 έχουν φέρει ξανά στο προσκήνιο το αμφιλεγόμενο έτσι κι αλλιώς ρωσο – γερμανικό έργο.

Οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει σαφές ότι ο νέος αγωγός μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας δεν θα προχωρήσει και αξιωματούχοι στο Βερολίνο λένε ότι το έργο μπορεί να υποστεί κυρώσεις εάν η Ρωσία στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία.

Ο αγωγός αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων θεωρείται όλο και περισσότερο ως βασικό διαπραγματευτικό χαρτί στις προσπάθειες της Δύσης να αποτρέψουν μια πιθανή ρωσική εισβολή.

Τι είναι λοιπόν αυτός ο αγωγός και γιατί εξακολουθεί να είναι τόσο διχαστικός;

Τι είναι το Nord Stream 2;

Είναι ένας νέος αγωγός φυσικού αερίου μήκους 1.200 χιλιομέτρων που εκτείνεται από τη δυτική Ρωσία στη βορειοανατολική Γερμανία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα.

Το έργο των 10 δισ. ευρώ έχει σχεδιαστεί για να διπλασιάσει την ποσότητα φυσικού αερίου που ρέει από τη Ρωσία κατευθείαν στη Γερμανία. Επί του παρόντος, το φυσικό αέριο ρέει μέσω του αρχικού αγωγού Nord Stream, ο οποίος ολοκληρώθηκε το 2012.

Εάν πραγματοποιηθεί, ο αγωγός θα μπορεί να αντλεί 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στη Γερμανία κάθε χρόνο.

Ο ιδιοκτήτης του είναι η ρωσική κρατικά ελεγχόμενη εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom.

Οι εργασίες για τον αγωγό ολοκληρώθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ωστόσο, η Gazprom εξακολουθεί να περιμένει την έγκριση από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές πριν μπορέσει να ανοίξει τις κάνουλες και να ξεκινήσει την άντληση αερίου.

Γιατί λοιπόν είναι τόσο αμφιλεγόμενος;

Οι επικριτές του έργου υποστηρίζουν ότι ο αγωγός είναι εργαλείο της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής – και έχει εκδηλωθεί εντονότατη αντίθεση από τις ΗΠΑ, την Ουκρανία και την Πολωνία.

Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι ο αγωγός καθιστά την Ευρώπη πολύ πιο εξαρτημένη από τη ρωσική ενέργεια, παραδίδοντας σημαντική εξουσία στο Βερολίνο και την ΕΕ στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Ουκρανία θέλει επίσης να σταματήσει ο αγωγός. Η Ρωσία στέλνει μεγάλο μέρος του φυσικού της αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας. Αλλά το Nord Stream 1 και 2 παρακάμπτουν τη χώρα.

Αυτό σημαίνει ότι με τον νέο αγωγό το Κίεβο θα μπορούσε να χάσει 1,8 δισ. ευρώ σε τέλη «διαμετακόμισης» που κερδίζει από το φυσικό αέριο που διέρχεται από την επικράτειά του. Η Ουκρανία λέει ότι τιμωρείται από τη Ρωσία για τις θερμές σχέσεις της με τη Δύση.

Η Πολωνία επίσης είναι δυσαρεστημένη επειδή παραβλέπεται ως χώρα διέλευσης για τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Γιατί είναι τόσο βασικό διαπραγματευτικό χαρτί;

Ο αγωγός προβάλλεται από την Δύση ως μια σοβαρή κύρωση  που θα μπορούσε να επιβληθεί κατά της Ρωσίας για να δείξει στον Πούτιν ότι οποιαδήποτε εισβολή στην Ουκρανία θα είχε βαρύ κόστος.

Ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας χαρακτήρισε τον αγωγό «κομμάτι μοχλού πίεσης» που η Δύση μπορεί να χρησιμοποιήσει εναντίον της Μόσχας, χαρακτηρίζοντάς τον  “ένα από τα λίγα ¨πονταρίσματα” που μπορούν να κάνουν τη διαφορά”.

Για τη Ρωσία, ο αγωγός είναι σημαντικός καθώς αντλεί φυσικό αέριο απευθείας στην Ευρώπη, μειώνοντας το κόστος αποστολής των προμηθειών του μέσω της Ουκρανίας.

Όσοι υποστηρίζουν τις κυρώσεις στον αγωγό λένε ότι θα ήταν  πλήγμα για τη Μόσχα – αφήνοντάς την με λιγότερα έσοδα και δείχνοντας ότι η Ευρώπη δεν χρειάζεται να βασίζεται στην ενέργεια από τη Ρωσία.

Τι γίνεται λοιπόν αν δεν λειτουργήσει;

Η Ευρώπη βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και τις χαμηλότερες από τις συνήθεις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου.

Η Γερμανία χρειάζεται πολύ το φυσικό αέριο του αγωγού. Θα μπορούσε να ζεστάνει 26 εκατομμύρια γερμανικά σπίτια και να διευκολύνει τη μετάβαση της χώρας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ προειδοποίησε την περασμένη Τετάρτη: «Εάν είναι να υπάρξουν κυρώσεις, δεν θα υπάρξει καμία που να μην πλήξει τη γερμανική οικονομία».

Ωστόσο, οι παρατηρητές λένε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος θα προερχόταν από τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία από τους υπάρχοντες αγωγούς μέσω της Ουκρανίας.

Υπάρχουν άλλες επιλογές αερίου για ορισμένες χώρες. Η Γερμανία μπορεί επίσης να εισάγει από τη Νορβηγία, την Ολλανδία, τη Βρετανία και τη Δανία μέσω αγωγών.

Ωστόσο, η Νορβηγία, ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής της Ευρώπης, δήλωσε ότι παραδίδει φυσικό αέριο στην Ευρώπη στον μέγιστο βαθμό και δεν μπορεί να αντικαταστήσει τυχόν προμήθειες που προκύπτουν από ελλείψεις από τη Ρωσία.

Οι ΗΠΑ διεξάγουν συνομιλίες με χώρες παραγωγής φυσικού αερίου σε όλο τον κόσμο για να προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν εφεδρικές προμήθειες για την Ευρώπη σε περίπτωση που η Ρωσία κλείσει τους αγωγούς της.

Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες για τις προκλήσεις της μεταφοράς φυσικού αερίου.

Οι αγωγοί του Nord Stream από την Ρωσία προς την Ευρώπη. Πηγή: Gazprom/BBC

Με πληροφορίες από BBC

Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει τον EuroAsia Interconnector, χαιρετίζει τη χρηματοδότηση από την Ε.Ε.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: